Bozova
Bozova ilçemiz denince hepiniz biran düşündünüz sanırım acaba bu ilçeyi daha önce nerede duymuştum. Biz söyleyelim Urfa’nın bir ilçesidir. Orada duymuşsunuzdur.
Bozova Gezilecek Yerler
Hayır! Dediğinizi duyar gibi oldum. Biz Urfa’nın ilçesi olduğunu biliyoruz. Başka bir yerde duymuştum der gibisiniz. O zaman sizi daha merakta bırakmadan size biraz yardımcı olayım.
Bu ilçemiz, Türkiye’nin en büyük barajı olan Atatürk Barajın bulunduğu yerdir. Bu ilçemiz birçok tarihi ve doğal yapısı ile tanınır. Şimdi heyecanlanıp evet evet yeni hatırladım diyorsunuz. Sesinizi duyar gibi oldum.
Evet, merak etmeyin ilçemiz hakkında her türlü bilgiye sahip olacağınız bir gezi yazısını kaleme aldım umarım beğenirsiniz. Sorularınız veya eklemek istediğiniz bir şey varsa mutlaka yorum bölümünde eklemenizi tavsiye ediyorum.
Göz at ;
- Bozova Gezilecek Yerler
- Bozova Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Atatürk Barajı ve Gölü
- Şanlıurfa Gezilecek Yerler
- Şanlıurfa’da Gezilecek 10 Yer
- Şanlıurfa’nın İlçeleri
- Şanlıurfa Gece Hayatı
- Şanlıurfa Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Halfeti Gezilecek Yerler
- Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
- Şanlıurfa Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
- Şanlıurfa Kalesi
- Şanlıurfa Otelleri ve Şanlıurfa Otel Fiyatları
- Ramazan Ayında Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
- Balıklı Göl
- Göbeklitepe
- Şanlıurfa Halilurrahman Cami
- Harran Evleri
- Hz. İbrahim Mağarası
Bozova, Şanlıurfa ilimizin 13 ilçesinden biridir. İlçemiz il merkezine yaklaşık 38 km uzaklıktadır. İlçe merkezine ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşılabilir.
İlçemizin tarihi yaklaşık 7000 yıl öncesine ait olduğunu söylemek mümkündür. İlçemizde bugüne kadar birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür. Bu medeniyetler ilçemize farklı anlamlarda kazanımlar yüklemiştir.
Bozova Gezi Rehberi
Çarmelik Kervansarayı: Bu kervansaray ilçemize bağlı Kocatepe Büyükhan köyünde bulunuyor. Bu anıtsal kervansarayın kitabesi bulunmadığından kim tarafında yapıldığı da bilinmiyor. Fakat mimari açıdan baktığımızda Selçuklu dönemine ait olduğunu söylemek mümkündür.
Burada ahır, yazlık ve kışlık odalar ve birde avluda su kuyusu bulunur. Bu eser Suriye de bulunan eserlerle mimari özellikler bakımında benzerdir. Ayrıca bu dönemde yapılan en erken tarihlenen eser olduğundan önemli bir eserdir. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine konu olmuştur.
Seyahatname de ” Suruç’tan kalkarak batıya doğru, iki saatte Çar Melik kalesine ulaştığını, burasının dört hükümdar (Çar Melik) kardeş tarafından yapıldığı için bu ismi aldığını “ belirtiyor.
Çarmelik Cami: Hanın karşısında bulunur. İki katlı olan bu cami alt katı medrese eğitimin yapıldığı yer üst katı ise camidir. Aynı mevkide İskender diye bir mezarlık bulunur.
Titriş Kervansarayı: İlçemizin merkezine bağlı Titriş köyünde bulunur. Kitabesi bulunmadığından kim tarafında yapıldığı da belli değildir. Fakat mimari özellikleri incelendiğinde Osmanlı dönemine ait bir eser olduğu ortaya çıkmaktadır. Yapı günümüze harabe şeklinde ulaşılmıştır.
Atatürk Barajı: İlçe merkezine 24 km uzaklıkta bulunur. Bu baraj Ülkemizin En büyük barajıdır. Bu ilçemize yolunuz düştüğünde bu barajı görmeden kesinlikle dönmeyiniz. İlçemize ve bölgemize ayrı bir renk katmıştır.
GAP projesi ile birlikte ilçemiz ve bölgemiz bu baraj sayesinde kalkındırılmıştır. Ayrıca bu barajda hidroelektrik santrali kurulmuştur. Bu baraj sayesinde birçok spor faaliyeti yapılmaktadır. Buraya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir yerdir.
Sonuç olarak bu ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğrayın tarihi yapıları gezin özellikle Atatürk Barajını görmelisiniz. Burada her Eylül ayında festivaller düzenleniyor. Bu şenliklere katılmanızı tavsiye ediyorum.