Gediz-Kütahya

Gediz denince hepimizin aklına aynı şey geldi eminim. Nedir o tarih 28 Mart 1970 günüydü. Gece saat 23:00 sıralarıydı. Birden çığlıklar duyuldu. Yer yerinden oynadı adeta bağıran insanlar can çekişen çocuklar harabeye dönüşen evler ve yıkılan hayaller. O günü tarih hiç unutmadı. Unutulacak bir günde değildi zaten. 7.6 şiddettindeki depremde yaklaşık 1000 kişi yaşamını yitirdi. Gediz depremi ve acılarını anlatarak bitiremeyiz. Gediz depreminden sonra ilçe tamamen boşaltıldı. Şehir resmen hayalet şehri oldu. Uzun yıllar buraya kimse gelmedi. Daha sonra şuan ilçemizin kurulduğu yerde yeni bir şehir kuruldu. Eski Gediz yeni Gediz diye isimlendirildi. Asıl tarihi kültürü eski Gediz’de bulunur. Eski Gediz de daha sonra hasarsız binalara inanlar yerleştirildi. Yıkılan binalar yerine yeni binalar yapıldı. İlçe şuan eski konumuna yavaş yavaş kavuşmaktadır. Yolunuz düşerse eski Gediz’in tarih dokusunu mutlaka görün.  Gediz denince birde güzel şeyle gelir aklımıza nedir peki onlar: öncelikle tarhana çorbası ve kaplıca suyu bunlarda ilçemizin vazgeçilmez unsurlarıdır. Peki, bu Gediz nerededir. Nasıl gideriz. İçinde gezilecek yerler var mıdır sorularını soruyorsunuz. Evet, ilçemiz hakkında kısa bir yazı ele aldım umarım beğenirsiniz.

Gediz

Gediz Kütahya ilimizin bir ilçesidir. Güzegah olarak Kütahya-uşak ve İzmir güzergahı burada geçmektedir. İlçe şehir merkezine yaklaşık 90 km uzaklıktadır. Uşak ilimize ise 45 km uzaklıktadır. Buraya gitmek için şehir merkezinden yada uşak ilimizden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.

Kütahya’nın İlçeleri

Gediz’de Gezilecek Yerler

1-Gediz Abidesi

İlçemize bağlı Abide köyünde bulunur. Yunan Ordusu İzmir’e doğru yol çıkıp Uşak’a doğru geldiklerinde burada Türk Süvari Ordusu burada çetin savaş verip şehit düşmüşlerdir. Bu şehit adına anıt dikilmiştir. Bu anıt 3 metre yüksekliğinde her iki cephesinde Osmanlıca kitabe bulunmaktadır. Kurtuluş Savaşından sonra yapılan anıt 1995 yıllında restore edilmiştir. bu anıt üzerinde şu isimler yazılıdır. 54. Alay Süvari Çavuşu Amasra’nın Ara Nahiyesinden İbrahim Musa, 5. Alay Süvari Neferi Muğla’nın Kuyubağı Köyünden Mehmet Ömer, 2. Bataryadan Nefer Ladik’li Ömer Satılmış, 20. Alay Süvari Neferi Çankırı’nın Çavuş Köyünden İsmail Hüseyin…

Gediz Abidesi

2-Gediz Muratdağı Kayak Tesisleri

Murat dağı 1850 metre yüksekliğindeki sarıçiçek yaylasında 600 metrelik pist alanı olan kayak sporların yapıldığı muazzam bir yerdir. Kış mevsimi ile birlikte açılan bu kayak merkezi ziyaretçilerini beklemektedir. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayınız burada restoran ve cafe hizmet vermektedir.

Gediz Muratdağı Kayak Tesisleri – Kütahya

3-Gediz Ilıcasu Termal Turizm Merkezi

İlçe merkezine 13 km uzaklıkta bulunan Simav yolu üzerindedir.  Bu kaplıca suyu 1987 yıllında Bakanlar Kurulu kararı ile termal turizm merkezi ilan edilmiştir. Kaplıca, Ilıca Çay’ının aktığı vadinin güneydoğusundan doğan sıcak su kaynaklarının çevresinde gelişmiştir. Denizden yüksekliği 750 metre olan bu kaplıca suyu birçok hastalığa şifa olmaktadır. Kaplıca suyun iyi geldiği hastalıklar şunlardır. Romatizma, deri hastalıkları, sinir hastalıkları, eklem ve kas hastalıkları. Böbrek, idrar yolları, sindirim sistemi ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Yolunuz düşerse mutlaka gelip uğrayın.

Gediz Ilıcasu Termal Turizm Merkezi – Kütahya

4-Gediz Muratdağı Ocakoğlu Yaylası

İlçemizde geçen Gediz, Porsuk nehirleriyle ve Banaz çayı buluştuğu yerde Murat Dağı karşımıza çıkmaktadır. Bu dağ Kütahya’nın ve aynı zamanda İç Ege’nin en yüksek dağıdır. Bu dağ 2312 metre yüksekliktedir. Bu dağın eteğinde bulunan yayla 900’e yakın çeşitli bitkilerle adeta burayı küçük bir cennet haline getirmiştir. Bu yolculuğa yazın sıcağında çıktığımızda bu yaylaya ulaşır ulaşılmaz bizi tertemiz havası, suyu karşılar, her bir köşesinde bir bitki selamlamakta. Orkide, lale, nilüfer, çiğdem vb. bir sürü çiçek diğer taraftan meşe,kestane ve çam ağaçları ile eşsiz bir güzelliğe sahne olmaktadır. Ayrıca burada hamam ve kaplıcalar da mevcuttur. Bu kaplıcaların çok hastalığa deva olduğu da söylenmektedir. Bakanlar kurulu kararıyla 1987 yıllında burası bir turizm kenti olarak kabul edilmiştir. Buraya gelenler için de ayrıca konaklama yerleri de mevcuttur. Sonuç olarak doğaseverler için önerim şu gezilecek yerler adlı not defterimizi çıkarıp burayı hemen not alıp altını iki üç kere çizmek ve fırsat bulduğu gibi buraya gidip ziyaret etmek….

Gediz Muratdağı Ocakoğlu Yaylası

2 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here