Filistin'de Gezilecek 10 Yer | Gezilecek Yerler
AsyaGezi RehberiTop 10

Filistin’de Gezilecek 10 Yer

Yaklaşık 4,8 milyon nüfusuyla Asya kıtasında yer alan Filistin, Bir Orta Doğu ve Arap ülkesidir. Doğu Akdeniz kıyısında bulunan Fisitin, Batı Şeria ve Gazze şeridi bölgelerini kapsayan bağımsız bir devlettir. Fakat ülke sınırları zaman zaman tartışma yaratmaktadır. Bu nedenle İsrail ile çoğu zaman çatışmalar yaşanmaktadır. Özellikle üç din içinde kutsal kabul edilen Kudüs halla da tartışması yapılmaktadır. Burada gezilip görülecek birçok dini yapı bulunur. Şimdi Filistin’de gezilip görülecek 10 yer belirledik. Buraya yolunuz düşerse bu yapıları mutlaka ziyaret edin. İşte o yerler…

1  Kudüs

Günümüzde, İsrail’in temel kanunları, Kudüs’ü İsrail’in “bölünmez başkenti” olarak kabul eder. Uluslararası toplum son işgali kabul etmeyip Doğu Kudüs’ü, İsrail işgali altında olan Filistin sınırı olarak tanımlar. Hatta yakın tarihte ABD, Kudüs’ü başkent olarak kabul etmiştir. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyetinin girişimi ile karar BM’den geri dönmüştür. Uzun yıllar bir belirsizlik halinde yaşayan bu şehri çoğu kaynaklar ikiye ayırmıştır. Doğu tarafını Filistin’e Batı tarafını da İsrail topraklarında göstermiştir. Burada birçok kilise, cami ve sinagog bulunur. Yahudiler için önemli bir yere sahip olan Ağlama duvarları yine Müslümanlar içinse önemli bir yapı olan Mescidi-i Aksa burada bulunur. Buraya gelip bu yapıları mutlaka görün. Buraya gelince çok açık olmayan elbiseler giyin. Yoksa görevlilerle sıkıntı yaşayabilirsiniz. Çünkü burası kutsal bir yer olarak kabul edilmektedir. Dünyada ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de şüphesiz Kudüs olmalıdır.

Gazze

Filistin’in güneybatısında yer alan Gazze, 450 bin nüfusuyla Gazze Şeridi’nin en büyük şehridir. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulan tarihi bir kenttir. Burada gezilip görülecek birçok dini yapı bulunmaktadır. Buraya yolunuz düşerse Ulu Cami, İbni Osman Cami, İbni Mervan Camii, Seyyid Haşim Camii, Napolyon Kalesi, Meçhul Asker Meydanı, Gazze Arkeoloji Müzesi ve Fransız Kültü Merkezi gibi turistik yapıları gezmeden geri dönmeyiniz.

Nablus

Kudüs’ün 63 km kuzeyinde yer alan  Nablus,  Batı Şeria Filistin Otoritesinin idaresinde olan  büyük ve önemli bir şehirdir. Şehirde yaklaşık 130 bin kişi yaşamaktadır. Burada yaşayanların çoğu Arap Müslümanlardan oluşmaktadır. Bu şehrin 700 yıllık bir tarihi bulunmaktadır. Burada birçok tarihi yapı bulunur. Buraya yolunuz düşerse bu önemli kenti mutlaka ziyaret edin.

Eriha

Batı Şeria bölümünde yer alan Eriha, Ürdün Nehri yanında bulunan eski bir yerleşim yeridir. Yaklaşık 25 bin nüfusu bulunan kentte gezilip görülecek birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bu kent, 1517-1918 yılları arasında Osmanlı Devletinin hakimiyetinde kalmıştır. Bu nedenle birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bunun dışında İncil’de bu şehir için çölün ortasındaki Palmiyeler şehri kavramı kullanılmaktadır. Çölün ortasında harika kokulu çiçekler yetişmektedir. Bu nedenle zıtlıklar şehri olarak da bilinmektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka tarihi yapılar ve doğal güzellikleri ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Bölgedeki en çok ziyaret edilen şehirlerden biridir.

Betüllahim

Kudüs’e 10 km uzaklıkta yer alan Beytüllahim ya da Betlehem, Batı Şeria’da yer alan bir kenttir. Hz. İsa’nın doğduğu kent olarak bilinir. Hz. İsa’nın doğduğu kilise de burada yer alıp her yıl milyonlarca insan tarafında ziyaret edilmektedir. Kilise dışında şehirde gezilip görülecek birçok yapı bulunmaktadır. Hristiyanlar için oldukça önemli bir kenttir. Yolunuz buraya düşerse bu şehri mutlaka ziyaret edin.

Batı Şeria

Orta Doğu’da yer alan Batı Şeria; batı, kuzey ve güneyinde İsrail, doğusunda ise Şeria nehri ve Lût Gölü çevrili bir bölgedir. Uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde kalan bu bölge, Osmanlı’nın dağılmasından sonra Filistin yönetimine geçmiştir. Fakat günümüzde Filistin ve İsrail arasında tartışmalı bir bölge olmuştur. Bazı bölümleri günümüzde İsrail hakimiyetinde kalmıştır. Burada birçok tarihi yapı bulunur. Buraya yolunuz düşerse bu yapıları mutlaka ziyaret edin derim. Bölgede her ırkta ve dinde insan bulmak mümkündür. Bu nedenle zengin bir kültürü olduğunu söyleyebiliriz.

7-Zeytindağı

Kudüs’ün doğusunda 826 metre yükseklikte yer alan Zeytin Dağı, Tevrat’ta, İncil’de ve çağdaş edebiyatta ismi sıkça bahsedilen kutsal bir tepedir. Bu tepe üzerinde önemli şahsiyetlere ait çok sayıda mezar bulunmaktadır. Bu tepe; İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik için kutsal olarak kabul edilmektedir. Tevratta bu tepe için kıyamet geldiğinde Yahudileri kurtaracak Mesih’in bu tepeye ineceklerine inanırlar. Hristiyanlar için ise Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce son anlarını geçirdiği yer olarak bilinir. Müslümanlar için ise diğer dünyada Sırat Köprüsü’nün bu tepe üzerinde kurulacağına inanırlar. Ayrıca Hz Davud’un mezarı da bu tepe üzerinde bulunur. Bu tepe tarih boyunca hep önemini koruyarak günümüze ulaşmıştır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu tepeyi ziyaret edin. Yıl boyunca milyonlarca insan bu tepeye gelip dua ederler.

Ağlama Duvarı 

Kudüs’te yer alan Ağlama Duvarı, MÖ 19. yüzyılda Hz. Süleyman tarafında inşa edilen mabedin bir parçası ve Yahudiler tarafında kutsal olarak kabul edilen bir yapıdır. Mabedin batı tarafında kaldığı için de Batı Duvarı denilmiştir. Fakat zamanla Hristiyanların tesiriyle ismi Ağlama Duvarı olmuştur. Yaklaşık 485 m uzunluğunda ve 19 metre yüksekliğinde olan bu yapı, günümüzde önemli bir yer tutmaktadır. Yahudilerin ve Hristiyanlar için kutsal bir yer kabul edilen bu yapı, tüm yıl boyunca çok sayıda insan tarafında ziyaret edilmektedir. Buraya gelen insanlar  dua edip Tanrıyla yakınlaştıklarına inanırlar. Bu nedenle yıl boyunca çok sayıda insan buraya akın eder. Yolunuz buraya düşerse mutlaka bu yapıyı ziyaret edip burada bulunan rehberlerde bu duvarın hikayesini dinleyebilirsiniz.

Kubbet-üs Sahra

Kudüs’ün doğusunda Eski Şehir bölgesinde yer alan Kubbet-üs Sahra, Emeviler tarafından inşa edilen Hem Yahudiler hem de Müslümanlar için kutsal olarak kabul edilen bir yapıdır. Mescid’i Aksa ile Kubbet-üs Sahra, aynı tepe üzerinde hatta aynı avlu içerisinde bulunur. Hatta  Kubbet-üs Sahra çok görkemli bir kubbeye sahiptir. Bu nedenle bilmeyenler burayı Mescid’i Aksa sanır. Haçlılar tarafında Kudüs işgal edilince bu yapı, kiliseye çevrilmiştir. Uzun yıllar kilise olarak hizmet vermiştir. Daha sonra Selahaddin Eyyubi, Kudüs’ü fethettikten sonra burayı tekrar camiye çevrilmiştir. Osmanlı Döneminde ise birçok kez onarımdan geçilmiştir. Günümüzde halla etkisini koruyan bu yapı, şehrin birçok yerinde görülmektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin derim.

10  Mescid-i Aksâ

Mescid-i Aksâ Kudüs’ün doğusunda Eski Şehir bölgesinde bulunur. Burada bulunan küçük bir tepe olan Morya Tepesi üzerinde bulunur. Yaklaşık 144 dönüm üzerinde yayılmıştır. Filistin Topraklarında bulunan Mescid-i Aksâ Ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi yoktur. Fakat Hz. Davud zamanında temeli atılıp tamamlamadan vefat edildiği rivayet edilmektedir.  Onun yerine gelen oğlu Hz. Süleyman yapıyı tamamlandığı söylenmektedir. Mescid-i Aksâ Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğinden dolayı İslam dininde önemli bir yapı olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Hristiyan ve Yahudiler içinde önemli bir mekan olarak görülmektedir. Bu nedenle Filistin ve İsrail arasında sıkça çatışmalar yaşanmaktadır. Bugüne kadar burada çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. Bu sorun günümüze kadar halla da çözülmemiştir. Mescidin içinde bulunduğu Kudüs Şehri günümüzde tartışmalı bir bölge olmuştur. Buraya yolunuz düşerse bu yapıyı mutlaka ziyaret edin. 


Bunlar dışında Filistin genel bilgilerini bir liste haline getirdik. Şöyle ki;

Nüfus: 4.797.239

Başkent: Doğu Kudüs

Resmi Dili: Arapça

Para Birimleri: Yeni İsrail şekeli, Mısır lirası, Ürdün dinarı

Bulunduğu Kıta: Asya

Kuruluş Tarihi: 15 Kasım 1988

Vize Durumu: Buraya gitmek için İsrail vizesi almak gerekir.

En Çok Ziyaret Alan Şehirleri: Gazze, Kudüs

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir