Tarsus
Tarsus Mersin iline bağlı bir ilçedir. Tarsus ilçesi Mersin il merkezine 26 km uzaklıkta yer almaktadır.
Tarsus İlçesi
Tarsus Mersin ilinin en büyük ilçesidir. 8 bin yıllık geçmişe sahip olan Tarsus ilçesi tarihi miras bakımından oldukça zengindir. Doğal güzelliği ile de ön plana çıkan Tarsus ilçesinde çok sayıda tarihi ve turistik yer bulunmaktadır. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:
Ulu Camii
Tarsus ilçe merkezinde Cami Nur Mahallesinde yer almaktadır. Cami Nur adıyla da anılmaktadır. 1579 yılında Ramazanoğlu Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından Osmanlı mimarisine uygun olarak yapılmıştır. Cami renkli mermer süslemeleri ile dikkat çekmektedir. Caminin hemen bitişiğinde saat kulesi bulunmaktadır. Caminin bitişiğinde yer alan türbede Hz Sit, Hz Lokman ve Kadiri tarikatı şeyhlerinden Şeyh Muhammed Hasan kabrinin bulunmasından dolayı inanç turizmi açısından büyük öneme sahiptir.
Kırkkaşık Bedesteni
İlçe merkezinde yer almaktadır. Ramazanoğlularından İbrahim ben tarafından 1579 yılında Ulu Cami ile birlikte yapılmıştır. İlk olarak medrese olarak yapılmış ve daha sonra Bedesten olarak kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı, 5 kubbeli ve kesme taştan inşa edilen bir yapıdır. Tarsus ilçesinin en önemli tarihi yapılarından olan Bedesten günümüzde hala kullanılmaktadır. Bu tarihi çarşı içinde ahşap, bakır, gümüş deri dokuma gibi turistik hediyelik ürünler satılmaktadır. Ayrıca yöresel yemeklerin yapıldığı restoranlar da bulunmaktadır.
Aziz Paul Kilisesi
İlçe merkezinde Ulu Cami Semtinde yer almaktadır. MS 11.ya da 12.yüzyılda inşa edilmiştir. Hristiyanlığı yaymak için büyük mücadele veren Aziz Paul adına yapılmıştır. Günümüzde Aziz Paul Kilisesi anıt müze olarak kullanılmaktadır.
Jüstiyen Köprüsü
Ankara-Adana yolunun Tarsus girişinde yer almaktadır. Bizanslılar Döneminde 6. Yüzyılda İmparator Jüstiyen tarafından Berdan Çayı üzerine yapılmıştır. Üç gözlü bir taş köprüsüdür. 1978 yılında restore edilen tarihi Jüstiyen Köprüsü günümüzde hala faal olarak kullanılmaktadır.
Makamı Şerif Camii
İlçe merkezinde yer almaktadır. Cami 1857 yılında inşa edilmiştir. Caminin doğusunda Danyal Peygambere ait olduğu söylenen bir kabir bulunmaktadır. Türkiye’deki tek peygamber kabri olmasından dolayı büyük öneme sahiptir.
Antik Roma Yolu
İlçe merkezinde Cumhuriyet alanında yer almaktadır. Roma demine ait olan bu antik yolun tarihi MÖ 2.yüzyıla kadar dayanmaktadır. Tarihin önemli isimlerinin geçtiği bu yolda ilerlerken kendinizi tarih sayfalarında hissedeceksiniz.
Kleopatra Kapısı
Tarsus ilçesinin girişinde yer almaktadır. Deniz Kapısı olarak da bilinir. Bu kapı günümüzde ayakta kalan tek antik kapısı olma özelliğine sahiptir. MÖ. 41 yılında Mısır’ın ünlü Kraliçesi Kleopatra’nın Romalı General ile buluşmak için buraya geldiği ve bu kapıdan geçtiği söylenmektedir. Kapı adını Mısır Kraliçesinden almıştır. Sonraki zamanlarda yıkılan bu kapı yerine Roma Döneminde ve Erken Bizans Döneminde şehri kuşatan ve üç kapısı bulunan surlar yapılmıştır. Günümüze ulaşan kapı Roma Döneminden kalmadır.
Eshabı Kehf Mağarası
Tarsus ilçesinde Encülüs Dağının eteklerinde bulunmaktadır. Doğal çöküntü mağarasıdır. Bu mağaraya 15 basamaklı bir merdiven ile inilmektedir. İslam dininde ve Hıristiyanlıkta önemli bir yere sahip olan yedi uyurlar olarak anılan Eshab-ı Kehfin sığındığı mağara olduğu tahmin edilmektedir. Mağaranın üzerinde 1800 yıllarında yapılan bir cami bulunmaktır.
Tarsus Şelalesi
Tarsus ilçe merkezinin kuzeyinde yer almaktadır. Berdan çayı üzerinde kayalıklardan yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülen şelale muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır. Muhteşem güzelliğe ve resim sulara sahip Tarsus Şelalesi yazın sıcağından kaçmak isteyenlerin uğrak yeridir. Ayrıca ilçede yer alan Roma Tapınağı, Aziz Paul Kuyusu, Gülek Kalesi, Şahmeran Hamamı ve Roma Hamamını da görmenizi tavsiye ederim.