Kadirli
Kadirli ilçesi denince hepimizin aklına farklı şeyler gelir şüphesiz. Bazıları ben ilk defa duyuyorum. Bu ilçe nerede ki? Bir başkası bu ilçeyi biliyorum bizim ilimizin gururudur. Bazıları da yüzünü somurtarak bana kızgın bir şekilde bu ilçeyi bilmeyen var mı diye soruyor.
Kadirli Hakkında
Bir başkası da bu ilçe kilimleri ile tanınır ilçe merkezine 20 km uzaklığında bulunan Yusuflu köyünde el emeği göz nuru olan halıları bilmeyen yoktur umarım diye söyleniyor. Evet çok sevgili okurlarım bütün bu söylediğiniz sesleri duyar gibiyim. Hiç merak etmeyin bütün sorularınıza cevap olacak bir gezi yazısı ele aldım. Umarım beğenirsiniz. Sorularınız olursa yorum kısmına yazabilirsiniz.
Kadirli, Osmaniye ilimize bağlı 7 ilçesinden biridir. Şehir merkezine yaklaşık 46 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için şehir merkezinde kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda kadirli ilçemize Adana üzerinden de buraya ulaşmanız mümkündür. İlçemiz Osmaniye kentimizin en büyük ilçesidir. İlçemiz 2015 yıllı itibari ile nüfus sayısı 119.857’dır. özellikle ilçe kilim ve turpları ile meşhurdur. Ülkemiz Turp ihtiyacının yaklaşık %70 burada karşılamaktadır.
Kadirli de gezilecek yerler
Karatepe Kalesi: İlçe merkezine bağlı Gökçedam Köyünde bulunur. ilçe merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Kale M.Ö. 8yy.da, yani Geç Hitit Çağında, kendisini Adana ovası hükümdarı olarak tanıtan Asativatos tarafından, kuzeydeki vahşi kavimlere karşı bir sınır kalesi olarak kurulmuş, Asativadaya diye adlandırılmıştır. Daha sonra bölgeyi ele geçiren Asurlular bu kaleyi yakıp yıkmışlardır. Günümüzde büyük kısmı tahrip gören kale kim ve ne zaman tarafında yapıldığı bilinmiyor. Bu kale de yapılan kazılar sonucunda birçok yapıya rastlanmıştır. Burada açık hava müzesi yapılmıştır.
Maksutoğlu Yaylası: İlçe merkezine 45 km uzaklıkta bulunur. bu yaylada Kırmızı kiremitli evler bulunur. yaylaya ulaşır ulaşmaz birçok tür ağaç sizi karşılamaktadır. Burada temiz havası ve doğası ile insanı büyülemektedir.
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi
İlçe merkezine 22 km uzaklıkta bulunan Kızyusuflu köyünde bulunur. Burada m.ö 8.yy’da Adana ‘da hüküm süren Hitit kralı Asativatas tarafından, krallığını kuzeydeki vahşi kavimlere karşı korumak üzere bir hudut kalesi olarak yaptırılmıştır. Daha önce kurucusundan dolayı Asativatas ismini almıştır. Daha sonra burayı ele geçiren Asurlular bu kaleyi yakıp yıkmışlardır. Bölgede kazı çalışmaları 1946 yıllında başlamıştır. Burada birçok yapıya rastlanmıştır. Özellikle aslan başlı heykeller bulunur. Bundan dolayı Aslantaş da denilmektedir. Buradaki eserler kapılı müzeye götürülmek istenmiş fakat çok olduğundan dolayı burayı Açık Hava Müzesi haline getirmişlerdir. Buraya geldiğinizde tarihi bir haz alacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.
Kokar Kaplıcaları: İlçe merkezine 15 km uzaklığında bulunan bu kaplıca şifa kaynağı olarak dağıtmaktadır. Kokarca demesinin sebebi hem kaplıca suyunun kokulu olması hem de çevrede bulunan ağaçların kokuyor olması buraya gelir gelmez bu kokuların karışmasında insanı kendinden götürüyor. Şifalı olması bundan dolayı da olabilir. Su her mevsimde sıcaklığı 25 derecedir. Burada konaklama yeri yoktur. Geri dönüp ilçe merkezinde konaklamanız lazım. Kaplıca suyunun iyi geldiğine inanılan hastalıklar şunlar: kanser, siroz, sedef hastalığı, egzama, mantar, kapanmayan yaralar, vitiligo, kellik, mide ülseri, kolit, hemeroit, şeker hastalığı, alerjik astım, böbrek yetmezliği, böbrek ve safra kesesi taşları, prostat, sarılık ve karaciğer hastalıkları, aşırı kilolar, kireçlenmeler, romatizmalı hastalıklar.
Sülemiş Çamlığı: İlçenin merkezine haki bir tepe üzerinde bulunur. Osmanlı dönemi zamanında Çamlık bey tarafında burası Otağ olarak kullanılmıştır. 1973 yıllına kadar burası bozkır görünümünde iken 1976 yıllında belediye tarafında ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır. 1987 yıllında burası Turistik bir yer olarak açılır. Konaklama yeri ve birçok sosyal tesis bulunur. buraya kesinlikle uğramalısınız.
Kadirli Ala Camii: İlçemizde bulunan bu yapı Roma dönemine ait bir yapıdır. m.s 70’li yıllarda inşa edilmiştir. ilk inşa edildiğinde bir manastır olarak inşa edilmiş daha sonra kilise eklenmiş uzun yıllar manastır olarak hizmet veren bu yapı 1480 yıllında Dulkadiroğulları Türkmen beyi, Alaüddevle’nin oğlu Sarı Kaplan zamanında Camiye çevrilmiştir. İsim olarak da Alaüddevle Camisi bırakılmış. Daha sonra ilçe boşanınca cami kendi kaderine terk edilmiştir. 1865 yıllında tekrar restore edilerek cami açılmış ve ismi Ala Camisi olmuştur. en son 2005 yıllında büyük bir ödenek ile restore çalışmaları başlatmış2007 yıllında tamamlanmış. İlçemizin en önemli tarihi yapılardan biridir. Mutlaka görmelisiniz.
Sulemis görseli hariç diğer leri doğru insanları yanlış bilgilendirmeyelim lütfen…
Barbaros Bey yorumunuzu dikkate alıp en kısa zamanda gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Duyarlılığınız için teşekkür ederim…
Harika bir yazı olmuş elinize sağlık…
Yorumunuz için teşekkürler…
KADİRLİYE YAKIN YERLER NERELERİ YANİ İZMİRDEN DÜĞÜN İÇİN GELİCEZ AMA OTEL BULAMADIK.
Hocam bildiğim kadarıyla Karatepe Park Otel((0328) 718 01 01) ve Güven Otel var. Bunları tavsiye edebilirim.
Şelale,su ve yürüyüş parkurları için neler söyleyebilirsiniz?