Şehitkamil | Gezilecek Yerler
GaziantepGezi RehberiTürkiye

Şehitkamil

Şehitkamil ilçesini duyar duymaz hepimizin aklına aynı şey gelmiştir eminim. 1920 yıllında daha 14 yaşında genç bir fidan olan Mehmet Kamil’in şehit oluşu geliyor aklımıza. Fransız askerleri Mehmet Kamil’in annesinin peçesini açmak isteyince Mehmet Kamil Fransız askerlere karşı direnişe geçer. Fransız askerleri orada bu genç fidanı öldürür. Böylece Antep savunmasında şehit düşen ilk kişi oluyor. Antep ilimizin direnişin sembolü de oluyor aynı zamanda ilçemiz de Mehmet Kamil ismini almıştır.

Mehmet kamil ve Annesi

Şehitkamil İlçesi Gaziantep ilimize bağlı 9 ilçesinden biridir. aynı zamanda il merkezine bağlı 2 merkezi ilçeden biridir. burası il merkezi olduğu için ulaşımı rahattır. Şehitkamil ilçesi Alleben Deresinin kuzeyinde yer almaktadır. 1987 yıllında il merkezine bağlı Şehitkamil ve Şahinbey ilçeleri kurulması kararlaştırmıştır. 1988 yıllında ise ilçe olarak faaliyete geçmiştir. Nüfus olarak ilimizin en kalabalık ilçesidir. Yaklaşık nüfusu 762 bin civarındadır.

Gaziantep’in İlçeleri

Şehitkamil’de Gezilecek Yerler:

Şehitkamil ilçemiz Antep ilimizde gezilip görülmesi yerlerin en başında gelir. İlçemizde tarihi birçok yapı bulunur. buraya yıl boyunca birçok turist gelmektedir. İlçemizde gezilip görülmesi gereken yerleri sizin için listeledik.

Şehitkamil

Ali Nacar Camii, Sofdağı Yaylası, Dülük Antik Kenti, Ömeriye Camii, Gaziantep Altın Çarşısı, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Mozaik Müzesi, Dülükbaba Ormanı, Ömer Ersoy Kültür Merkezi ve Kendirli Kilise görülmeye değer yerlerdir.

Şehitkamil Hangi Şehirde

Ali Nacar Cami: İlçemizin merkezinde bulunan bu muhteşem eser Osmanlı dönemin eseridir. Bu eser 1300’lü yıllarda inşa edilmiştir. Cami birçok kez onarımdan geçilip günümüze ulaşmayı becermiştir. Bu tarihi cami her gün binlerce insanı ağırlamaktadır. Buraya gelen ziyaretçiler ilk uğradıkları mekan burası olmaktadır.

Ali Nacar Camii

Dülük Antik Kenti: İlçemizde bulunan bu kent Roma döneminde kalmadır. İlçemiz İpek yolu üzerinde bulunması bu ilçemizi tarih boyunca önemli kılmıştır. Burası her medeniyet döneminde önemli bir ticaret kenti olmayı başarmıştır. Günümüze kadar ulaşan bu kent oraya ulaştığınızda sizi tarihi geçmişe götürecektir.

Dülük Antik Kenti

Altın Çarşısı: İlçemizin merkezinde bulunan bu çarşı Altın takıları bulunmaktadır. buraya gittiğinizde hediye almak için uğramanız gereken yerlerden biridir. Çarşı esnafı ile muhabbet edip ilçe hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Gaziantep Altın Çarşısı

Ömeriye Cami: Bu cami ilçemizin Düğmeci Mahallesinde bulunmaktadır. Bu cami kim ve ne zaman tarafında yapıldığı belli değildir. Bir söylentiye göre Hz. Ömer zamanında inşa edilmiştir. Cami ve minaresinde değişik süslemelerin bulunduğu görülür. Bu cami yıl içerisinde birçok ziyaretçi ağırlamaktadır. Sizinde yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Ömeriye Cami

Dülüklü Baba Ormanı: Bu orman ilçemize 4 km uzaklıkta bulunur. orman içine girer girmez sizi Karaçam ve Sedir ağaçları karşılamaktadır. Ormanın havası sizi büyülemektedir. Ormanlık alanda dinleme yerleri mevcuttur. Şehitkamil Belediyesi yakın zamanda burada bir mesire alanı kurmuştur. Buraya gelen aileler pikniklerini rahatlıkla yapıp dinlenebiliyor. Özellikle hafta sonları burası tıklım tıklım dolmaktadır. Sizinde listenize almanız gereken yerlerden biridir.

Dülüklü Baba Ormanı

Kendirli Kilisesi: Bu kilise ilçe merkezinde bulunur. 1860 yıllında Ermeniler tarafında inşa edilmiştir. Daha 1898 yıllında yıkılmıştır. Bunun yerine günümüzdeki kilise inşa edilmiştir. Ermeniler için önemli bir kilise olan Kendirli Kilisesi Ermenilerin burayı terk etmesi ile işlevini yitirmiştir. Günümüzde boş olan bu kilise gidenler ziyaret amacı ile gitmekteler.

Kendirli Kilisesi

Ömer Ersoy Kültür Merkezi: Bu merkez ilçemizde bulunur eskide Aziz Bedros Kilisesi olarak kullanılan bu yer daha sonra iplik fabrikası olarak kullanılmaya başlandı daha sonra satın alınarak müze yapıldı.  Bu kültür merkezine gittiğinizde siz de şahit olacaksınız. Burası Gaziantep ilimizin tarihini gözler önüne sermiştir.

Ömer Ersoy Kültür Merkezi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zuegma Mozaik Müzesi

Bu müze ilçemizin merkezinde bulunur. Zeugma antik kentinde yapılan kazılardan elde edilen Mozaikleri burada sergilenmektedir. Bu müzede Dünyada en büyük mozaik müzesi sayılıyor. Bu mozaiklerin içinde en önemli yapı da Çingene Kızı Mozağidir.  2011 yıllında hizmete giren müze 13 renk armonisinden oluşmuştur. Müzemiz pazartesi günleri dışında her gün açıktır. Müze kartı ile ücretsiz gezebilirsiniz. Yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir.

Çingene Kızı Mozaiği

Sofdağı Yaylası: Bu yayla ilçe merkezine 32 km uzaklıktadır. Buraya gelir gelmez muhteşem doğası, temiz havsı, soğuk suyu ve yeşilliği ile büyüleneceksiniz. Yaz mevsiminde şehrin kalabalığında ve kavurucu sıcaklığın dermanı olarak bilinir bu yayla. Burada doğa yürüyüş yapabilir, sevdiklerinizle piknik yapabilirsiniz. Akşamı nasıl geleceğini siz bile fark edemeyeceksiniz.

Sofdağı Yaylası

Hasan Süzer Etnografya Müzesi:

Hasan Süzer Etnografya Müzesi Nerede

Bu müze Antep ilimize ait eski geleneksel bir evdir. Bu ev zamanla birçok el değiştirmiştir. Daha sonra harabe şekline dönüşmesiyle kullanılamaz hale gelmiştir. Fakat 1985 yılında işadamı Hasan Süzer tarafında restore ediliyor müze olarak kullanılmak şartıyla Kültür Bakanlığına devrediyor. Kültür Bakanlığı burayı iş adamın adına müzeye dönüştürüyor. Bu bina ana kaya içine oyulmuş mahzen üzerine üç kattan oluşmaktadır. Bu müzede Antep yöremize ait eşyalar sergilenmektedir ayrıca burada yöremizin yaşantısını mankenlerle canlandırmaktadır. Ayrıca bir dipnot düşecek olursak pazartesi günü dışında haftanın bütün günlerinde mesai saatleri içerisinde açıktır.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir