Bitlis Camiler
Bitlis‘te beş minare türküsünü bilmeyenimiz yoktur. Bu türküyü dinleyince yan yana beş minare varmış gibi hissetsek de aslında şehrin farklı yerlerinde olan birbirinden ayrı tarihi yapıya sahip camiilerdir. Selçuklu zamanına ait Bitlis zengin mimarisi ile tarihe ışık tutan illerimizden biridir. Burada bulunan camiler Selçuklu devletinden kalma camilerdir.
Bitlis Camiler Nerededir?
Yazılı kaynaklarda elliye yakın cami adı geçmesine karşın birçoğu kullanılamaz biçimdedir. Bitlis, sayısız ibadet mekanına sahiptir. İçinde bulunduğu camiler, köklü tarihleri ve mimarileriyle göz doldurmaktadır. Bu yazımızda Bitlis’te görebileceğiniz tarihi güzelliklere sahip camilerden bahsedeceğiz.
Ulu Camii: Bitlis şehir merkezinde yer alan camiye ulaşım sıkıntısı yoktur. Yürüme mesafesindedir. Ulu Cami üzerinde bulunan tarihi kitabesine göre Ebu’l Muzaffer Muhammed tarafından yapılmıştır. Dış görünüşü ile sıradan cami görüntüsünden uzaklaşmış konik külahlı dış görünüşü ile farklı bir görüntüye ulaşmıştır. Bu görüntüsüne sonradan eklenen kule şeklindeki minare ile büyüleyici bir güzellik oluşturmuştur. Sürekli yerli ve yabancı turist alan bu camii; ibadet saatleri dışında sürekli ziyarete açıktır.
Gökmeydan Camii: Bitlis merkezinin Gökmeydan mahallesinde bulunan bu tarihi camiye ulaşmak için şehir merkezinde kalkan otobüslere binebilirsiniz. Caminin mimari yapısı ve sonradan eklenen minaresi ile tarihi bir anıt olarak bulunmaktadır. Minaresinde bulunan özverili işçilik, anıtsal kapıları ve tarihi kitabesi ile Osmanlı mimarisinin tüm güzelliklerini gözler önüne seriyor. Cami duvarında ve minaresinde bulunan çeşitli geometrik şekiller büyük bir özenle yapılmıştır. Bitlis’e özgü kızıl andezit taşında yapılan bu cami iki katlıdır. İbadet saatleri dışında ziyarete sürekli açık olan bu caminin içini görebilir iyi bir işçiliğe sahip niş ve süslemelere şahitlik yapabilirsiniz.
Şerefiye Külliyesi ve Camii: Şerefiye cami ve içeresinde bulunan Külliyesi Bitlis şehir merkezinde yer alır. Şerefiye Külliyesi; cami medrese, türbe ve imarethaneden oluşmaktadır. Tarihi bir dokuya sahip bu külliye içeresinde bulunan camii ile mimari zenginliği ve süslemeleri ile dikkat çekmektedir. İbadet saatleri dışında sürekli ziyarete açık olan bu mimari zenginliğe sahip içerinde birçok yapıyı barındıran külliyeyi ziyaret edilecek listesine eklemelisiniz.
Sultaniye Camii: Bitlis il merkezinde yer alan Sultaniye Camii; Alemdar Köprüsü’nün yakınlarındadır. Sultaniye Camii, iki katlı tarihi bir yapıdır. Sultaniye camisin altında bulunan Şeyh Galip türbesi ve zaviyesi yöre halkı tarafından yoğun ilgi görmektedir. Tarihi camii ziyaretlere açıktır.
Kureyşi Camii: Camii, Kureyşi semtindeki Zeydan Mahallesi içinde bulunduğu için kolay bir ulaşıma sahiptir. ,1810 yılında yapılan camii ilk yapımında zengin süslemelere sahip iken günümüzde tahrip olmuş ve bu işlemeler kalmamıştır. Buna rağmen iç ve dış mimarisi ile görülmeye değer. Kureyşi Camisinin yanında bulunan Sultan Kureyşi türbesi yoğun ilgi görmektedir.
Adilcevaz Tuğrul Bey (Zal Paşa) Camii: Adilcevaz yolu üzerinde bulunan göl kenarında olan bu camii tarih ve doğanın muhteşem uyumu ile görsel bir şölene dönüşüyor. Zal Paşa tarından yenilen bu cami zamanla onun ismi le anılmaya başlanmıştır. İbadet saatleri dışında ziyarete açık bu tarihi ve doğal güzelliğe sahip camiyi görmenizi tavsiye ederim.
Ahlat İskender Paşa Camii: Eski Ahlat kalesinde bulunan bu camii Yavuz Sultan Selim zamanında inşa edilmiş Kanuni Sultan Süleyman döneminde ise genişletilmiştir. Tahminlere göre İskender Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Osmanlı Devleti’nin zengin mimarisini temsil eden bu cami iç ve dış mimarisi ile harika bir güzelliğe sahip. Bitlis’ te bulunan Merkez Kızıl Cami, Dörtsandık, Ayne’l –Barid, Şeyh Hasan, Ahlat İskender Paşa, Emir Bayındır Camilerini de gezmenizi tavsiye ederim.