Kahta

Kahta, Adıyaman ilimize bağlı 9 ilçesinden biridir. Kahta ilçemiz şehir merkezine yaklaşık 33 km uzaklıktadır. Buradan kalkan dolmuşlarla ilçemize ulaşılabilir.

Adıyaman İlçeleri

Kahta isimi Süryanice bir isim olup Gaktai’dir daha sonra değiştirilip Kahta yapılmıştır. fakat başka kaynaklarda isimi persler tarafında konulduğu ve onlara göre Dağın ardı anlamı taşır.

Göz at ;

  1. Adıyaman Gezilecek Yerler
  2. Adıyaman’da Gezilecek 10 Yer
  3. Adıyaman Gece Hayatı
  4. Nemrut Dağı Milli parkı
  5. Adıyaman Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  7. Adıyaman Otelleri ve Adıyaman Otel Fiyatları
  8. Adıyaman Üniversitesi
  9. Adıyaman Kalesi
  10. Adıyaman Müzesi
  11. Adıyaman Ulu Camii
  12. Besni Sugözü Mesire Alanı
  13. Sincik Nerede, Nasıl Gidilir?
  14. Kahta Gezilecek Yerler
  15. Çelikhan Gezilecek Yerler
  16. Gerger Gezilecek Yerler
  17. Adıyaman Gölbaşı Gezilecek Yerler
  18. Besni Gezilecek Yerler
  19. Sincik Gezilecek Yerler
  20. Tut Gezilecek Yerler
  21. Samsat Gezilecek Yerler
  22. Karakuş Tümülüsü
  23. Cendere Köprüsü
  24. Çat Barajı
  25. Çelikhan İçmesi
  26. Altınlı köprü
  27. Oturakçı Pazarı
  28. Gümüşkaya Mağarası
  29. Pirin Ören Yeri
  30. Safvan Bin Muattal Türbesi
  31. Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
  32. Gerger Kanyonu
Kahta Hangi Şehirde

Kahta ilçesinde birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür. Bu medeniyetler birçok yapı bırakmışlardır. Biz şimdi bu yapıları yazıp size tanıtacağız. Ayrıca bu ilçemize yolunuz düşerse nerleri gezmeniz gerekir. Onu da yazacağım.

Kahta Nerede

Nemrut Dağı ve milli parkı: İlçe merkezine 70 km uzaklığında bulunan Nemrut Dağı Dünyanın 8. Harikası bilinir. Bu dünya harikasını mutlaka görmeye gelmelisiniz. Gelirken rahat kıyafet giyin. Özellikle ayakkabılarınız rahat olsun. Akşamüstü gidecekseniz yanınıza mutlaka kalın bir kıyafet de alınız. İlçeden buraya Nemrut Dağı turlar yapılıyor. Bu turlara Katılabilirsiniz. Nemrut Milli Parkı ücretli olup Ücreti de 13 tl’dir. Öğrenci iseniz ayrı bir indirim vardır. Nemrut Dağına çıkmak her baba yiğidin harcı da değildir. Uzun ve engebeli bir süreç sizi bekliyordur. Eğer yaşlı, kalp probleminiz varsa veya engeli kardeşlerimiz varsa hiç sıkıntı etmeyin burada ücret karşılığında binek hayvanlarla gidilebiliyor. Parka çıktığınızda birçok heykel ve kalıntı ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu heykellerden bir iki tanesinden bahsedelim. Aslan Heykeli: Güç sembolüdür. Kartal Heykeli: Her yerde gözü var anlamındadır. Bunun gibi birçok heykel ve kalıntı görmek mümkündür. Nemrut Dağında güneşin doğuşu ve batışını seyretmek çok ayrı bir duygudur. Nemrut dağında inince orada bir cafe bulunur. Üşüyenler yada yorulanlar olursa gelip burada oturup çay içibiliyor. Ayrıca burada hediyelik eşyaların satıldığı bir dükkan bulunuyor. Bu dükkanda Çok güzel küçük heykeller bulunur. Gelirken hediyelik olarak bunları getirebilirsiniz. Ayrıca burada konaklama yerleri bulunmaktadır.

Nemrut Dağında Gün Batımı
Nemrut Dagi Milli Parki
Adıyaman Nemrut Dağı Gezisi
Nemrut Dağı

Eski Kahta Kalesi: İlçemize bağlı Kocahisar köyünde bulunur. Bu Kale Nemrut dağına giderken yol güzergahında bulunur. Bu kalenin tarihi ile ilgili çok bilgi bulunmasa da bu yöreye hakim olan Kommagene medeniyeti tarafında yapılmıştır. Ülkenin burada yönetildiğine dair rivayetler var. Fakat günümüzde olan kalenin yapılışı Memluklara aittir. Bu yapının yıkılıp yada zarar görüldüğü tahmin edilmektedir. Daha sonra Memluklar tarafında onarılıp tekrar yapıldığı söylenmektedir. Kale daha sonra değişik medeniyetler tarafında kullanılmıştır.  Kalede en dikkat çekici haberci olan güvercinlerin yetiştirdiği kuleler bulunmaktadır. ayrıca kale içerisinde cami, hamam, su depoları ve buradan Kahta çayına inen bir yol vardır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Eski Kahta Kalesi

Cendere Köprüsü:  Adıyaman ilimizde bulunan bu köprü Kahta ve Sincik ilçelerin arasında bulunur. Cendere çayı üzerinde inşa edilmiştir. bu köprü hakkında yeterli bilgi yoktur. Cendere köprüsü birçok kez onarımdan geçilmiştir. İki kemere sahiptir.

Cendere Köprüsü

 Roma Köprüsü: İlçemizde bulunan bu köprü Roma Dönemin eserleridir. Bu köprü Septimus Severus tarafından, 1’nci yüzyıl sonlarında, Samsat bölgesinde karargah kuran, Lejyon askerleri tarafından yaptırılmıştır. 1900 yılla yakın varlığını sürdürmektedir. Köprünün dış özellikleri hakkında kısa bir bilgi verecek olursak ; Su seviyesinden yüksekliği: 18 metredir. Uzunluğu: 118 metre, iki sütun arasındaki genişliği: 5.30 metre, eni: 7.80 metredir.

Roma Köprüsü

Şeytan Köprüsü: İlçemizde bulunan bu köprü aslında “Nymhhois Arsemia” olarak da isimlendiriliyor. Eski kale ile yeni kale arasında bulunan Kahta çayı üzerinde inşa edilmiştir. Köprünün mimarisi Selçukluların mimarisine çok benzemektedir.

Şeytan Köprüsü-Kahta

Karakuş Tümülüsü: Nemrut dağın Milli parkın girişinde bulunur. Burada anıt mezarlar bulunmaktadır. bu Tümülüs Kommagene Kralı 11. Mithridates tarafından annesi İsas adına yaptırılan anıt mezardır. Bu anıt mezarda Kartal heykeli bulunduğunda bu isim almıştır. Burada birkaç anıt mezar bulunmaktadır. bu mezarların Kommagene Kraliçelerine aittir. Bu bölge Roma Devletin eline geçince bu yapıya zarar vermişlerdir. Doğu, batı ve güney taraflarında 4’er sütun varken günümüzde Doğuda 2, batı ve güneyde 1’er sütun sağlam kalmıştır. aynı yerde Aslan heykeli ve kalıntılarını görebiliyoruz.

Karakuş Tümülüsü -Kahta

Sonuç olarak yolunuz bu şirin ilçemize düşerse mutlaka Nemrut Dağı milli Parkına gitmelisiniz. Burada Güneşin doğuşu ve batışını seyretmelisiniz. Burada bulunan eserleri incelemeliniz girişinde Karakuş Tümülüsünü görmelisiniz. Ayrıca yol üzerinde bulunan diğer yapıları gezmelisiniz. Ayrıca gelmeden Atatürk Baraj Gölün kenarında bulunan Resturantta balık yemelisiniz. Ayrıca gelirken yanınıza Nemrut heykellerini anımsatan, minik heykelcikler satın alabilirsiniz.

Kahta-Adıyaman

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here