Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir? | Gezilecek Yerler
ErzurumGezi RehberiTürkiye

Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi

Nerede: Erzurum

Nasıl gidilir: Şehrin her noktasında toplu taşıma araçları ile ulaşılabilir.

Hangi bölgede: Doğu Anadolu Bölgesi

kongre kararların alındığı salon
kongre kararların alındığı salon

Ülkemizin kurtuluşu bağımsızlığı ve bugünlere gelinmesine vesile olan Erzurum İlimizde bulunan Kongre binası ile ilgili gözlemlerimizi aktaracağız.

Kongre Binasına Nasıl Gidilir
Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi’ne Nasıl Gidilir

Kurtuluş savaşı yıllarında bütün ülkemiz dış güçler tarafında işgal edilmiş durumdaydı. Bunu gören Mustafa Kemal 19 mayıs 1919 tarihinde Samsuna çıkıyor. Ondan sonra havza genelgesi yayınlıyor. 3 temmuz günü ise Erzurum’a geliyor. Burada padişaha bir telgraf çekip askerlik görevini bıraktığını söylüyor. ‘Sine-i millette’ çekiliyor. Burada çeşitli görüşmelerde bulunan Mustafa Kemal, Kazım Kara Bekir ile birlikte burada bir bölgesel bir kongre yapmayı düşünüyorlar. Burada yapılan kongreye 53  delege katılıyor. Kongre yaklaşık 2 hafta sürüyor burada ülkemizin geleceği için çok önemli kararlar alınıyor.

Kongre Binası Nerede
Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi Nerede

Milli mücadelenin başlangıç kongresi olarak bilinen bu bina (1877-1878) yıllarında Osmanlı-Rus savaşından sonra bu bina ortaokul binası olarak inşa ediliyor. Daha sonra 1924 yıllında burada çıkan büyük bir yangınla büyük bir hasar görüyor. 1925 yıllında tekrar onarılıp ilkokul olarak açılıyor. 1940 yıllında ise  Atatürk Yapı Sanat Okulu olarak kullanılmaya başlamıştır. 1960 yıllında ise Atatürk ve Erzurum müzesi olarak hizmette giriyor.

kongre beyannamesi
kongre beyannamesi

Günümüzde de müze olarak kullanılan bu binada Kongreye katılan 53 delegenin adları yazılı mermer plakalar vardır. Ayrıca duvarlarda ve vitrinlerde Kongre ile ilgili tutanakların, yazışmaların, beyanname ve telgrafların fotokopileri, delegelerin fotoğrafları ile birlikte kısa biyografileri, Atatürk’ün çeşitli fotoğrafları, Onuncu yıl Nutku’nun el yazısı ile fotokopisi, Erzurum’daki tarihi anıtlardan bazılarını yağlıboya tabloları yer almaktadır.

Kongrenin yapıldığı salon
Kongrenin yapıldığı salon

Sonuç olarak Erzurum Kongresi ile Cumhuriyet’in temelleri  bu binada atılırken, ülkemiz için ve Cumhuriyet temel taşı içinde bir başlangıç olmuştur. Buraya uğradığınızda mutlaka gelip bu binayı görmelisiniz.

Kongre binası
Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti ve ziyaret saatleri

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir