Şirvan | Gezilecek Yerler
Gezi RehberiSiirtTürkiye

Şirvan

Şirvan ilçesi Siirt ilimize bağlı 6 ilçesinden biridir. Siirt ilimize yaklaşık 26 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için Siirt merkezinden Şirvan İlçesine giden dolmuşlar mevcuttur.

Şirvan Haritası
Şirvan Haritası
Siirt'in ilçeleri
Siirt’in ilçeleri

Şirvan Tarihi

İlçemiz birçok medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Tarihi milattan önceye dayanır. Bu ilçemizde birçok han, hamam, cami, kale vb. birçok yapı inşa edilmiştir. ilçemiz en son 1514 yıllında Yavuz Selimin Çaldıran Seferi sırasında Osmanlı hakimiyetine girmiştir.  Eski ismi küfre olan bu şehir daha sonra Şirvan olmuştur. Belediyesi 1945 yılında kuruldu. ilçe merkezine bağlı 2 mahalle 56 köy bulunmaktadır.

Şirvan- Siirt
Şirvan- Siirt

Şirvan Gezi Rehberi

Şirvan ilçemiz engebesiz bir ilçedir. Tarihi, doğası ve kültürü ile insanı adeta büyülemektedir. Şirvan ilçemizde

Şirvan Pekmezi: Ormanbağı köyünde üretilen pekmez yöre ve bölgede meşhurdur. İl dışına da satışı yapılmaktadır. çok değişik bir lezzeti vardır. Kesinlikle tadına bakmalısınız.

Şirvan Pekmezi
Şirvan Pekmezi

Zivzik Narı: Bu nar türü sadece burada yetişmektedir. Dişlinar köyünde üretilir. Burada birçok nar ağacına şahit olabilirsiniz. Fakat yeterli derecede ilgi gösterilmediğinde dışarıya satılmıyor.

Zivzik Narı
Zivzik Narı

Alabalık tesisleri: İlçeye gittiğinizde birçok balık tesisi görebilirsiniz. Orada oturup canlı alınıp gözünüzün önünde yapılan balığın tadını kesinlikle tatmalısınız.

Şirvan Alabalık Tesisleri
Şirvan Alabalık Tesisleri

Maden Köyü: Bu köyde bakır madeni çıkartılır. Burada çıkartılan bakır madeni yurt dışına satılmaktadır.

Maden Köyü
Maden Köyü

Küfre(Şirvan) Kalesi: İlçeye 4 km uzaklıkta bulunan bu kale baktığınızda bir kartal yuvasını andırmaktadır.

Şirvan Kalesi
Şirvan Kalesi

Satvan Kalesi: Taşlı köyünde bulunan bu kale diğer kalelere nazaran daha dikkat çekicidir. Kalenin yapımında kullanılan taşların büyüklüğü insan aklına durgunluk verir. Oda büyüklüğünde taşlar kullanılmış ve hala büyük bir bölümü sağlam durmaktadır. Bu kaleyle ilgili Çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Satvan Kalesinin hemen yakınında bulunan Bünyan Duvarının da önemli bir tarihi yeri vardır. Aydınlar, Pervari ve Şirvan ilçeleri üçgeninde bulunan bu duvar Botan Nehrinin geçtiği dar bir boğazda, başka bir geçidin bulunmadığı bu yerde büyük kayalar oyularak, suyun içerisinden bir duvar kaldırılarak yapılmıştır.

Satavan Kalesi
Satavan Kalesi

Körmas Kalesi: Bu kale incekaya da bulunur. Osmanlı dönemine ait bu kale günümüze sağlam olarak ulaşılmıştır.

Körmas Kalesi
Körmas Kalesi

İrun Kalesi: Bu kale ilçeye 40 km uzaklıkta kurulmuştur. Bir dağ tepesinde inşa edilen kale eteğinde  nehir geçmektedir. Nehirle yer altı tüneli bağlantısı bulunmaktadır.

İrun Kalesi
İrun Kalesi

Ayrıca bölgede birçok cami, han, hamam da mevcuttur. Ayrıca burada kiliselerde bulunur. Yapılan kazılar sonucu şehir merkezinde iki kilise kalıntısına rastlanmıştır.

kilise
kilise

Sonuç olarak yolumuz buraya düştüğünde mutlaka gelip görülmesi gereken yerlerdir. Buraya geldiğinizde yanınıza fotoğraf makinesini de almayı unutmayınız.

Şirvan
Şirvan

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir