Afganistan Hakkında Bilgi
Afganistan Hakkında Bilgi

Afganistan Asya’da bir ülkedir. İran ve Pakistan arasında yer alır ve denize erişimi yoktur. Afganistan’ın başkenti Kabil’dir. Burada yaklaşık üç milyon insan yaşamaktadır. Her on Afgan’dan biri başkentte yaşıyor.

Bu makalemizin dışında Afganistan gezilecek yerler, Afganistan gezilecek 10 yer ve Afganistan nerede isimli makalelerimizi de okumanızı önermekteyiz.

Afganların neredeyse yarısı Peştun’dur. Onlara eskiden Afgan denirdi, bu yüzden ülkenin adı bu şekildedir. Peştuca, Farsça ile ilgili ayrı bir dildir. Pek çok kişiye Tacik denir. Çoğu Farsça konuşuyor. Peştuca ve Farsça bugün resmi Ulusal dillerdir. Nüfusun neredeyse tamamı Müslümandır.

Ülkenin çok değişken bir tarihi var. Birçok kez yabancı ülkelerin egemenliği altına girmiştir. Afganistan’ın son Hükümeti ABD ve diğer ülkeler tarafından desteklendi. Bu ülkelerin Afganistan’da da birlikleri vardı, özellikle Taliban’ı bastırmak için. 2021 yazında, bu birlikler geri çekildikten sonra, Taliban kısa sürede tüm ülkeyi geri aldı.

Ülkenin ortasında bir dağ silsilesi bulunmaktadır. En yüksek Zirvesi 5048 metre yüksekliğindeki Koh-e Baba’dır. Kuzey-doğuda, zincir Hindu Kush’a geçer. En yüksek noktası komşu ülke Pakistan’da bulunuyor. Hindukuş’ta toprak Kaymalarına ve kar Çığlarına neden olan birçok deprem var. İnsanları, köyleri ve ulaşım yollarını tehdit etmektedir.

Ülkenin sadece onda biri Deniz seviyesinden 600 metrenin altında. Düz alanlar genellikle çöl veya yarı çöldür. Tarım için toplam arazi alanının sadece yüzde altısı, yani yüz parçadan altısı kullanılabilir.

Başkent Kabil, Deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikte yer almaktadır. Oradan ülkenin kuzeyine ulaşmak için Koh-e Baba dağlarını geçmeniz gerekir. Bu yol altmış yıldır var. Bu, ülkenin bir kısmından diğerine geçmenin ne kadar zor olabileceğinin sadece bir örneğidir. Demiryolu için sadece iki kısa yol var.

Ülkede: Kömür, demir cevheri, uranyum, kurşun ve Altın, aynı zamanda doğal gaz ve petrol vardır. Mermer ve yarı değerli taşlar gibi değerli taşlar, yani daha az pahalı taşlar eklenir. Ancak gelecek için, elektriği iletmek için gereken bakır giderek daha önemli hale geliyor. Lityumun varlığı özellikle önemlidir. Bu hammadde, cep telefonlarında, bilgisayarlarda ve otomobillerde kullanılan modern piller için gereklidir. Hammaddelerin toplam değerinin yaklaşık 2000 milyar Euro olduğu tahmin edilmektedir.

Yazlar sıcak ve kuru. Sadece güneydoğuda muson yağmuru vardır. Güney Subtropiklere aittir. Orada hurma ağaçları yetişmektedir. İklim değişikliği nedeniyle Musonun artması beklenmektedir. Diğer bölgelerde kış ve ilkbahar daha kuru olabilir.

Birçok bitki türünün neredeyse üçte biri endemiktir, yani başka hiçbir yerde yetişmezler. Ancak çok az doğal alan kaldı.

Afganistan Hakkında Bilgi
Afganistan Hakkında Bilgi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz