Tokat Pazar
Pazar ilçesi Tokat ilimize bağlı bir ilçedir. İlçe şehir merkezine sadece 25 km uzaklıktadır. Buraya gitmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşlar yada özel aracınızla ulaşabilirsiniz.
İlçemiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu ev sahipliğinde birçok farklı isimle anılmıştır. Bu isimler şöyle sıralayabiliriz. Kazabad, Kazova, Ayna Pazarı, Aynalı Pazar, Eğrişehir, Avnibey Pazarı, Ayan Pazarı gibi isimlerle anılmıştır. Cumhuriyetten sonra ise Pazar ismi ile anılmaya başlanmıştır. Pazar 1987 yıllında ilçe statüsüne kavuşmuştur. ilçe 2016 yıllı itibariyle toplam nüfusu 13.824’dır.
Pazar Gezi Rehberi
Pazar ilçemize yolunuz düştüğünde mutlaka Mahperihatun kervansarayı ve Ballıca mağarasını gezmeden dönmeyiniz.
Mahperihatun kervansarayı
İlçemizde bulunan bu kervansaray Konya’yı Sinop’a bağlayan kervan yolu üzerinde yer almaktadır. Bu kervansaray 1238-39 yılları arasında Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat’ın eşi Mahperihatun tarafında inşa edilmiştir. Bu kervansaray açık ve kapalı yada yazlık ve kışlık bölümlerinde oluşur. Yapımında kesme taş kullanılan kervansaray özellikle kapısı oldukça gösterişlidir. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın derim.
Ballıca mağarası
İlçe merkezine 8 km uzaklığında bulunan Ballıca Köyünde bulunur. bu mağara 1995 yıllından beri hizmete açık olup ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Yaklaşık 3,5 milyon yaşında olan bu mağara Dünya’da pek az benzeri bulunmaktadır. bu benzerlerin içinde de en güzeli bu diye biliriz. Aydınlatma, yürüyüş yolları, seyir terasları yapılarak ziyarete açılan Ballıca Mağarası 10.000 metrekare yüz ölçüme sahiptir. mağara yaklaşık 680 metre uzunluğunda 90-95 metre ise uzunluğunda bulunur. Bu mağaranın belki de en önemli özelliği Ülkemizin hiçbir mağarasında bulunmayan Soğan Sarkıt oluşumlarına sahip olması ve mağaranın değişik yerlerinde bulunan Cüce Yarasaların varlığıdır. Mağaranın ortalama sıcaklığı 18 derece olup nem oranı ise %54 oranındadır. Burada bol oksijenli havanın olması nefesi açmaktadır. Mağara toplam 5 kat ve 8 salonda oluşmaktadır. Bu salonlar şu şekilde sıralayabiliriz. “Havuzlu Salon, Büyük Damlataşlar Salonu, Fosil Salonu, Yarasalar Salonu, Mantarlı Salon, Sütunlar Salonu ve Yeni Salon”. Bunların dışında hala oluşumu devam eden bölümleri bulunmaktadır. Bu bölüm henüz ziyaretçilere açılmamıştır. Sizinde yolunuz düşerse böyle bir güzelliği kaçırmamanızı öneririm.