Cihangir Camii
Cihangir Camii İstanbul İlimizin Beyoğlu ilçesine bağlı Cihangir semtinde bulunan bu cami görülmeye değer bir yerdir. Semte ismini veren bu cami Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu şehzade Cihangir anısına yaptırılan bir camidir.
Cami 1559 yıllında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Cami birçok kez yangın geçirmiş büyük tahribatta uğramıştır. En son 1889 yıllında 2. Abdülhamit tarafında yeniden inşa edilmiştir. Cami Balyan Ailesinin imzasını taşıyan Dolmabahçe ve Ortaköy camilerini anımsatıyor. İçine girdiğinizde mihrabında bulunan bulut resimleri hemen dikkatinizi çekiyor. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.
Bu caminin hikayesini anlatmak istiyorum. Daha doğrusu Şehzade Cihangir’in hikayesi desek daha doğru olur. Şehzade cihangir. Kanuni ve Hürrem sultandan olan beşinci oğludur. Doğduğunda kambur olarak doğmuştur. Sürekli diğer kardeşleri tarafında dışlanmıştır. Sarayda ve devlet yönetiminde hiçbir zaman görev almamıştır. Şehzade Mustafa adında üvey bir kardeşi vardı. Kardeşi diğer kardeşler gibi onu dışlamıyor. Daha çok sevip kolluyordu. Bu nedenle Cihangir Şehzade Mustafa’yı öz kardeşlerinde daha çok seviyordu. Daha sonra şehzade Mustafa Kanuni Sultan Süleyman tarafında idam edildi. Bunu gören Şehzade cihangir dayanamadı. Akıl dengesini kaybedip öldü. Buna çok üzülen kanuni onun hatırasına bir cami yapmaya karar verdi. Beyoğlu’nda bu cami yapılır.
Semtin sembolü haline gelen camiyi birçok yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Ayrıca caminin duvarına yapışık şirin bir çeşme bulunmaktadır. Hazirede tekke şeyhi Hasan Cihangiri yatmaktadır.