Hınıs
Hınıs ilçesi Erzurum ilimize bağlı 21 ilçesinden biridir. İlçemiz şehir merkezine yaklaşık 140 km uzaklıktadır. Buraya yaklaşık 2 saat yolculuktan sonra ulaşabilirsiniz. Buraya ulaşmak içinde il merkezinde kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz. İlçemiz muş üzerinden de ulaşabilir. Muş ilimiz ile sınırdır.
Hınıs ilçemizin ismi Arapçada Hısn olarak kullanılmıştır. Burada yöre halkı da Qele olarak kullanılmıştır. Kürtçe de kale anlamında kullanılmıştır.
Hınıs ilçemiz dağılık ve engebeli bir ilçemizdir. İlçemizde ekonomi hayvancılığa dayanır. İlçemiz büyük bir deprem bölgesi olduğunda merkezde yerleşim yeri azdır.
Hınıs ilçemizin tarihi çok geçmişe dayanmaktadır. İlçemizin tarihi milattan önce 1400 yıllara dayanıldığı tahmin edilmektedir. Birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür. Bu medeniyetler birçok tarihi yapı bırakmışlardır. Bu yapıları sizinle paylaşmak istiyoruz.
Hınıs da gezilecek yerler:
Hınıs Kalesi: Bu kale ilçemizde bulunan Hınıs deresinin batısında inşa edilmiştir. Yüksek ve dağılık bir tepede inşa edilen bu kalenin tarihi hakkında pek bilgi yoktur. Fakat Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde anlatıldığına göre bu kale Akkoyunlu hükümdarı olan Uzun Hasan’ın amcası tarafında inşa edilmiştir. Yine anlatılana göre kale içinde han, hamam, cami gibi yapılar bulunmaktadır. Fakat günümüzde bunların hiçbiri yoktur.
Ulu Cami: İlçemizin merkezinde kurulan bu cami 1734 yıllında inşa edilmiştir. Bu camiyi Muş beylerinden Alaaddin Bey tarafında inşa edilmiştir. Cami kare yapılı olup inşasında kesme taş kullanılmıştır. Bir medreseyle birlikte 20 dükkan, bir değirmen şeklinde külliye olarak inşa edilmiştir. Günümüzde sadece cami kısmı kalmıştır. Cami Alaaddin Bey camisi ve Dere Camisi olarak da biliniyor.
Kolhisar Medresesi: Bu medrese cami ve medrese tarzında inşa edilmiştir. Bu yapı 19. Yy’da Şeyh Mahmud El-Feyzi tarafından inşa edilmiştir. medrese birçok kere yıkılıp tekrar yapılmıştır. bu medrese yöre halkına çok hizmetlerde bulunmuştur. Binlerce öğrenci yetişmesine vesile olmuştur.
Ayrıca ilçemizde bunlar dışında başka tarihi yapılar bulunmaktadır. fakat bu yapıların hiçbiri bugün yoktur. Zamanın ve doğal afetlerin tahribatı sadece taş yığınlarından ibarettir. Bu yapıların uzun yıllar onarım görmeden kendi kaderlerine bırakılmış olmasından da büyük etkisi vardır. Bu yapıların isimlerini sizinle paylaşmak istedik. Bunlar: Toprakkale, kalecik Kalesi, Zirnak Kalesi, Zirnak Kümbeti, Erence Köyü Seyyit Ömer Halil Türbesi sayılabilir. bunların dışında Hınıs da güzel yaylalar bulunur. Bahar veya yaz mevsiminde buraya gidip temiz hava alıp soğuk suyunda içebilirsiniz.