Refahiye
Refahiye ilçesi Erzincan ilimize bağlı 9 ilçesinden biridir. Şehir merkezine yaklaşık 71 km uzaklıktadır. Bu ilçemize ulaşım çok rahat olup şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz.
Refahiye ilçemizin ismi Mutasarrıfı Şefık Paşa tarafından, bolluk anlamına gelen Refahiye adı verilmiştir. Eski ismi Gercanis’tir. İlçeye bağlı 119 köy bulunur.
Refahiye ilçemizin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür. İlçemizde özellikle Ermeni etkisi görmek mümkündür. ilçemizin idari yapısını kronolojiye dökecek olursak;
1567-1871: Kemah sancağına bağlı 4 nahiye ile birlikte Erzincan’a bağlanmıştır.
1882: Bu tarihte ilçe merkezi ( Refahiye ) yapılarak, Orta İl, Vadivank, Orçol, Diğinlu ve Dinasor nahiyeleri, bu nahiyelere bağlı köyler ile birlikte Gercanis’e bağlanmıştır
1884: Bu tarihte Gercanis ismi Refahiye olarak değiştirilmiştir.
1939-1992: Bu iki tarihte bölgede çok büyük deprem meydana gelmiştir. İlçe merkezine büyük zarar vermiştir.
İlçemizin Tarihi ve doğal güzelliklerine bir göz atalım:
Kutlu tepe Kalıntıları: İlçe merkezine bağlı Çengerli köyün sınırında bulunur. Bu kalıntıların Bizans ve roma dönemine ait olunduğu söylenilir. Tarihte önemli bir yerleşim yeri olup aynı zamanda ticarette de kilit bir yerdi.
Kadıköy Kilisesi: Bu kilise günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Duvarlarında bulunan resim ve şekiller hala gözükmektedir. Girişinde haç motifi bulunur. Apsisin önünde ise ağaçtan yapılmış ince bir işçiliğe sahip bezemeli pano vardır.
Kutsal Kaya-Roma Antreposu: Bu yapı tarihi Hititlere dayanmaktadır. burada bulunan kutsal bir kaya bulunur. Bu kaya Hıristiyan inancına göre önemlidir. Bu kayanın kuzeyinde ise Roma Antreposu üç yuvarlak binadan oluşmaktadır.
Tarihi Esat Muhlis Camisi: Bu cami İlçe merkezinde bulunur. Osmanlı dönemi eseri olduğu söylenilir. Batılı tarzda yapılan caminin avlusunda bir şehitlik bulunur. Caminin restorasyon çalışmalarını 2013 yıllında tamamlanmıştır.
Köroğlu Mağarası: Bu mağara Altköy mevkiinde bulunur. Bu mağaraya merdivenle inilmektedir. Mağaranın içinde taşlardan kesilmiş oturaklar bulunur. Ayrıca Köroğlu’nun Kır atına ait izler görmek de mümkündür. bu izlerin Köroğlu atına ait olunduğu rivayet edilir.
Bal Kaya: Bu kaya uzaktan baktığında yatan Aslan görünümündedir. Yaz mevsiminde buraya arılar dolar arıların yapmış oldukları bal Kayadan akar bu yüzden bu ismi almışlardır. Kısa bir yapalım. Oraya gittiğinizde arılara dikkat edin.
Gölet: ilçe merkezine ait iki tane küçük gölet bulunur. Bunlar Kalkancı ve Akarsu Göletidir. Bu göletler sulama amaçlı kullanılır. Ayrıca bu göletler kenarında çok güzel piknik alanları vardır.
Dumanlı Yaylaları: Bu yaylalar Soğukgöze ve karaçam ormanları arasında bulunur. Yaklaşık 2000 metre yükseklikte bulunan bu yaylalar yeşilliği, serin havası ve buz gibi su ile insanı büyülemektedir. Burada yaz- kış turizmi yapılır. Buraya mutlaka gelmelisiniz.
Sonuç olarak bu şirin ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp bu tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ziyaret etmelisiniz