Karaköy Yeralti Camii
İstanbul ilimizde birçok cami ve tarihi yapı göz kamaştırır. Bazı camiler çok bilinsede bazıları pek bilinmiyor. Yer altı cami pek bilinmeyenler kısmında fakat bu cami tarihi olarak çok önemli bir yere sahiptir. Hele cami hikayelerle doludur. Cami İstanbul ilimizin Beyoğlu ilçesine bağlı Karaköy semtinde bulunur.
Karaköy Yeralti Camii
Bu cami tarihi tam bilinmese de 570 yıllarda inşa edilmiştir. tabi ilk inşa edildiğinde cami olarak inşa edilmemişti. Doğu Bizanslıların gemilerin Haliç’e girişini engellemek için Galata-Sirkeci arasına çektiği zincirin bir ucunun bağlandığı Kastellion Kulesi’nin mahzeni olarak bilinir.
Daha sonra bu kule birçok amaç için kullanıldı. cephane deposu, su sarnıcı ve zindan olarak kullanılmış. Mesleme bin Abdülmelik komutasında bir ordu Bizanslarla savaşmaya gelmiş. Tabi burada önlerinde kocaman bir ordu bulunuyordu. Bu ordu çoğu kişiyi şehit etti. Bazılarını da esir etti. İşte burada bu zindanda günlerce bunlara işkence yaptılar. Mesleme bin Abdülmelik burada işkence de şehit oldu. Cenazesini Mahzene gömülüp kabrin bulunduğu kapı kurşunlanarak kapatılır. O günden beri de Kurşunlu Mahzen olarak anılmaya başlanmış.
İstanbul Yeraltı Camii
1700’lü yıllarda camiye çevrilmiştir. Caminin minaresi yoktur. Minberi de sonrada eklenmiştir. İstanbullular ve dışarıda gelenlerin sıklıkla uğradıkları bir yerdir. Özellikle önemli gecelerde tıklım tıklım dolmaktadır. Caminin tarihi yanında maneviyatı da ağır basmaktadır. Sizin de yolunuz düşerse mutlaka gelip uğrayın.
Karaköy Yeralti Camii Nasıl Gidilir
Karaköy semtinde bulunan Camiye ulaşmak için İETT Otobüsleri ile ulaşılabilir. Buraya giden İETT Otobüs hatları
- İETT 30D – DEREBOYU – YENİKAPI
- İETT 28T – TOPKAPI – BEŞİKTAŞ
- İETT 26B – GAYRETTEPE-EMİNÖNÜ
- İETT 26A – FULYA MAHALLESİ-EMİNÖNÜ
- İETT 70KE – KURTULUŞ – EMİNÖNÜ
- İETT YT-1 – YENİKAPI İDO-TAKSİM
- İETT 26 – DİKİLİTAŞ-EMİNÖNÜ
- İETT 28 – EDİRNEKAPI – BEŞİKTAŞ
Karaköy Yeralti Camii Nerede?
Karaköy Yeralti Camii, İstanbul’un Beyoğlu İlçesine bağlı Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Kemankeş Caddesi üzerinde bulunur.
İlk olarak 8. yüzyılda İstanbul’u kuşatan Araplar’a karşı kullanılan ve 1453’de Osmanlı donanmasının Haliçe’e girmesini engelleyip, II. Mehmed’in gemileri karadan yürütmesine sebep olan ünlü Haliç Zinciri’nin bugün İstanbul müzelerinde sergilenen zincir olduğuna dair kesin bir delil bulunmamakta. Hatta bu zincirler bir ihtimal Rodos limanından da getirilmiş olabilir.