Van Gölü’nün kıyısında bulunan Ahlat; Bitlis ilinin yirmi iki bin nüfuslu bir ilçesidir. Ahlat; Bitlis merkezine 60 km uzaklıktadır. Van gölünün en güzel kıyılarına sahip olan Ahlat’a ulaşım gayet kolaydır.
Ahlat Gezilecek Yerler
Bitlis ‘ten kalkan Ahlat arabaları ile rahatlıkla gidebilirsiniz. Uçak ile yolculuk yapacaksanız Van’ da inip 190 km uzaklıkta bulunan Ahlat’a ulaşabilirsiniz.
Göz at ;
- Ahlat Gezilecek Yerler
- Ahlat Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Ahlat Mezar Taşları
- Ahlat Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
- Bitlis Gezilecek Yerler
- Bitlis’de Gezilecek 10 Yer
- Bitlis Gece Hayatı
- Bitlis Nerede?
- Bitlis Otelleri ve Bitlis Otel Fiyatları
- Bitlis Hakkında, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Süphan Dağı Nerede, Nasıl Gidilir
- Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
Ahlat tarihte uzun yıllar boyunca Selçuklu ve Osmanlı devletine ev sahipliği yapmıştır. Ahlat; iki büyük devletten kalan tarihi mirası ve Van gölü manzaralı doğası ile görülmeye değer yerlerdendir.
Ahlat ilçesinde Selçuklu ve Osmanlı devletine ait birçok mimari yapılar ve eserler bulunmaktadır. Ahlat’ta Selçuklu Devletinden kalma tarihi mezarlıklar ve anıtlar, kümbetler ve kaleler bulunmaktadır. Ayrıca Osmanlı döneminden kalma tarihi mezarlıklar, camiler ve hamamlar bulunmaktadır.

Ahlat’ta bulunan Selçuklu döneminden kalma büyük bir alana kurulu olan Selçuklu Mezarlığı tarihi ve mimari zenginliği ile Ahlat’ın en önemli tarihi varlığıdır. Tarihi Selçuklu Mezarlığı Ahlat merkezde bulunmasından dolayı ulaşım problemi yoktur. Selçukluların dini inancını ve yaşam biçimini ele alan bu mezarlıklar sanduka tipi ve yer altı mezar tiplerine sahip yapılardır. Taş işçiliği ve kitabeleri ile büyülemeye hazır eserlerdendir.
Selçuklu döneminden kalma kümbetler Ahlat’ta çok sayıda bulunmaktadır. İslam’dan sonra Selçuklu kültüründe yer edinen bu tarihi kümbetler; dönemin yönetici ve önemli şahsiyetlerine ait yer altı mezar odası üzerine küçük bir mescit eklenen anıtsal mezarlardır. Ahlat’ta özgü kızıl taşlardan yapılan bu kümbetler tarihi kalıntıları ve kitabeleri ile tarihe ışık tutmaktadır. Tarihe küçük bir yolculuk yapmak isterseniz burayı muhakkak ziyaret etmelisiniz.

Uzun yıllar boyunca Osmanlı Devletine ev sahipliği yapan Ahlat’ta Osmanlı tarihinin ihtişamlı mimarisini yansıtan birçok eser bulunmaktadır. Ahlat’ta bulunan tarihi ve mimari önemi ile Osmanlı Döneminden kalma İskender Paşa Camii, Kadı Mahmut Camii ve Ulu Camii görülmesi gereken yerlerdendir. Gezinize tarihi bir dokunuş yapması adına muhakkak uğramanız gereken yerler listesine eklemelisiniz. Ayrıca bu güzel ilçede bulunan Bayındır Kümbeti ve bitişiğinde bulunan mescit ve kitabesi tarihi güzelliği ve taş işçiliği ile görülmeye değer yerlerdendir.
Ahlat’ta yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda neolitik çağdan kalma mağaralar bulunmuştur. Ahlat’ta bulunan bu doğal alanlardan oluşan mağaralar Harabeşehir, Madavans ve Sultan Seyit dereleri ve Yuvadamı Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Ev şekline dönüştürülen bu mağaralar; eski zamanlarda doğal afetlerden korunmak için kullanılmış. Ayrıca askeri mühimmat depoları ve soğuk hava depoları olarak da kullanılmıştır. Madavans deresinin yanında bulunan Madavans mağaraları Hıritıyan Köyü olarak kullanılmış. Mağaradan evler ve yarısı kayaya oyularak yapılan kilise anıtsal yapısı ile görülmesi gereken yerlerdendir. Ahlat’a özgü kızıl taşlar ile yapılan Bayındır köprüsü ve Ahlat’ta bulunan hamamlar da tarihi güzelliği açısından görülmesi gereken yerlerdendir.

Ahlat doğa güzelliği ile de zengin bir ilçedir. Van gölünün kıyısında bulunan Ahlat; kıyı turizmi ve su sporları açısından gelişmiş bir ilçedir. Ayrıca Ahlat sahillerinde yaz aylarında yüzme imkanı vardır. Gün batımın en güzel izleneceği Van Gölünde bu güzelliği de yaşayabilirsiniz. Ayrıca Ahlat’ta bulunan bulunan Sütay yaylası temiz havası ve muhteşem görüntüsü ile yayla turizminin canlanmasına katkıda bulunmuştur. Karasal bir iklimi olmasına rağmen yılın beş ayı yeşillikler ile dolu olan bu ilçenin kışın kar ile kaplı hali de görülmeye değer. Ahlat halkı tarafından yapılan yöreye özgü farklı işlemelere sahip bastonları görmenizi ve bir anı olarak almanızı tavsiye ederim.
1- Bitlis Gezi Rehberi
2- Bitlis’de Gezilecek 10 Yer
3- Bitlis Gece Hayatı
4- Bitlis Otelleri ve Bitlis Otel Fiyatları