Hacıbektaş
Hacıbektaş Nevşehir iline bağlı bir ilçedir. Hacıbektaş ilçesi Nevşehir il merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta yer almaktadır. Hacıbektaş ilçesi adını Hacı Bektaş Velinin kurduğu ilim ve yuvası olan dergahtan almıştır. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:
Hacı Bektaş Veli Külliyesi
14. Yüzyılda Hacı Bektaş Veli zamanında yapılmaya başlanmıştır. Sürekli eklemeler yapılan külliye 16. Yüzyılda dergah olarak tamamlanmıştır. Günümüzde Hacı Bektaş Veli külliyesi müze olarak kullanılmaktadır. Müzenin yani külliyenin bölüleri şunlardır:
Aslanlı Çeşme
Mısır İskendiriye mermerinden inşa edilen Aslanlı Çeşme Mısır Valisi Mehmet Ali Paşanın soyundan gelen Fatma Hanım tarafından 1853 yılında Hacı Bektaş dergahına hediye olarak gönderilmiştir. Külliyenin en önemli parçalarındandır. Çeşme üzerinde sülüs hatlı Arapça kitabesi bulunmaktadır.
Aşevi
1560 yılında inşa edilmiştir. Aşevine iki kanatlı geniş bir kapıdan girilmektedir. Aşevi içinde aşevi babasının mezarı bulunmaktadır. Aşevi içinde tarihte kullanılan mutfak malzemeleri sergilenmektedir.
Camii
Külliyenin bir diğer yapısı olan II. Mahmut döneminde 1834 yılında inşa edilmiştir. Kısa bir minareye sahiptir. Günümüzde ibadete açıktır.
Mihman (Konuk Evi)
Külliyenin en önemli yapılarındandır. Dergâha gelen misafirlerin ağırlanması için kullanılmaktadır. İç mekanı muazzam bir mimariye sahiptir. 22-23 aralık 1919 yılında dergâhı ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk burada konaklamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün konakladığı odada Atatürk’ün büstü bulunmaktadır.
Çilehane
İlçe merkezinin 3 km doğusunda tepenin üzerinde giriş ve çıkışı bulunan bir mağaradır. Burada halvete kalındığından Kızılca Halvet ve Delikli Taş olarak da bilinmektedir. Mağaranın içinde bir insanı zorlukla geçeceği bir delik bulunmaktadır. Hacı Bektaş Velini sağlığında yapılan tek yapı olasından dolayı oldukça önemlidir.
Hacı Bektaş Veli’nin Türbesi
Kırklar Meydanı girişinde yer almaktadır. Türbenin giriş kapısının etrafı mermer ile kaplıdır. Türbe kare planlı bir yapıdır. İçinde Hacı Bektaş Veliye ait olan bir sanduka bulunmaktadır. Külliyenin en önemli parçasıdır.
Balım Sultan Türbesi
Külliyenin üçüncü avlusunun sağında yer almaktadır. Klasik bir yapıdır. Bektaşilikte ikinci pir olarak bilinen Balım Sultan’a aittir. Türbe Yavuz Sultan Selim’in kumandalarından Şahsuvaroğlu Ali Bey tarafından 1519 yılında Selçuklu mimarisi tarzında bal peteği renginden yontma taşlardan inşa edilmiştir. Hacıbektaş Veli Külliyesini mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim.