Orta Doğu ülkeleri nelerdir, hangileri, listesi
Orta Doğu, genellikle Asya ve Afrika kıtaları arasındaki bölgeyi ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Kıtalararası bir bölge olarak kabul edilir ve Batı Asya olarak da adlandırılır. Bu bölgedeki ülkeler etnik gruplar, coğrafi özellikler, dini inançlar ve siyasi tarih gibi bir dizi faktörü paylaşmaktadır. Orta Doğu, demografisi, yakınlığı ve ortak tarihi nedeniyle bir Kuzey Afrika ülkesi olan Mısır’ı da içeriyor. Bu makale, genellikle Orta Doğu’nun bir parçası olan ülkeleri vurgulamaktadır.
17. Bahreyn
Bahreyn, Suudi Arabistan ile Katar yarımadası arasındaki Basra Körfezi’nde bulunan bir takımada ülkesidir. 295 mil karelik bir alanı kaplar ve 1,42 milyonun biraz üzerinde bir nüfusa sahiptir. Bahreyn nüfusunun neredeyse yarısı yabancılardan oluşuyor. 2011 Ekonomik Özgürlük Endeksi, ülkeyi Orta Doğu’daki en bağımsız ekonomi olarak belirledi. Bundan önce Bahreyn, dünyanın en hızlı büyüyen bankacılık ve finansal hizmetler sektörü ile tanınıyordu.
16. Kıbrıs
Kıbrıs, Akdeniz’de Türkiye ile Mısır arasında yer alan başka bir ada devletidir. Ülke 3.572 mil karelik bir alanı kaplamaktadır ve yaklaşık 1.17 milyon nüfusa sahiptir. 1961’de Kıbrıs, Büyük Britanya’dan bağımsızlığını kazandıktan sonra Milletler Topluluğu’na üye oldu ve 2004’te Avrupa Birliği’ne üye olarak kabul edildi. Kıbrıs, Avrupa Birliği ortalamasının altında olan vergi oranları nedeniyle yabancı işletmeler için bir merkezdir. Ülke ekonomisi turizme, nakliye hizmetlerine, bankacılık ve finansal hizmetlere bağlıdır.
15. Mısır
Mısır, Akdeniz, Kızıldeniz ve Akabe Körfezi boyunca sınırları olan kuzeydoğu Afrika’da yer almaktadır. Bölge ayrıca İsrail ve Filistin sınırındaki Sina Yarımadası’nı da içeriyor. Mısır’ı Orta Doğu’ya bağlayan ve onu kıtalararası bir ülke yapan bu yarımadadır. Mısır’ın toplam arazi alanı 390.120.66 mil karedir ve nüfus büyüklüğü 95.86 milyonun üzerindedir. Ham petrol ihracatının neredeyse% 25’ini oluşturuyor. Ekonominin geri kalanı tarım, turizm ve doğal gaza bağlıdır.
14. İran
İran’ın Basra Körfezi, Hazar Denizi ve Umman Körfezi boyunca kıyıları vardır. 636.372 mil karelik bir alanı kaplar ve yaklaşık 80.82 milyon nüfusa sahiptir. İran, dünyadaki en büyük doğal gaz arzına ve dördüncü en büyük petrol rezervine ev sahipliği yapmaktadır. Ülke, hem OPEC hem de Birleşmiş Milletler ‘in yanı sıra bir dizi başka uluslararası kuruluşun üyesidir. İran ekonomisi ve gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) hizmet sektörüne bağlıdır.
13. Irak
Basra Körfezi boyunca uzanan 36 mil uzunluğundaki bir alan dışında Irak neredeyse tamamen kapalı. Ülke 168.754 mil karelik bir alanı kaplamaktadır ve toplam nüfusu 37,2 milyondur. Irak ekonomisi ortalama% 18 ile% 30 arasında bir işsizlik oranına ve kişi başına düşen GSYH’ye yalnızca 4.000 dolara sahiptir. İstihdam olanaklarının çoğu (kabaca% 60) kamu sektöründe bulunmaktadır. Irak’ın petrol endüstrisi, döviz kazancının yaklaşık% 95’ini oluşturuyor.
12. İsrail
İsrail’in kızıl ve Akdeniz kıyıları vardır ve Ürdün, Mısır, Suriye, Lübnan ve Gazze Şeridi dahil olmak üzere birçok ülke ile sınır komşusudur. 8.019 ile 8.522 mil kare arasında bir alanı kaplar ve yaklaşık 8.75 milyonluk bir nüfus büyüklüğüne sahiptir. İsrail nüfusunun çoğunluğu (yaklaşık% 74,7) Yahudi olarak tanımlanmaktadır. Ülke başlangıçta Yahudi etnik kökene ve dine sahip insanlar için bir vatan olarak yaratıldı, bu yüzden genellikle Yahudi devleti olarak da bilinir. İsrail’in ekonomisi teknolojik ve endüstriyel sektörlere dayanıyor ve Orta Doğu’da en gelişmiş olarak kabul ediliyor.
11. Ürdün
Ürdün, Avrupa, Afrika ve Asya kıtaları arasında yer alır ve hem ölü hem de Kızıl Deniz boyunca kıyı şeridine sahiptir. 34.495 mil karelik bir alanı kaplar ve 9,9 milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir. Nüfusun büyük çoğunluğu (% 92) Sünni Müslüman olarak tanımlanmaktadır. Ülke, terörizm ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle evlerinden kaçan bölgedeki birçok ülkeden mülteciler için güvenli bir sığınak olarak biliniyor. Ürdün, Orta Doğu’daki siyasi açıdan en istikrarlı ülkelerden biri olarak kabul ediliyor.
10. Kuveyt
Kuveyt, 6.880 mil karelik bir alanı kapladığı Basra Körfezi’nin en kuzey ucunda yer almaktadır. Bu ülkenin nüfusu 4,34 milyonun biraz üzerindedir ve bu kişilerin yaklaşık% 70’i yabancı uyrukludur. Yabancıların bu yüksek yüzdesi, esas olarak Kuveyt’in bir dizi yabancı işçiyi çeken petrol endüstrisinden kaynaklanmaktadır. Ülke ihracatının en az% 87’si petrole dayanmaktadır. Aslında sanayi, Kuveyt’in GSYH’sinin% 50’sini oluşturuyor.
9. Lübnan
Lübnan, 4.036 mil karelik bir alanı kaplayan Orta Doğu’daki en küçük, ada dışı ülkelerden biridir. Çeşitli kültürel ve etnik geçmişiyle tanınan 6 milyonun biraz üzerinde bir nüfus büyüklüğüne sahiptir. Lübnan ekonomisi, 2008’deki küresel ekonomik krize dayanabildi ve 2008’de% 8,5 ve 2009’da% 9 oranında büyümeyi başardı. Hizmet sektörü ülke ekonomisinin çoğunu oluşturur ve nüfusun yaklaşık% 65’ini istihdam eder.
8. Umman
Umman, Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında yer alır ve ona Arap Denizi boyunca uzun bir sahil şeridi sağlar. Ülke 119.500 mil karelik bir alanı kaplamaktadır ve yaklaşık 4,42 milyon nüfusa sahiptir. Saltanatı mutlak bir monarşi ve Padişah tarafından yürütülen tüm hükümet sorumlulukları, kalıtsal bir konum olarak kabul edilir. Umman’ın ekonomisi, özellikle bu petrolün en büyük ihracatçısı olarak petrol ve petrol endüstrisine bağlıdır. Ancak Umman’daki turizm endüstrisi hızla büyüyor.
7. Filistin
Filistin hem İsrail hem de Ürdün ile sınırları paylaşıyor ve ülke Gazze Şeridi ve Batı Şeria bölgelerinin mülkiyetini talep ediyor. Filistin 2.3320 mil karelik bir alanı kaplar ve 4.55 milyonluk bir nüfus büyüklüğüne sahiptir. Ülke, 1967’den 1982’ye kadar İsrail askeri hükümeti tarafından yönetilen İsrail işgali altındaki topraklarda onlarca yıldır İsrail ile çatışma halinde. Filistin’deki hizmet sektörü, 2012’de 10 milyar dolar olarak sabitlenen ülkenin GSYH’sinin % 82’sini oluşturuyor.
6. Katar
Katar, 4.471 mil karelik bir alanı kapladığı Arap Yarımadası’nın Doğu kıyısında yer almaktadır. Bu ülkenin nüfusu 2,3 milyonu yabancı olmak üzere 2,67 milyondan fazladır. Yabancı doğumlu sakinlerin bu büyük yüzdesi, her yıl önemli sayıda göçmen çalışanı çeken doğal gaz ve petrol endüstrilerinden kaynaklanmaktadır.
5. Suudi Arabistan
Suudi Arabistan, Orta Doğu’nun en büyük ülkesidir ve 830.000 mil karelik bir alanı kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 33 milyon olup, bunların% 90’ı Arap olarak tanımlanmaktadır. Ülke nüfusu, ortalamadan daha hızlı doğum oranı nedeniyle yalnızca 3 milyon civarında olduğu 1950’den bu yana önemli ölçüde arttı. Suudi Arabistan’daki bireylerin çoğunluğu 3 Arap lehçesinden 1’ini konuşuyor: Necdi, Hicazi ve Körfez.
4. Suriye
Suriye, Orta Doğu’nun Batı Bölgesinde yer almaktadır ve 71.500 mil karelik bir alanı kaplamaktadır. Ülke nüfusunun 17 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor, ancak son yıllarda doğru bir sayım yapılamaması nedeniyle bu sayı yanlış olabilir. İç savaşlar, askeri şiddet ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle ülkeyi öldüren veya kaçan çok sayıda insan göz önüne alındığında, nüfus önceki yıllara göre azalmaktadır. En az 5 milyon kişinin başka ülkelere sığındığı, 7,6 milyon kişinin ise ülke içinde yerinden edilmiş sayıldığı bildiriliyor.
3. Türkiye
Türkiye, Avrupa ile Asya arasında yer alır ve kıtalararası bir ülke olarak kabul edilir. 302.455 mil karelik bir alanı kaplar ve yaklaşık 79,8 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Bu nüfusun% 70 ila% 80’i kendilerini etnik Türk olarak tanımlamaktadır. Ekonomistler, Türkiye ekonomisinin yeni sanayileşmiş olduğunu düşünüyor. Ülkenin yarısından fazlası hizmet sektörü tarafından üretilen 2.199 trilyon dolarlık GSYH’si var.
2. Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Arap Yarımadası’nın güneydoğu kenarında yer almaktadır. 32.300 mil karelik bir alanı kaplar ve yaklaşık 9,4 milyon nüfusa sahiptir. Bu ülke, yaklaşık 377 milyar dolarlık GSYH’si ile Orta Doğu’nun en büyük ekonomilerinden birine sahip. Dünyanın bu bölgesindeki çoğu ekonomi gibi, BAE de büyük ölçüde petrol endüstrisine bağlıdır.
1. Yemen
Yemen, toplam 203.850 mil karelik bir alanı kapladığı Arap Yarımadası’nın güneybatı kıyısında yer almaktadır. Ülkenin neredeyse yarısı 15 yaşın altındaki reşit olmayan 27,5 milyonun üzerinde bir nüfusu var. Bu demografik özellikler ve diğer bazı faktörler nedeniyle Yemen nüfusunun 2050 yılına kadar 60 milyona ulaşması bekleniyor. Yemen ekonomisi, ihracatının% 73’ünü de oluşturan petrol endüstrisine dayanıyor.