Milletler Topluluğu Nedir? | Gezilecek Yerler
Gezi Rehberi

Milletler Topluluğu Nedir?

Milletler Topluluğu eskiden Britanya İmparatorluğu’nun bir parçası olan 53 eyaletten oluşan bir gruptur. Commonwealth, eskiden Britanya İmparatorluğu’nun bir parçası olan ülkelerin ayrılmaya başladığı 1900’lerin başında kuruldu. Asıl amacı, İngiliz sömürgeciliği sürecini kolaylaştırmaktı. Eski İngiliz kolonilerinden artan bağımsızlığa ve kendi kendini yönetmesine rağmen, ortak dil, tarih ve kültür yoluyla küresel birliği sürdürmenin bir yolu olarak görülüyordu.

Milletler Topluluğu Nedir?
Milletler Topluluğu Nedir?

Toplamda 2.328 milyar insan, dünya nüfusunun üçte birini temsil eden Commonwealth’e aittir. Büyük coğrafi ve demografik farklılıklara rağmen, bu ülkeler Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ortak değerleriyle birleşeceklerdi.

Milletler Topluluğu’na giren milletler bunu gönüllü olarak yaparlar ve bir üye devletin hükümeti, herhangi bir sonuç veya yükümlülük olmaksızın istediği zaman geri çekilebilir.

Ülkeler Commonwealth’e nasıl katılır?

Bir ulusun Milletler Topluluğu’na üye olabilmesi için öncelikle II. Elizabeth’i Milletler Topluluğu’nun başı olarak tanıması gerekir. Diğer kriterler eşit derecede önemlidir ve ırk eşitliği ile dünya barışının, özgürlüğün, insan haklarının, eşitliğin ve serbest ticaretin benimsenmesini içerir.

Bir üye devlet aynı zamanda egemen olmalı, ingilizceyi İngiliz Milletler Topluluğu içindeki birincil iletişim aracı olarak kabul etmeli ve vatandaşlarının örgütün bir parçası olma arzusuna sahip olmalıdır.

1997’den itibaren bir ülkenin mevcut herhangi bir üye devletle “doğrudan anayasal bağlantısı” olmalıdır. Bu kriterleri teknik olarak karşılamayan tek üye devletler Mozambik ve Ruanda’dır. Commonwealth Sekreterliği, bu ülkelerin istisnai Devletlerinin dahil edilmesinden bahsetti.

Devletlerin, Harare Deklarasyonu’nda belirtilen demokratik ilkelere uymadıkları takdirde Milletler Topluluğu’ndan uzaklaştırılmaları mümkündür. Bunun geçmişte olduğu ülkeler Nijerya, Pakistan ve Zimbabve’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir