Manisa'da Gezilecek Yerler

Manisa Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 18 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Manisa 1.396.945 toplam nüfusu ile ülkemizin Ege Bölgesinde bulunan bir ildir. İlimize bağlı 17 ilçe bulunur. Manisa ilimizde gezilip görülecek birçok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunur.

Manisa Gezilecek Yerler

Buraya yolunuz düşerse bu tarihi ve turistik yapıları gezmelisiniz. Siz değerli okurlarımız için Manisa’ya yolunuz düşerse mutlaka gezmeniz gereken 10 yeri yazdık umarım beğenirsiniz.

Göz at ;

  1. Manisa Gezilecek Yerler
  2. Manisa’da Gezilecek 10 Yer
  3. Manisa Gece Hayatı
  4. Manisa Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  5. Spil Dağı Milli Parkı Nerede Nasıl Gidilir Giriş Ücreti
  6. Ege’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  7. Manisa Otelleri ve Manisa Otel Fiyatları
  8. Ege Bölgesi Şehir Otelleri ve Ege Bölgesi Şehir Otel Fiyatları

Sormak istediğiniz veya eklemek istediğiniz bir şey olursa yorum kısmına yazabilirsiniz. Ayrıca Manisa ilimizle ilgili çok uzun bir yazı yazdık isteyen olursa buraya tıklayıp okuyabilir.

Manisa

Kurşunlu Kaplıcaları

Kaplıcaları ile ünlü olan Salihli ilçesinde çok sayıda kaplıca bulunmaktadır. Kurşunlu Kaplıcaları Salihli ilçe merkezine 5 km uzaklıkta yer almaktadır.

Kurşunlu Kaplıca suları romatizmalı hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, sinirsel hastalıklar, ameliyat sonrası kireçlenme ve eklem hastalıkları, cilt ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.

52-96 derece sıcaklığa sahip olan Kurşunlu Kaplıca suları banyo ve içme kürü olarak kullanılmaktadır. Kurşunlu Kaplıca yanında üç tane ev tipli konaklama tesisi, restoran, kafeterya, çay bahçesi, fırın, büfe, kasap ve manav bulunmaktadır. Konaklama tesislerinde sauna, jakuzi ve kapalı havuz bulunmaktadır.

Ayrıca konaklama tesislerinde fizyoterapist, sağlık memuru ve doktor bulunmaktadır. Muayene sonucunda hastalığa göre tedavi süreçleri belirlenmektedir.Şifalı bir tatil için Kurşunlu Kaplıcalarını tercih edebilirsiniz.

Spil Dağı Milli Parkı

Şehzadeler ilçe merkezine 23 km uzaklıkta yer almaktadır. 1969 yılında milli park ilan edilen Spil Dağında dağcılık sporuna uygun rekreasyon alanları bulunmaktadır.

Spil Dağında yer alan spil ya da Manisa laleleri olarak anılan laleler harika bir güzellik oluşturmaktadır. Bu milli parkta; çam, kızılçam, ardıç, meşe, çınar, karaçam, defne ve yaban mersini gibi ağaçlar ile büyüleyici bir doğa güzelliği oluşturmaktadır. Ayrıca milli parkta tavşan, çakal, yaban domuzu ve birçok kuş türü yer almaktadır.

Milli park içinde dağ evleri, kır gazinosu, kır kahvesi, piknik ve oyun alanları bulunmaktadır. Doğ il iç içe olan bu milli park yörenin en çok tercih edilen yerlerindendir. Bu milli parkta kamp yapabilir ya da dağ evlerinde konaklayabilirsiniz. Ayrıca günübirlik gezi yapmanız da mümkün.

Manisa Kalesi

Şehzadeler ilçesinde Spil Dağının kuzey yamacında yer almaktadır. Sandık Tepe üzerine yapılan kale ne zaman ve kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. M.S. 17. Yüzyılda olan depremde yıkılan kale Roma Döneminde tekrar inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Beşgen planlı olarak yapılan kale sandığa benzetildiği için Sandıkkale olarak da anılmaktadır. Görkemli bir yapı olan kale surlar ile çevrilmiştir.

Osmanlı Döneminde kale içine cami, su sarnıcı, ev ve depolar inşa edilmiştir. Çok sayıda tarihi yapı içinde barındıran Manisa Kalesi görülmesi gereken yerlerdendir.

Sardes Antik Kenti

Salihli ilçe merkezine 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Sardes Antik Kenti Gediz Vadisi içinde Bozdağ’ın kuzey eteklerinde kurulmuştur. Lidyalılar Döneminin önemli bir kenti olan Sardes Antik Kentinde restorasyon çalışmaları Amerikalılar tarafından yapılmaktadır. Sardes Antik Kentinde yer alan tarihi kalıntılar şunlardır:

Akropol: Şehrin çarşı bölümü olan akropol alanı Likyalılar Döneminde M.Ö. 5. Yüzyılda yapılan surlar ile çevrilidir. Ayrıca akropol bölümünde Persler, Yunan, Bizans ve Roma dönemine ait tarihi yapılar yer almaktadır. Yüksek bir tepe üzerine kurulu olan alanda yer alan tarihi kalıntılar kente ayrı bir güzellik katmaktadır.

Aşağı Sart ( Sart Mahmut): Bu kısımda kentin hamam bölgesi yer almaktadır. Roma ve Bizans Dönemine ait tarihi hamam restore edilerek eski görünümüne kavuşmuştur. Ayrıca bu alanda Dünyanın ilk Sinagogu yer almaktadır. Bu sinagog  M.S. 3. Yüzyılda inşa edilmiştir.

Bundan dolayı bu antik kent Yahudi dünyası için büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca Aşağı Sart bölgesinde altın işleme atölyeleri, pazar yeri, Kybele Sunağı ve kente ait evler yer almaktadır. Büyük bir alan olan Aşağı Sart bölgesinde tarihi bir gezinti yapmanın keyfine varıp çeşitli tarihi kalıntılara şahit olacaksınız.

Yukarı Sart ( Sart Mustafa): Bu alanda Helenistik Dönemde inşa edilen Artemis Tapınağı ve küçük bir arkeoloji müzesi yer almaktadır. Günümüze sağlam olarak ulaşan Artemis Tapınağı Sardes Antik Kentinin en önemli tarihi yapılarındandır. Devasa boyutlara sahip mermer sütunları olan Artemis Tapınağı görkemli bir güzelliğe sahiptir.

Şaşırtıcı güzelliğe sahip Artemis Tapınağı görülmesi gereken tarihi eserlerdendir. Yukarı Sart bölgesinde Poktolos çayı boyunca uzanan 20 bin kişilik Roma Döneminden kalma bir antik kent yer almaktadır. Ayrıca Sardes Antik Kenti içinde Hristiyan Dünyası için önemli olan ve 7 kiliseden bir kabul edilen Sart Kilisesi bulunmaktadır.

Tarihi zenginliğe sahip Sardes Antik Kentini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca Salihli ilçesinde yer alan çamlık ve bahçelik alana sahip güzel bir piknik yeri olan Demirköprü Barajını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Kula Evleri ve Tarihi Çarşısı

Kula ilçe merkezinde yer alan Osmanlı sivil mimarisine uygun olarak 18. Ve 19. Yüzyılda yapılan tarihi evler görülmeye değer tarihi yapılardandır.

İlçenin dar sokaklarında yer alan bu evler adeta bir açık hava müzesi görünümü vermektedir. Ahşap malzemeler kullanılarak yapılan bu tarihi evler ince işlemeleri ile dikkat çekmektedir. Bu evlerden bazıları butik otel olarak kullanılmaktadır. Kula ilçe merkezinde yer alan tarihi çarşısı görülmesi gereken yerlerdendir.

Ağlayan Kaya

Spil Dağının hemen yamacında yer almaktadır. Kadın yüzünün şeklini alan bu kaya parçasından göz şeklinde iki oyuktan sürekli olarak akan sular göz yaşını andırdığı için Ağlayan Kaya olarak adlandırılmıştır.

Bu ağalayan kaya ile ilgili anlatılan efsaneye göre Kral kızı ola Niobe’nin 12 çocuğu gözünün önünde öldürülünce Niobe tüm çocuklarını kaybetme üzüntüsü ile taş kesilir.

Efsane gerçek olmasa da kayanın kadına benzemesi ve gözyaşı şeklinde akan suları çok etkileyici görünmektedir. Bu etkileyici güzelliğe sahip Ağlayan Kayayı ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Aigai Antik Kenti

Yunusemre ilçe merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan Köseler Köyü yakınında yer almaktadır. Nemrut Kale adı olarak da anılan Aigai Antik Kenti Batı Anadolu’da ki 12 Aiol kentinden biridir. İlçeye hakim bir konumdaki kaya üzerinde yer alan antik kent M.Ö. 8. Yüzyılda kurulmuştur.

Helenistik Dönemde önemli bir ticaret merkezi olan Aigai Antik Kenti surlar ile çevrili bir agoraya sahiptir. Aigai Antik Kentinde yer alan meclis binası, stadyum, tiyatro ve Demeter Tapınağı günümüze ulaşan tarihi yapılardır. Keyifli bir tarih gezisi için Aigai Antik Kentini tercih edebilirsiniz.

Manisa Ulu Camii ve Külliyesi

Şehzadeler ilçesinde Spil Dağının kuzey eteklerinde Manisa’ya hakim bir konumda yer almaktadır. Külliye camii, medrese, türbe ve hamamdan oluşmaktadır. Külliye 1366 yılında Saruhan Bey’in torunu İshak Çelebi tarafından Mimar Emet Bin Osman’a inşa ettirilmiştir.

Ulu Camii dikdörtgen planlı olarak sekizgen ayak üzerinde duran büyük bir kubbe ile örtülmüş ve tek minareli olarak inşa edilmiştir. Türk ahşap oymacılığının şaheserlerinden olan Ulu Camii iç ve dış mimarisi ile dikkat çekmektedir. İşlemeleri ile dikkat çeken Ulu Caminin minber kapısı günümüzde Manisa Müzesinde sergilenmektedir.

Külliyenin bir parçası olan ve caminin hemen yanında yer alan medrese Fethiye Medresesi olarak adlandırılmaktadır. Ulu Camiden 10 yıl sonra yapılan medrese tek eyvanlı, iki katlı olarak aynı mimar tarafından inşa edilmiştir. Külliyenin bir diğer parçası olan türbe içinde İshak Çelebi ve ailesinin mezarı bulunmaktadır. Tarihi ve mimarisi ile dikkat çeken Ulu Camii ve Külliyesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim

Manisa Yeni Han

Manisa kent merkezinde bulunan Yeni Han’a mutlaka gitmelisiniz. Burada istediğiniz her şeyi bulmanız mümkündür. İçeri giripte boş çıkanı görmedim. Güzel bir geziden sonra buraya gelmelisiniz. Burada sevdiklerinize güzel hediyeler alabilirsiniz.

Manisa Müzesi

Şehzade ilçe merkezinde yer almaktadır. Manisa’nın tarihi ve kültürünü yansıtan müze arkeolojik ve etnoğrafik olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Arkeoloji bölümünde; Lidya Krallığının başkenti olan Sardes Antik Kentinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen tarihi eserler sergilenmektedir.

Bunun  dışında arkeoloji bölümünde lahitler, mezar taşları, mozaikler, heykeller, cam ve fildişi gibi objeler sergilenmektedir. Müzenin etnoğrafya bölümünde ise Manisa ilinde hükümdarlık süren Beylikler Döneminden Osmanlı Dönemine kadar yöre halkı tarafından kullanılan yaşam tarzına ilişkin eşyalar ve çeşitli eşyalar sergilenmektedir.

Sultan Camii ve Külliyesi

Manisa kent merkezinde bulunan Sultan Cami ve Külliyesi, 1522 yıllında Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından inşa edilmiştir. Sultan Külliyesi; cami, imaret, medrese, hamam, hankah ve sıbyan mektebinden oluşmaktadır. en son 2007 yıllında onarım gören cami günümüzde iyi durumdadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın derim.

Mesir Tabiat Parkı

Manisa ili, Yunus Emre ilçe sınırında bulunan Mesir Tabiat Parkı, 7,4 hektar alana sahip harika bir yerdir. Doğayla iç içe bir park olan Mesir Tabiat Parkı’nda; gölet, şelaleler, piknik alanları, yürüyüş yolları ve hayvanat bahçesi bulunur. Manisa sıcaklığında ve kalabalığından uzaklaşıp huzur bulmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir yerdir. Manzarası ve temiz havasıyla insan huzur bulmaktadır.

Manisa Muradiye Camii ve Külliyesi

Manisa kent merkezinde bulunan Muradiye Camii ve Külliyesi, 1583-1592 yılları arasında III.Murat adına İnşa edilmiştir. projesi Mimar Sinan’a aittir. Klasik Osmanlı mimarisiyle süslenen Külliye; İmarethane, Cami ve medreseden oluşmaktadır. Medrese ve İmarethane bölümleri günümüzde Manisa Müzesi olarak kullanılmaktadır. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Kesme taştan inşa edilen caminin iki zarif minaresi bulunur. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.

İvaz Paşa Camii

Manisa il sınırları içerisinde bulunan İvaz Paşa Camii, 1484 yılında İvaz Paşa tarafından inşa edilmiştir. Cami inşasında kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Caminin doğusunda İvaz Paşanın mezarı bulunmaktadır. Cami bir büyük kubbeyle örtülü tek minareye sahiptir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir.

Kula Peri Bacaları

Manisa’nın Kula ilçe sınırında bulunan Kuladokya Peri Bacaları, tam olarak ne zaman oluştuğu belli olmayan gizemli ve bir o kadar da harika görünümlü oluşumlardır. Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tabiat alanı ilan edilen bu doğal güzellik, kesinlikle gezilip görülmeye değerdir.

Buraya yolunuz düşerse bu yapıları görmeden kesinlikle geri dönmeyiniz. Bilindiği üzere Kula ve çevresi volkanik özellikli jeolojik yapıya sahiptir. Buradaki toprak dış Kuvvetler(Rüzgar, yağmur, Erezyon) tarafında aşındırıp taşınması sonucu harika yapılar ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri de Kula Peri Bacaları’dır. Bu harika yapıyı ziyaret etmek için her yıl çok sayıda ziyaretçi gelir.

Urganlı Kaplıcaları

Manisa ili, Turgutlu ilçe merkezinde bulunan Urganlı Kaplıcaları, görülmeye değer bir şifa kaynağıdır. Turgutlu’nun en önemli turizm merkezi olan Urganlı Kaplıcaları ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Urganlı Kaplıca suları yaklaşık 60 derece sıcaklığa sahiptir.

Kaplıca suları romatizma, siyatik, hemeroit, cilt, sinir ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. İçme suyu olarak kullanıldığında ise kaplıca suları mide, bağırsak ve böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir. Urganlı Kaplıca çevresinde içinde açık yüzme havuzu da bulunan bir tesis yer almaktadır. Urganlı Kaplıcaları her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.

Divlit Yanardağı

Manisa ili, Kula ilçe sınırında bulunan Divlit Yanardağı, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Divlit Yanardağında çıkan lavlar 60 km alana yayılmıştır. Koyu siyah renge sahip bu lavlar harika bir görüntü oluşturmaktadır. Yanardağın çevresinde bulunan lav şelaleleri ihtişamlı bir görüntü oluşturmaktadır. Divlit yanardağı çevresinde bulunan lavlar üzerinde yer alan ilkel insan ayak izleri oldukça dikkat çekmektedir. 20 bin yıllık geçmişe sahip bu ayak izleri ile dikkat çekmektedir. Buraya yıl içerisinde yerli veya yabancı çok sayıda kişi gelmektedir.

Phıladelphıa

Manisa ilimize bir gezmek amacıyla geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de ilimizin Alaşehir ilçesinde bulunan anıt kenttir. Manisa ilimiz birçok medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler yok olup gitmişler. Fakat arkalarında birçok eser bırakmışlardır. Bu eserler bazıları gün yüzüne çıkarılmış fakat bazıları hala aydınlatılmayı beklemektedir.

Alaşehir Yıldırım Bayezıd Camii

Manisa ilimizin Alaşehir ilçesinde bulunan Osmanlı Mimarisine ait olan Alaşehir Yıldırım Bayezıd Cami hakkında gözlemlerimizi size sunacağız. İlimizde bulunan bu cami 1400 yıllında Yıldırım Beyazıd tarafında inşa edilmiştir. fakat yapımı daha tamamlamadan Ankara Savaşı çıkmıştı.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz