Kastamonu'da Gezilmesi Gereken 10 Yer

Kastamonu Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Kastamonu 376.945 nüfusu ile  Karadeniz Bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Kastamonu ili il merkezi haricinde toplam 19 ilçeye sahiptir.

Kastamonu Gezilecek Yerler

Karadeniz’in şirin ilimizde gezilecek birçok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunur. Kastamonu ilimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için Tıklayınız. Bugün de siz değerli okurlarımız için 10 gözde yer seçtik yolunuz buraya düşerse mutlaka bu yerlere uğrayın.

Göz at ;

  1. Kastamonu Gezilecek Yerler
  2. Kastamonu’da Gezilecek 10 Yer
  3. Kastamonu Gece Hayatı
  4. Karadeniz’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  5. Kastamonu Hangi Bölgede, Haritası ve Nüfusu
  6. Kastamonu Otelleri ve Kastamonu Otel Fiyatları
  7. Kastamonu Nerede?
  8. Kastamonu Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?

Kastamonu Arkeoloji Müzesi

İl merkezinde Cumhuriyet Mahallesinde yer almaktadır. Müzenin bulunduğu bina 1917 yılında inşa edilmiştir. Mimar Kemalettin Bey tarafından yapılan bu tarihi bina İttihat ve Terakki cemiyeti, Parti binası ve 2. İstiklal Mahkemesi olarak kullanılmış.

Günümüzde ise arkeoloji müzesi olarak hizmet vermektedir. Bu müzede Kastamonu ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu elde edilen Roma, Bizans, Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı Dönemine ait buluntular sergilenmektedir.

Bunlar dışında müze içinde birçok lahit ve heykeller de sergilenmektedir. yürüme mesafesindedir. yürüyerek ulaşılabilir.

Kastamonu Kalesi

İl merkezinde Atabey gazi Mahallesinde yer almaktadır. 112 metre yüksekliğe sahip olan doğal bir kayalık üzerinde yer almaktadır. 12 yüzyılda Bizans Döneminde yapılmıştır.

Kale; Candaroğlu Beyliği ve Osmanlı Döneminde onarımdan geçmiştir ve bugünkü şekli Osmanlı Döneminden kalmadır. Kale 155 metre uzunluğa ve 50 metre genişliğe sahiptir. Günümüze bu kalenin surları, duvarları, kuleleri ve burçları ulaşmıştır. Kastamonu Merkezde bulunan Sinanbey Parkı’ndan Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesine giden yoldan ulaşım sağlanabilir. Çok sık olmamakla birlikte dolmuşlar da geçmektedir.

Valla Kanyonu

Kastamonu ili Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı Köyü sınırlarında yer almaktadır. İlçe merkezine 26 km uzaklıktadır. Valla Kanyonu Devrekani Çayı ile Kanlıçayın birleştiği yerden başlamaktır.

Muratbaşı Köyünden Valla Mahallesine kadar stabilize bir yol vardır. Valla Mahallesinden sonra yaklaşık 1.5 km orman içinde patika bir yol ile devam edilmektedir. 1994 yılında dört öğrencinin kanyon içinde kaybolması ve 14 gün sonra Cide ilçesine çıkması bu kanyonun vahşi cennet olarak anılmasına ve çok ziyaret almasına sebep olmuştur. Kanyon içinde ekipman ve gerekli teçhizat ile gezilmektedir.

Ilıca Şelalesi

Pınarbaşı ilçe merkezine 12 km uzaklıkta Ilıca Köyü içinde yer almaktadır. Şelaleye ulaşmak için Ilıca Köyünden yaklaşık yarım saat patika bir yoldan yürümek gerekiyor. Şelale 10 metre yükseklikte dökülmekte ve döküldüğü yerde bir havuz oluşturmaktadır.

Şelale suyunun döküldüğü bu havuzun etrafı ağaç ve bitkiler ile kaplıdır. Ağaçların yansıması ile yeşil bir görüntü oluşturan havuz muhteşem bir manzara oluşturmaktadır.

Şelale çevresinde gezinti yapabilirsiniz. Suyun oluşturduğu farklı eklideki kayalar oldukça dikkatiniz çekecektir. Ayrıca bu köy içerisinde Bizans Döneminde yapılan bir hamam bulunmaktadır. Ilıca Hamamı olarak bu hamam kubbeli yontma taştan yapılan bir yapıdır.

Gideros Koyu

Cide ilçe merkezine 11 km uzaklıkta yer almaktadır. Meşe, kayın ve çam ağaçlarının yeşillikleri arasında yer alan doğal güzelliği ile ön plana çıkan bir koydur.

Gideros Koyunun simi Cenevizlilerden kalmıştır. Burada iki tane balıkçı lokantası ve birkaç ev bulunmaktadır. Muhteşem bir güzelliğe sahip bu yerde plaj da bulunmaktadır. Dilerseniz denize girip yüzebilir ya da tekne tutup koyun dışına da çıkabilirsiniz.

Kastamonu Saat Kulesi

İl merkezinde Hükumet Konağının arka tarafında bir tepe üzerinde yer almaktadır. 1885 yılında İstanbul Sarayburnu’ndan sökülerek buraya getirilmiş ve aynı şeklide inşa edilmiştir. Sultan II. Abdülhamit zamanında yapılmıştır.

Kare bir kaide üzerinde yer alan Saat Kulesi 12 metre yükseklikte, açık sarı ve açık yeşil kesme taşlardan yapılmıştır. İki katlı olan kulenin üzeri piramidal bir örtü ile örtülmüştür. Günümüzde Saat Kulesi hala kullanılmaktadır. yaya olarak ulaşılabilir.

Liva Paşa Konağı ve Etnografya Müzesi

Liva Paşa Konağı; Mirliva Sadık Paşa tarafından 1879-1881 yılları arasında inşa edilmiştir. 1978 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek 1997 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Ahşap bir yapıdır.

İki girişi bulunmaktadır. Müze üç katlıdır. Müzenin giriş katında Kastamonu’nun tarihi yansıtan fotoğraflar bulunmaktadır. Birinci katında Kastamonu yöresinin el sanatlarını yansıtan ahşap eserler, dokuma eserler, urgancılık, bakırcılık gibi eserler sergilenmektedir.

Müzenin üt katı ise Kastamonu evlerinin kültürünü yansıtacak şeklide dizayn edilmiştir. yaya olarak ulaşılabilir.

Ilgaz Doruk Mevkii

Çankırı ve Kastamonu ilerimizin sınırları içerisinde bulunan ve turizme katkı sağlayan Ilgaz Doruk Mevki İki ille sınırı bulunan bu doğa harikası Ilgaz doruk mevki her mevsimde farklı bir yönüyle ziyaretçilerine hizmet etmektedir.

Kış ayında kış sporları birçok ziyaretçi buraya çekmeyi başarmaktadır. Yaz mevsiminde ise doğa sporları ile burayı  çekici hale getirmektedir. Ayrıca yaban hayatının zenginliğini de katmamız gerekir. Burada bulunan ve meşhur Ilgaz Doruk Oteli de konaklama hizmeti vermektedir.

Burada pistler ve mekanik tesislerde mevcuttur. Buraya gelen ziyaretçiler kışın gönüllerince kayabiliyorlar. Kuzey yamacında bulunan Kastamonu sınırında da aynı şekilde konaklama tesisileri mevcuttur.

1997 yıllında Bakanlar Kurulunun kararıyla turizm merkezi sınırları içerisine alıp kış sporlarında ülkemizin önemli bir kış turizm kenti olma özeliğini kazanmıştır.

Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Millî Parkı, Karadeniz Bölgesinin batısında Küre Dağları üzerinde yer alan millî parktır. Park Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde kalmaktadır.

Ülkemizde varlığını koruyan nadir yerlerden biridir. birçok güzelliği bünyesinde barındıran Küre dağları milli parkına her gün yüzlerce hatta binlerce kişi ziyaret etmektedir.

Sizin de yolunuz düşerse siz de mutlaka uğrayın. temiz hava ile bol oksijen depolayabilir. güzelce vakit geçirebilirsiniz.

İsmail Bey Külliyesi

İl merkezinde yer alan İsmail Bey Külliyesi Kastamonu ilinin en eski ve en önemli yapılarındandır. Candar oğullarından İsmail Bey tarafından yapılmıştır.

Külliye; hamam, cami, medrese, türbe ve imaretten oluşmaktadır. Camii; 1451 yılında Osmanlı Mimarisine uygun olarak yapılmıştır. Oldukça önemli bir mimariye sahip İsmail Bey Külliyesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. yaya olarak ulaşılabilir.

Kastamonu Ev Kaya Mezarı

Kastamonu kent merkezinin güneyinde bulunan Ev Kaya Mezarları, MÖ. 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafında inşa edilmiştir. Bu mezarlar şehrin en eski mezarı olarak bilinir. 8 metre yükseklikte bulunan kayalar oyularak yapılan bu mezarların üç giriş kapısı ve içinde üç tane mezar sandukası bulunur. Kastamonu Valiliği 2002 yıllında çevre düzenlemesi yaparak burayı turizme kazandırmıştır.

Kastamonu Tarih Müzesi

Tarihi Kentler Birliğinin 2002 Eylül ayında almış olduğu tavsiye kararı uyarınca, 29 Ekim 2002’de Türkiye’nin ilk Kent Tarihi Müzesini Kastamonu Vali Enis Yeter tarafında açılmıştır. Kastamonu valiliği tarafında açılan bu müze yerel bir müze olup ilk tarihi kent özeliğini taşımaktadır.

Mahmut Bey Cami

İlimiz birçok medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Osmanlıların hakimiyetine girmeden önce Candaroğulları hakimiyetine de girmiştir. Candaroğulları beyliğin hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafında Cuma ibadetlerini yapmak için burada bir cami yapmaya karar verir. 1366 yıllında burada camiyi inşa eder.

Dış tarafı tamamen Moloz taştan yapılan bu eser iç tarafı ise tamamen ahşap olup sadece minber tarafı alçı kullanılmıştır. Çatısı ise ülkemizde bulunan nadir olarak görülen bir yapıdır. Bindirme tekniği kullanılıp hiç metal, çivi kullanılmamıştır. Ayrıca Ankaralı Nakkaşın yaptığı kapısı da dikkat çekmektedir. Fakat bu kapıyı bugün müzede sergilenirken yerine başka kapı takılmıştır. Cami duvarında işlenen süslemelerle günümüze kadar orjinaliğini sürmektedir.

Horma Kanyonu

Kastamonu ili, Pınarbaşı ilçe sınırlarında bulunan Horma Kanyonu, Gezilip görülmeye değer harika bir doğa harikasıdır.

Çatak Kanyonu

Çatak Köprüsünün 2 km aşağısında başlayan kanyon Tüsköy’e kadar kesintisiz devam etmektedir. Tüsköy’den ise İnönü bölgesine kadar kesintisiz devam etmektedir. Kanyon içinde yer alan 7 km bir yol yüzerek ya da bot il geçilmektedir. Dünyanın 4. Büyük kanyonu olma özelliğine sahip çatak Kanyonu içinde birçok tabiat harikasını saklamaktadır. Dilerseniz kanyon içinde güzel bir doğa yürüyüşü yapabilir ya da 900 metre yükseklikte bulunan gözetleme noktasından kilometrelerce uzunluğa sahip olan kanyonu izleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz