Uluborlu
Uluborlu Isparta iline bağlı bir ilçedir. Uluborlu ilçesi Isparta il merkezine 65 km uzaklıkta yer almaktadır.
Uluborlu İlçesi
Isparta ilinin Akdeniz Bölgesinde kalan tek ilçesidir. Uluborlu Ovasında yer almaktadır. İlçe tarihi miraslar bakımından oldukça zengindir. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:
Uluborlu Müzesi
Uluborlu ilçe merkezinde Güreşyeri Mahallesinde yer almaktadır. Alâeddin Keykubat Halk Kütüphanesi binasının zemin ve birinci katında bulunmaktadır. 2007 yılında hizmete açılmıştır. Müzenin binci katında Uluborlu yöresine özgü demir sanatları, mutfak eşyaları, kadın ve erkek giyimleri, aksesuarları ve hamam eşyaları gibi objeler sergilenmektedir. Müzenin alt katında ise çini eşyalar, seramik kaplar, müzik gereçleri, gibi objeler bulunmaktadır. Müze girişinde ve bahçesinde Roma Dönemine ait mezar stelleri, sunaklar, lahitler ve taş eserler bulunmaktadır.
Uluborlu Kalesi
Uluborlu ilçesinde Kapıdağı’nın yamacında 1200 metre yükseklikte yer almaktadır. Çevresi kayalıklar ile çevrili kalenin kitabesi bulunmadığından kim tarafından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. MÖ. 4. Phrygler Döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. İç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Selçuklu ve Hamitoğulları Beyliği zamanında da onarılıp kullanılan kale içinde birçok yapı bulunmaktadır. Günümüzde dış kale yıkılmış ama iç kalenin büyük bir kısmı ulaşmıştır. Kale içinde Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemine ait tarihi kalıntılar bulunmaktadır.
Alaaddin Camii
Uluborlu ilçe merkezinde yer almaktadır. Ulu Camii olarak da bilinmektedir. 1231 yılında Sultan Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Caminin yapıldığı dönemde Uluborlu Hamitoğlu Beyliğinin başkentiydi. 776 yıllık geçmişe sahip Alaaddin Camii Anadolu bölgesinin sağlam ve hala kullanılan en eski tarihi yapısıdır. Caminin üç kapısı, bir minaresi, iki kubbesi ve 35 penceresi bulunmaktadır. En son 2006 yılında restore edilen Alaaddin Camii orijinal halini korumaktadır. Günümüzde ibadete ve ziyarete açıktır.
Apollonia Antik Kenti
Uluborlu ilçesinde yer almaktadır. Kent ilçenin altında kalmıştır. MÖ. 312-280 yıllarında Seleukos Döneminde kurulmuştur. Bu antik kent Roma ve Bizans Döneminde kullanılmıştır. Uluborlu ilçesi bu antik kent üzerine kurulu olmasından dolayı antik kentten günümüze çok az kalıntı kalmıştır.
Cirimbolu Köprüsü
Kale mahallesinde yer almaktadır. Aslında çift kemerli su kemeridir. Fakat köprü olarak da kullanılmıştır. Osmanlı mimarisinin Uluborlu ilçesindeki en önemli eseridir. Cirimbolu Köprüsü 45 metre uzunluğunda, 21 metre yüksekliğindedir. Günüme sağlam olarak ulaşan tarihi yapılardandır. Ayrıca ilçe merkezinde Cumhuriyet meydanında bulunan ve ülkemizdeki antik döneme ait sayılı güneş saatlerinden biri olan Güneş Saatini de görmenizi tavsiye ederim.