Yunanistan Hangi Kıtada | Gezilecek Yerler
AvrupaGezi Rehberi

Yunanistan Hangi Kıtada

Yunanistan Avrupa kıtasında yer almaktadır. Güney Avrupa ülkelerinden biridir. Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika olmak üzere üç kıtanın kavşağında yer almaktadır. Ülke, Balkan Yarımadası’nın güney tarafında yer almaktadır. Yunanistan, güneybatıda Arnavutluk, güneyde Makedonya Cumhuriyeti ve Bulgaristan ve Güneydoğuda Türkiye ile sınırlanmıştır.

Akdeniz, Yunanistan’ın güney tarafında yer almaktadır. 13.676 km uzunluğundaki Yunanistan, girintili şekli ve çok sayıda adası nedeniyle dünyanın en uzun 11. sahil şeridine ve Akdeniz boyunca en uzun sahil şeridine sahiptir.

Yunanistan Hangi Kıtada
Yunanistan Hangi Kıtada

Coğrafya

Yunanistan’ın yaklaşık% 80’i dağlık ve tepeliktir. Tüm Avrupa kıtasının en dağlık ülkesidir. Ülkenin en yüksek dağı olan ve en yüksek zirvesi 2918 metre olan Olimpos Dağı’nın Yunan tanrılarına ev sahipliği yaptığına inanılıyor. Bir başka yüksek rakımlı dağ olan Rodop Silsilesi, doğu Makedonya ve Trakya’ya yayılıyor.

Yunanistan’ın kuzeydoğusunda bulunan Rodop Sıradağları geniş ve yoğun ormanlarla kaplıdır. Yunanistan’daki ormanlar, yaban keçisi, karaca ve boz ayı gibi nesli tükenmekte olan bir dizi türe ev sahipliği yapmaktadır. Ülkede 227’si insanların yaşadığı çok sayıda ada var. Yunanistan’daki ada sayısı 1500 ile 6000 arasında değişmektedir. Batı Yunanistan bir dizi göl ve sulak alanla donatılmıştır. Teselya, Orta Makedonya ve Trakya’da devasa ovalar bulunmaktadır.

İklim

Yunanistan’daki iklim aslında bir Akdeniz iklimi olarak tanımlanabilir. Yunanistan’da kışlar ılıman ve yağışlı, yazlar ise ılık ve nispeten kurak geçer. Akdeniz iklimi ülkenin kıyı bölgelerinde yaşanmaktadır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgeler ülkenin başkenti Atina, Kiklad Adaları, Girit, Mora, Oniki Adalar ve İyon Adaları’dır. Pindus Dağı’nın batısındaki bölgelerin iklimi dağdan olumsuz etkilenmektedir.

Pindus’un batısındaki alanlar sürekli olarak güneybatı sistemine maruz kalmaktadır, bu da alanları dağın doğu taraflarında bulunan yağmur gölge alanlarındaki alanlardan nispeten daha serin ve nemli hale getirmektedir. Yunanistan’ın kuzeybatı bölgelerinde yoğun kar yağışı ve dağ iklimi yaşanmaktadır.

Bunlar Epir, orta Yunanistan, Teselya ve Batı Makedonya’nın parçalarıdır. Kuzey Yunanistan’ın Orta Makedonya ve Doğu Makedonya ve Trakya’daki iç bölgeleri, soğuk ve kötü kışların yaşandığı ılıman bir iklime sahiptir. Kar yağışı her yıl dağlarda ve kuzey bölgelerinde görülür. Alçak bölgelerde kar yağışı nadirdir.

Batı medeniyeti

Yunanistan, Batı medeniyetinin birçok yönüne ev sahipliği yapıyor olarak kabul edilir. Yunanistan’da ortaya çıktığına inanılan Batı medeniyetlerinin bazı yönleri arasında demokrasi, geometri, cebir, siyaset bilimi, Batı draması, Olimpiyat Oyunları ve maraton, tarih yazımı ve Batı edebiyatı yer alıyor. Tarihteki büyük yazarlar ve filozoflar Yunanistan’dan geldi. Günümüzde eserleri büyük önem taşıyan bu büyük şahsiyetler arasında Sokrates, Platon, Aristoteles ve Pisagor bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir