Kocasinan
Kocasinan Kayseri iline bağlı bir ilçedir. Kocasinan ilçesi Kayseri il merkezine 12 km uzaklıkta yer almaktadır.
Kocasinan İlçesi
Kocasinan nüfus bakımından Kayseri ilinin ikinci büyük ilçesidir. Kayseri’nin merkez ilçelerinden olan Kocasinan gelişmiş bir ilçedir. İlçede çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Kocasinan ilçesinde yer alan gezilecek yerler şunlardır:
Şeker Gölü
Kocasinan ilçesinde Şeker Fabrikası arazisinde Keykubat Dağı eteklerinde yer almaktadır. Yeşillikler arasında yer alan doğal güzelliğe sahip bir göldür. Gölün içinde küçük bir adacık bulunmaktadır. Selçuklu Sultanı 1. Alâeddin Keykubat gölün kenarına köşk yaptırmıştır. Günümüzde bu köşkün kalıntıları bulunmaktadır. Doğal güzelliği ile dikkat çeken Şeker Gölü görülmesi gereken yerlerdendir.
Bayramhacı Kaplıcası
Kocasinan ilçesine bağlı Bayramhacı Köyünde yer almaktadır. Kayseri ilinin 65 km batısında bulunmaktadır. Kaplıca suyu 38-40 derece sıcaklığa sahiptir. Kaplıca suyu romatizma, deri, solunum yolu rahatsızlıkları, kadın hastalıkları kalp ve kan dolaşımı hastalıklarına iyi gelmektedir. Kaplıcanın yakınında 55 odalı ve 140 yataklı bir konaklama tesisi bulunmaktadır.
Beşparmak Kümbeti
Kocasinan ilçesinde Kayseri-Erkilet yolu üzerinde bulunmaktadır. Kümbetin kitabesi bulunmadığından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de mimari özelliklerinde 13. Ya da 14. Yüzyılda Anadolu Selçuklu Döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Kümbet iki katlı olarak inşa dilmiştir. Kümbetin ikinci katı mescit olarak kullanılmıştır. Günümüzde oldukça sağlam durumda olan Beşparmak Kümbeti görülmesi gereken tarihi yapılardandır.
Kent ve Mimar Sinan Müzesi
Kocasinan ilçesinde Mustafa Kemal Paşa Bulvarı Fuar Kültür Parkı içinde yer almaktadır. Havaalanı yolu üzerinde yer almasından dolayı ulaşım problemi yoktur. Toplu taşıma araçları ile gitmek mümkün. Kent ve Mimar Sinan Müzesi; Kadir Has’ın katkılarıyla 2003 yılından beri ücretsiz hizmet vermektedir. Dijital bir müze ve bilgi merkezi olan Kent ve Mimar Sinan Müzesi özelliği bakımından ülkemizin ilk, dünyanın ise sınırlı sayıda olan müzelerindendir. Müze; 6 kattan oluşmaktadır. Müzenin giriş katı kent müzesi, birinci katı Mimar Sinan müzesi, diğer katlarda ise yönetim, kafe ve restorandan bulunmaktadır. Kent ve Mimar Sinan Müzesi hem müze hem de dinlenme alanıdır. Mimar Sinan’ın eserlerinin maketleri sergilendiği oldukça güzel dizayn edilmiş Kent ve Mimar Sinan Müzesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi (Selçuklu Müzesi)
Kocasinan ilçe merkezine bağlı Gevher Nesibe Mahallesinde yer almaktadır. Selçuklu Hükümdarı II. Kılıçaslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan’ın isteği üzerine kardeşi I. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından 1205-1206 yılları arasında darüşşifa olarak yapılmıştır. Çifte Medrese olarak da bilinmektedir. Günümüzde bu darüşşifa müze olarak kullanılmaktadır. Gevher Nesibe Darüşşifası 1980 yılında beri Erciyes Üniversitesi tarafından Tıp Tarihi müzesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Selçuklu Müzesi olarak da kullanılmaktadır. Müzede Selçuklu Dönemine ait mimari, sanat, bilim, giysi ve tıp tarihine ait birçok obje bulmanız mümkün. Muhteşem tarihi mimariye sahip Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Hacı Kılıç Camii ve Medresesi
Kocasinan ilçe merkezinde İstasyon Mahallesinde yer almaktadır. Merkezde yer almasından dolayı ulaşımı oldukça kolaydır. Selçuklu Devletini son zamanlarında yapılan bir eserdir. Hacı Kılıç Camii ve Medresesi; Ebu Kasım Bin Ali Tusi tarafından 1249 yılında inşa edilmiştir. 750 yıllık geçmişe sahip olan Hacı Kılıç Camii taç kapısı ve mihrabındaki süslemeleri ile dikkat çekmektedir. Medrese caminin hemen yanında yer almaktadır. Medrese de cami gibi taç kapısı üzerinde yer alan taş işlemeleri ile dikkat çekmektedir. Ayrıca ilçede yer alan Sahabiye Medresesini de ziyaret etmenizi tavsiye ederim.