Bilecik Nereye Gidilir, Nereler Gezilir?
Bilecik ülkemizin en küçük şehirlerinden birisi olmasına rağmen slow motion yaşamı ve Osmanlının güzide toprakları olması nedeniyle gezilmeyi kesinlikle hak etmektedir. Bilecik Nereye Gidilir, Nereler Gezilir başlıklı bu makalemizi okuduktan sonra mutlaka sitemizde yer alan “Bilecik Gezilecek Yerler” ve “Bilecik’te Gezilecek 10 Yer” yazılarımızı da okumalısınız.
Bilecik denilince akla ilk olarak Osmanlı Devletinin kurulup ve dünyaya yayıldığı yer akla gelmektedir. Osmanlı Devletinin kuruluş safhalarına şahit olan Bilecik ilimiz tarihi mirasları açısından çok zengindir. Bu yazımızda Bilecik ilinde yer alan gezilecek yerleri ele alacağız.
Bilecik Gezilecek Yerler
Bilecik Saat Kulesi : Bilecik il merkezinde kente hakim bir yamaç üzerinde yer almaktadır. Saat Kulesinin üzerinde yer alan kitabeye göre; Sultan II. Abdülhamit Döneminde Musa Kazım Bey tarafından 1907 yılında inşa edilmiştir. Zamanla tahrip olan kule; Bilecik Valisi Adil Yazar tarafından 1987 yılında tamir edilmiştir. Kule aşağıdan yukarıya doğru daralan bir yapıya sahiptir. Saat Kulesinin ilk iki katı kesme taştan, üst katı ise ahşaptan yapılmıştır. Kulenin üstü ise piramidal bir külah ile örtülmüştür. Saat Kulesi günümüze orijinal halini koruyarak ulaşmıştır.
Şeyh Edabali Türbesi : Bilecik il merkezinde küçük bir tepe üzerinde yer alan mütevazi bir yapıdır. Ulaşımı kolaydır.Türbe; hadis, tefsir ve İslam Hukukunda uzmanlaşmış Ahi Şeyhi olan ve Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin kayınbabası ve aynı zamanda hocası olan Şeyh Edebali’ye aittir. Türbe; Orhan Gazi tarafından yapılmıştır. Mütevazi bir yapıya sahip olan türbenin içinde Şeyh Edebali’nin eşi ve kızının mezarı yer almaktadır.
Orhan Gazi Camii : Edebali Türbesine yaklaşık 50 metre uzaklıkta yer almaktadır. Orhan Gazi Camii; Yıldırım Beyazıt tarafından dedesi Orhan Gazi adına 1392 yılında inşa edilmiştir. Bazı kaynaklara göre ise 1331 yılında Orhan Gazi tarafından inşa edildiği belirtilmektedir. Orhan Gazi Camii kare planlı, tek kubbeli bir yapıya sahiptir. Caminin kubbesi kurşun ile kaplı olmasından dolayı halk arasında Kurşunlu Camii olarak da anılır. Caminin en dikkat çeken yönü asıl minaresinin camiye 30 metre uzaklıkta bir kayanın üzerinde yer almasıdır. Günümüzde camiye bitişik olan iki minare sonradan eklenmiştir. II. Abdülhamit Döneminde büyük onarım gören Orhan Gazi Camii günümüze sağlam olarak ulaşan tarihi yapılardandır.
Orhan Gazi İmarathanesi (Aşevi) : Bilecik il merkezinde eski Bilecik şehri bölgesinde yer almaktadır. Orhan Gazi zamanında İpekyolu üzerine inşa edilmiştir. İki kubbeli bir yapı olarak inşa edilmiştir. Yunan işgali sırasında zarar gören Orhan Gazi İmarethanesi günümüze bir kısmı sağlam olarak ulaşmıştır.
Pelitözü Gölü : Bilecik il merkezine 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Etrafı çam ağaçları ile çevrilidir. Çam ağaçlarının yeşili ile buluşan göletin mavi suları büyüleyici bir güzellik oluşturmaktadır. Pelitözü Gölü merkeze yakın olmasından ve ulaşımı kolay olmasından dolayı özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi akımına uğramaktadır. Gölün yeşil çevresi piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Gölün muhteşem manzarasına karşı oturup piknik yapabilir ya da güzel bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Ayrıca gölde deniz bisikletleri ile gezinti yapabilirsiniz.
Bilecik Kent Müzesi : Bilecik il merkezinde yer almaktadır. 2007 yılından beri hizmet veren müze; arkeolojik ve etnoğrafik eserler bölümünden oluşmaktadır. Müzede; Paleolitik, Neolitik, Tunç, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemine ait eserler sergilenmektedir. Bilecik ilinin tarihini ve kültürünü yansıtan Bilecik Müzesi görülmesi gereken yerlerdendir. Ayrıca ilçede yer alan tarihi öneme sahip Bala Hatun Türbesi, Emirler Camii, Akkaldırım Camii, Osmanlı Arması Anıtı, Zincirli Kaya ve Tarihi Değirmeni de görmenizi tavsiye ederim.