Şebinkarahisar
Şebinkarahisar; Giresun iline bağlı bir ilçedir. Şebinkarahisar ilçesi Giresun il merkezine 118 km uzaklıkta yer almaktadır.
Şebinkarahisar İlçesi
Şebinkarahisar ilçesi köklü bir tarihe sahip olmasından dolayı tarihi yapıları açısından oldukça zengindir. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:
Şebinkarahisar Kalesi
Şebinkarahisar ilçesinin güneyinde bir tepe üzerinde yer almaktadır. İhtişamlı bir görünüme sahip Şebinkarahisar Kalesi’nin geçmişi MÖ. 1. Yüzyılda Roma Dönemine kadar uzanmaktadır. Kale çeşitli zamanlarda farklı hükümdarlıklar tarafından onarılarak kullanılmıştır. Bundan dolayı Şebinkarahisar Kalesinde birçok medeniyete ait yapı bulmak mümkün. Kale, kare planlı, etrafı surlar ile çevrili ve kuleler ile desteklenmiştir. Kale içinde eski ev kalıntıları, su sarnıçları ve bazı yapıların kalıntıları bulunmaktadır. İhtişamlı ve büyüleyici görüntüsü zengin tarihi ile Şebinkarahisar Kalesi görülmesi gereken tarihi yapılardandır.
Taşhanlar
Şebinkarahisar ilçe merkezinde kalenin kuzey eteğinde yer almaktadır. 17. Yüzyılda Taban Ahmet Ağa tarafından yapılan Taşhanlar; iki katlı, kemerli, tipik Osmanlı mimarisine sahiptir. Günümüze Taşhanlar’ın güney kısmı ulaşmıştır. Güney kısmından yapının ihtişamını ve zarafetini görmek mümkün.
Atatürk Evi ve Müzesi
Şebinkarahisar ilçe merkezinde yer almaktadır. 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk Şebinkarahisar ilçesine geldiğinde kaldığı ev düzenlenerek müzeye dönüştürülmüştür. Bina 20. Yüzyılın başlarında ahşap ve iki katlı olarak inşa edilmiştir. Atatürk Müzesinde yöresel etnoğrafik eserler ve Mustafa Kemal Atatürk’ün burada kaldığı zamanda kullandığı bazı eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca müzede resimler ile Atatürk Köşesi ve Atatürk Kütüphanesi bulunmaktadır.
Meryem Ana Manastırı
Şebinkarahisar ilçe meresine 13 km uzaklıkta Kayadibi Köyünde yer almaktadır. Meryem Ana Manastırı kayaya oyulmuş, 4 katlı ve 32 odadan oluşan ihtişamlı bir yapıdır. Manastırın kitabesi günümüze ulaşmadığı için tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Trabzon Pontus Rum İmparatorluğu zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir. Üç bölümden oluşan yapı ihtişamlı yapısı ve duvarlarındaki freskler ile dikkat çekmektedir. Günümüze oldukça iyi durumda ulaşmış olan Meryem Ana Manastırı büyüleyici yapısı ile görülmesi gereken tarihi yapılardandır.
Licese Kilisesi
Şebinkarahisar ilçe merkezine 11 km uzaklıkta Şalıca Köyünün Licese Mahallesinde yer almaktadır. Aziz Georgios’a ithafen yapılan Rum Kilisesidir. Licese Kilisesi 1874 yılında inşa edilmiştir. Licese Kilisesi mübadele sonucunda özel mülkiyete geçmiştir. Licese Kilisesi tahrip olmuş olsa da günümüze ulaşmayı başaran tarihi yapılardandır.
Fahreddin Behramşah Camisi
Şebinkarahisar ilçe merkezinde Avutmuş Mahallesinde yer almaktadır. Fahreddin Behramşah Camisi; Mengücek Hükümdarı Behramşah adına oğlu Muzafferüddin Mehmet tarafından 12. Yüzyılda inşa edilmiştir. Kubbeli olarak inşa edilen cami orijinal halini koruyarak günümüze kadar ulaşmıştır. Fahreddin Behramşah Camisi; günümüzde ibadete açıktır.
Fatih Camii
İlçe merkezinde yer almaktadır. 29 Ağustos 1473 yılında Otlukbeli Savaşını kazandıktan sonra Şebinkarahisar’a gelen Fatih Sultan Mehmet’in bu gelişinin anısına yaptırdığı camidir. Ahşap olarak yapılan Fatih Camisi 1886 yılında yanması üzerine 188 yılında Resih Paşa zamanında bu caminin yerine halkın yardımıyla yenisi yapılmıştır. Günümüze ulaşan camii 1888 yılında yapılandır. 1950 yılında onarımdan geçen Fatih Camii günümüzde ibadete açıktır.
Dikmetaş Göleti
Şebinkarahisar ilçesine bağlı Dikmetaş Yaylasında yer almaktadır. Dikmetaş Yaylası zengin ormanları, masmavi göleti, buz gibi içme suları ve bol oksijenli havası ile turizm cenneti olmaya aday bir yer. Yayla içinde yer alan yeşilliklerin arasında bulunan Dikmetaş Göleti doğal güzelliği ile hayranlık uyandırıyor. Göletin çevresi mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca ilçede yer alan doğal güzelliğe sahip Baltaşı Turistlik Yaşam alanı, Kılıçkaya Baraj Göleti ve Çatalgöl Mesire alanı da görmenizi tavsiye ederim.