Nemrut Dağı Milli Parkı Nerede?, Nasıl Gidilir? & Giriş Ücreti

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Ülkemizin 7 bölgesinden biridir. Güneydoğu toroslarından Suriye sınırına kadar yer kaplar. Ülkemizin yüz ölçümü bakımında en küçük bölgemizdir. Bölgemize bağlı 9 il bulunur.

Bunlar: Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak‘dır. Bölgemizde birçok ova, plato, dağ, akarsu, şelale, tarihi yapı ve doğal güzellik bulunur. Bunların hepsini gezip görmek lazım.

Fakat buna bazen imkan olamıyor. İşte biz bu sesinize kulak verdik. Bölgemizde mutlaka görülmesi gereken 10 yer yazdık. Umarım beğenirsiniz. Sorularınız olursa yorum kısmında bize sorabilirsiniz.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan iller

1-Balıklı Göl, Şanlıurfa

Balıklıgöl

Bu göl Urfa ilimizin en önemli ziyaret edilen  yerlerden biridir. Urfa ilimize gelen kişilerin ilk uğradıkları mekândır diyebiliriz. Bu göl inanç konusunda önemli bir yer sahiptir. Hz. İbrahim için Ateşin serin ve selamet olduğu mekândır.

Hz. İbrahim Nemrut’a karşı baş kaldırmış Nemrut tarafında Hz. İbrahim için ateş hazırlayıp Urfa Kalesinden ateşin içine atmıştır. Fakat ateş yakmamış. Ateş suya içindeki odunlar da balığa çevrilmiştir.

Bu gölde bulunan balıkların kutsal olduğu kabul edilir. Burada bulunan balıklar yenilmez. Buraya uğrayıp balıklar yem vermelisiniz. Ayrıca balıklı göl çevresinde bulunan yapıları da ziyaret etmelisiniz.

Balıklı Göl-Urfa

2-Zeugma Antik Kenti ve Müzesi, Gaziantep

Zeugma Mozaik Müzesi- Çingene Kızı Mozaiği

Bu müze Antep ilimizin merkezinde bulunur. Zeugma antik kentinde yapılan kazılardan elde edilen Mozaikleri burada sergilenmektedir.

Bu müzede Dünyada en büyük mozaik müzesi sayılıyor. Bu mozaiklerin içinde en önemli yapı da Çingene Kızı Mozağidir. 2011 yıllında hizmete giren müze 13 renk armonisinden oluşmuştur.

Müzemiz pazartesi günleri dışında her gün açıktır. Müze kartı ile ücretsiz gezebilirsiniz. Yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir.

Zuegma Mozaik Müzesi

3-Hasankeyf Kalesi, Batman

Hasankeyf Tarihi Yapılar

Hasankeyf ilçemizde bulunan bu kale Fırat nehri kıyısında inşa edilmiştir. kale nehirden yaklaşık 200 metre yüksekliktedir. Roma dönemine ait olunduğu söylenilir.

Romalılar bu kaleyi Sasanilerden korunmak amacı ile yapılmıştır. Bu kale Romalılardan sonra birçok medeniyete hizmet etmiştir. Bu kale birçok başarı kazılmasına vesile olmuştur.

Hasankeyf Kalesi

4-Diyarbakır Surları, Diyarbakır

Diyarbakır Surları

Sur İlçemizin sınırlarında bulunan bu yapı Dünya Kültür miras listesine aday bir yapıdır. Çin Seddi’nden sonra Dünya’nın en uzun suru olarak biliniyor. Üzerinde bulunan kabartma ve süslemeler birçok medeniyetin izini taşıdığını söylemek mümkündür.

5 km uzunluğunda 12 metre yüksekliğinde bulunan surlar ilçemize ve ilimize ayrı bir renk katmayı başarmıştır. İlimize veya ilçemize gelenler ilk uğradıkları yer burası olmaktadır.

Diyarbakır Surları Nerede

5-Nemrut Dağı Milli Parkı, Adıyaman

Nemrut Dağı Milli Parkı

İlimize bağlı Kahta ilçesinde bulunur. İl merkezine yaklaşık 100 km uzaklıktadır. Nemrut Dağı Dünyanın 8. Harikası olarak bilinir. Bu dünya harikasını mutlaka görmeye gelmelisiniz. Gelirken rahat kıyafet giyin. Özellikle ayakkabılarınız rahat olsun.

Akşamüstü gidecekseniz yanınıza mutlaka kalın bir kıyafet de alınız. İlçeden buraya Nemrut Dağı turlar yapılıyor. Bu turlara Katılabilirsiniz. Nemrut Milli Parkı ücretli olup Ücreti de 13 tl’dir. Öğrenci iseniz ayrı bir indirim vardır. Nemrut Dağına çıkmak her baba yiğidin harcı da değildir. Uzun ve engebeli bir süreç sizi bekliyordur. Eğer yaşlı, kalp probleminiz varsa veya engeli kardeşlerimiz varsa hiç sıkıntı etmeyin burada ücret karşılığında binek hayvanlarla gidilebiliyor.

Parka çıktığınızda birçok heykel ve kalıntı ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu heykellerden bir iki tanesinden bahsedelim. Aslan Heykeli: Güç sembolüdür. Kartal Heykeli: Her yerde gözü var anlamındadır. Bunun gibi birçok heykel ve kalıntı görmek mümkündür. Nemrut Dağında güneşin doğuşu ve batışını seyretmek çok ayrı bir duygudur.

Nemrut dağında inince orada bir cafe bulunur. Üşüyenler yada yorulanlar olursa gelip burada oturup çay içilebiliyor. Ayrıca burada hediyelik eşyaların satıldığı bir dükkan bulunuyor. Bu dükkanda Çok güzel küçük heykeller bulunur. Gelirken hediyelik olarak bunları getirebilirsiniz. Ayrıca burada konaklama yerleri bulunmaktadır.

Nemrut Dağında Gün Batımı

6-Malabadi Köprüsü, Batman

Malabadi Köprüsü

Bu köprü Diyarbakır-Batman yolu üzerinde bulunur. İl merkezine yaklaşık 7 km uzaklıktadır. Bu köprü Artukoğulları tarafında 1147 yıllında inşa edilmiştir.

Günümüzde yeni bir köprü yapıldığı için burada ulaşım yapılamıyor. Köprü üzerinde nişlerin içerisinde, insan, hayvan, güneş motifleri bulunmaktadır. Fakat eski heybeti ile hala ayakta durmaktadır.

Malabadi Köprüsü

7-Deyrulzafaran Manastırı, Mardin

deyrulzafaran manastırı

Artuklu İlçe merkezine 5 km uzaklıkta bulunan bu yapı 640 yıl boyunca Süryani Ortodokslarına hizmet etmiştir. Bugünkü görünümüne 18.yüzyılda kavuşmuştur. Bu yapı 15. yüzyıldan sonra da manastırın etrafında yetişen zafaran (safran) bitkisinden dolayı Deyrulzafaran (Safran Manastırı) adıyla anılmaya başlandı. Bu manastır dini eğitim merkezlerinden biriydi.

Birçok din eğitmeni yetiştirmiştir. 1876 yıllında İngilizler tarafında satın alıp matba binası yapıldı. birçok kitap burada basıldı. 1969 yıllına kadar farklı dillerden kitaplar basılmaya devam etti. Günümüzde hala Süryaniler için önemli bir inanç merkezidir.

Deyrulzafaran Manastırı

8-Halfeti(Saklı Cennet), Şanlıurfa

Eski Halfeti

Halfeti Şanlıurfa ilimize bağlı bir ilçedir. Halfeti ilçemiz iki bölümden oluşmaktadır. Eski Halfeti ve yeni Halfeti olmak üzere iki kısımdan oluşur. Eski Halfeti; eski kent, saklı cennet, Kayıp kent gibi isimlerle anılır.

Sebebi ise şöyle: Birecik Barajın yapılması ile Şehrin %80’i su altında kaldı. Bu nedenle 15 km uzaklığında Yeni Halfeti kuruldu. Yeni kent kurmak elbette kolay olmasa gerek düşünsenize yılların birikimi var o eski kentte. Cami, kilise, kale vb. birçok tarihi yapı yok olup gidiyor. Tarihin karanlık sayfalarında yerini alıyor.

Yeni Halfeti Eski Halfeti Ayrıca ilçemiz Türkiye’den 11 şehrin, dünyada 208 şehrin dâhil olduğu, Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında ‘Cittaslow’ (Sakin Şehir) unvanını aldı. Tam kafa dinlenecek bir şehirdir. Halfeti ilçemiz Güneydoğu Anadolu bölgemizin Bodrumu olarak bilinir.

İlçemizde Kız Mağarası, Rum kale, Ulu Cami ve Asma köprü gibi yapılar bulunur. ayrıca ilçemize özgü karagül bitkisi yetişmektedir.

Sakin Şehir Halfeti

9-On Gözlü Köprü, Diyarbakır

On Gözlü Köprü Nerede

Sur İlçemizde bulunan bu köprü 4 farklı isimle anılıyor. Bunlar Dicle,Mervani,Silvan ve On Gözlü Köprü olarak biliniyor. Bu köprü Mervaniler tarafında inşa edilmiştir.

1065 yıllında Diyarbakır hükümdarı Nizamüddevle Nasr tarafından inşa edilmiştir. buraya yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken bir yapıdır.

On Gözlü Köprü

10-Veysel Karan-i Türbesi- Siirt

Veysel Karan-i Türbesi

Siirt ilimizin Baykan İlçe merkezine 8 km il merkezine 40 km uzaklıkta bulunan bu türbe ilçe merkezine bağlı ziyaret beldesinde bulunur. Cas denilen harçla inşa edilip üstü kubbe ile örtünmüştür. 1967 yıllında tamamen yıktırılıp yerine yenisi yapılmıştır.

Yakın tarihte yani 2001 yıllında valilikçe restore edilip ziyaretçilerine açılmıştır. Buraya her yıl binlerce insan gelmektedir. Dua eden, adak adayan, kurban kesen insanlara şahit olabiliyorsunuz.

Her yıl mayıs ayının 2. Ve 3. Haftasında burada Veysel Karan-i anma etkinlikleri yapılır. özellikle kurban bayramında ülkenin birçok yerinde buraya insanlar gelmektedir.

Çoğu kişi kurbanını burada keser. Yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmelisiniz. Burada yatan kişi Peygamber efendimizin görmeden sahabe kabul ettiği kişidir.

Veysel Karan-i Türbesi iç görüntüsü

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here