Yayladağı
Yayladağ ilçesi Hatay ilimizin 15 ilçesinden biridir. İlçe şehir merkezine yaklaşık 56 km uzaklıktadır. İlçeye gitmek için şehir merkezinde kalkan dolmuşlarla ulaşım yapılabilir.
Yayladağ ilçesi eski adı Ordu iken daha sonra Karadeniz bölgemizdeki Ordu ili karıştırmaması için ilçenin doğusunda bulunan Yayla tepeden esinlenerek Yayladağ yapılmıştır. Evliya Çelebinin seyahatnamesinde ise buradan bahsederken Ordu ismini kullanmıştır. Hatay ilimizin en güney ilçesidir. Hatta ülkemizin en güneyinde bulunan ilçedir. İlçemiz Suriye sınırına 5 km uzaklıktadır. İlçemiz en yoksul ve en fazla göç veren ilçesidir. İlçemizin nüfusu 2016 yıllı itibari ile 27.347’dır.
Yayladağı’da Gezilecek Yerler
Kasımbey Camii: İlçemiz uzun yıllar Arap hakimiyetinde kalmıştır. Abasiler zamanında bu ilçeye Kasım bey adında biri bırakılır. Kasımbey buraya kendi adına bir cami ve köprü yaptırır. Cami yaklaşık 1000 yıldır. Varlığını sürdürmektedir.
Barlaham Manastırı: Keldağ üzerinde bulunur. Ulaşımı çok sıkıntılı olup arabaların pek gitmediği bir yerdir. Yaya olarak yaklaşık 2 saat yürümeniz lazım. Ama buraya çıktığınıza hiç pişman olmayacaksınız. Manzarası ve tarihi dokusu sizi büyüleyecektir. M.s 4.yüzyılda Barlaham buraya gelerek zeus heykelini yıkmış daha sonra buraya bir kilise inşa eder. Kilise 526 yılında bir depremde yıkılır. Daha sonraki tarihlerde tekrar inşa edilir. 1268 yıllında kendi kaderine terk edilir.
Kasımbey Köprüsü: İlçemiz uzun yıllar Arap hakimiyetinde kalmıştır. Abasiler zamanında bu ilçeye Kasım bey adında biri bırakılır. Kasımbey buraya kendi adına bir cami ve köprü yaptırır.
Ayrıca ilçemizde Roma döneminde kalma bir kilise kalıntısı bulunur. Çocukları olmayanların sık uğradığı Aslan Dede ziyaret yeri bulunur.Sonuç olarak bu ilçemize yolunuz düşerse bu yapıları ziyaret edebilirsiniz. Burada yapılan Tekeleme Yemeğinin tadına bakabilirsiniz. Ayrıca gelirken buraya özgü ağza yapışmayan lokumlar bulunur. hediyelik olarak bunlardan alabilirsiniz.