Yalvaç
Yalvaç Isparta iline bağlı bir ilçedir. Yalvaç ilçesi Isparta il merkezine 105 km uzaklıkta yer almaktadır.
Yalvaç İlçesi
Yalvaç; Isparta’nın il merkezinden sonraki en büyük ilçesidir. Yalvaç ilçesi tarihi eser bakımından oldukça zengindir. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:
Devlethan Camii
Yalvaç ilçe merkezinde yer almaktadır. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Fakat Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Mesud’un oğlu tarafından kardeşi Devlet Hatun adına 14. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Antiocheia Antik kentinden getirilen devşirme malzemeler ile yapılmıştır. Caminin tek minaresi vardır ve caminin kuzeydoğu köşesinde yer almaktadır. Mihrabı ve minberi sade bir görünüme sahiptir. Çeşitli zamanlarda onarımdan geçen Devlethan Camii günümüzde ibadete açıktır.
Pisidia Antiocheia Antik Kenti
Yalvaç ilçe merkezinin 1 km kuzeyinde Sultan Dağının güney yamacındaki vadi üzerinde yer almaktadır. En yüksek noktası 1776 metre yüksekliğe sahip olan bir tepe üzerinde kurulmuştur. Antik kentin kuzeyinde ve güneybatı tarafında Anthius Nehri geçmektedir. Kentin ilk olarak Suriye Kralı Seleukos tarafından MÖ 312- 280 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir. MÖ 25. Yılda bu antik kent İmparator Agustus zamanında Roma Kolonisine dönüştürülmüştür. Roma Döneminde önemli bir statüye sahip olan kent aynı önemini Bizans Döneminde de korur. Kent; Helenistik Dönemde yapılan yaklaşık 3km uzunluğa sahip olan surlar ile çevrilidir. Kentin üç giriş kapısı bulunmaktadır. Bu antik kentte günümüzde bulunan tarihi yapılar şunlardır: kentin en yüksek yerinde bulunan ve kentin en etkileyici yapısı olan Agustus Tapınağı, Sütunlu Cadde, Tiberius alanı, İmparator Agustus’un onuruna dikilen ve imparatorun deniz ve karadaki başarısını temsil eden heykel ve kabartmalar ile süslenen anıtsal giriş, Roma Hamamı, kente hâkim bir noktada bulunan tiyatro, stadium, çeşme, su kemerleri, St. Paul Kilisesi ve toplantı binasıdır. Bu antik kentte çok sayıda tarihi kalıntı bulunmaktadır. Pisidia Antiocheia Antik Kentinde büyük bir keyif ile gezeceksinizdir.
Men Kutsal Alanı
İlçenin 1 km kuzeyinde yer alan Pisidia Antiocheia Antik Kentinin yaklaşık 5 km güneydoğusunda yer almaktadır. Yaklaşık 1600 metre yüksekliktedir. Bu kutsal alan Anadolu’nun Mistik Tanrısı Men adına yapılmıştır. Bu kutsal alan içinde tapınak, 2 kilise ve evler bulunmaktadır.
Yalvaç Müzesi
İlçede merkezinde yer almaktadır. 1966 yılında hizmete açılmıştır. Müze; Prehistorik Eserler salonu, klasik eserler salonu ve etnoğrafik eserler salonu olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Prehistorik Eserler salonunda; Tokmacık Kasabası yakınında çıkarılan memeli hayvan fosilleri, Eski Tunç Çağına ait pişmiş toprak eserler, kaplar, hayvan figürleri ve çocuk oyuncakları gibi eserler sergilenmektedir. Klasik eserler salonunda; Pisidia Antiocheia ve Men Kutsal alanında yapılan arkeolojik kazılar sonucu elde edilen tarihi eserler sergilenmektedir. Etnoğrafik eserler salonunda ise Yalvaç ve çevresinde kullanılan yöreye özgü eserler ve Osmanlı Dönemine ait eserler sergilenmektedir. 25 vitrinden oluşan Yalvaç Müzesinin her köşesinde önemli tarihi eserler bulunmaktadır. Yalvaç ilçesinde yer alan tarihi yapıları ziyaret ettikten sonra bu tarihi yapıları tamamlayan Yalvaç Müzesini de ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Ayini Mağarası
Yalvaç ilçe merkezinin kuzeydoğusunda Nazilli deresini yukarı bölümünde Sultan Dağlarının eteklerinde yer almaktadır. Yatay ve kuru bir mağaradır. İçerisinde su sarnıçları bulunan mağaranın Erken Bizans Döneminde kuşanıldığı tahmin edilmektedir.
Çınaratı
Yalvaç ilçe merkezinde yer almaktadır.. Bu anıt ağaç 800 yıllık geçmişe sahiptir. 16 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde olan bu çınar ağacının altında kahvehaneler bulunmaktadır Çınar ağacının altına oturup dinlenmenizi tavsiye ederim.
Aylin arkadaşım ben size söyleyeyim yazdığınız yerler hepsi aynı bölümde yer alıyor dolandırıcılık yapmayın.