Gerger

Gerger ilçesi Adıyaman ilimize bağlı 9 ilçesinden biridir. Şehir merkezine yaklaşık 105 km uzaklıktadır. Ulaşımı biraz zordur. Ulaşımı Kahta yolu üzerinden sağlanmaktadır. Kahta ilçesinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir. ilçemiz ile Kahta arası ise yaklaşık 68 km’dir.

Adıyaman İlçeleri- Gerger

Gerger ilçesinin eski adı Alduş’tur. İlçemiz Adıyaman ilinde en mahrum ilçesi diyebiliriz. Gerger ismi ise Burada yaşayan insanların Aşiret ismidir. Aşiret ismini ilçeye vermişlerdir.

Göz at ;

  1. Adıyaman Gezilecek Yerler
  2. Adıyaman’da Gezilecek 10 Yer
  3. Adıyaman Gece Hayatı
  4. Nemrut Dağı Milli parkı
  5. Adıyaman Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  7. Adıyaman Otelleri ve Adıyaman Otel Fiyatları
  8. Adıyaman Üniversitesi
  9. Adıyaman Kalesi
  10. Adıyaman Müzesi
  11. Adıyaman Ulu Camii
  12. Besni Sugözü Mesire Alanı
  13. Sincik Nerede, Nasıl Gidilir?
  14. Kahta Gezilecek Yerler
  15. Çelikhan Gezilecek Yerler
  16. Gerger Gezilecek Yerler
  17. Adıyaman Gölbaşı Gezilecek Yerler
  18. Besni Gezilecek Yerler
  19. Sincik Gezilecek Yerler
  20. Tut Gezilecek Yerler
  21. Samsat Gezilecek Yerler
  22. Karakuş Tümülüsü
  23. Cendere Köprüsü
  24. Çat Barajı
  25. Çelikhan İçmesi
  26. Altınlı köprü
  27. Oturakçı Pazarı
  28. Gümüşkaya Mağarası
  29. Pirin Ören Yeri
  30. Safvan Bin Muattal Türbesi
  31. Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
  32. Gerger Kanyonu
Gerger Hangi Şehirde

İlçemizin tarihi milattan öncesine dayanır. Birçok medeniyet burada varlığını sürdürmüştür. Medeniyetler burada birçok tarihi yapı arkalarında bırakmışlardır. 1954 yıllında Adıyaman İlimiz Malatya’dan ayrılıp il olunca Gerger de Adıyaman ilimize bağlandı. 1958 yıllında ise çıkan bir kanunla ilçe olmuştur. İlçemize bağlı 4 mahalle ve 45 köy bulunur.

Gerger Nerede

İlçemizde bulunan tarihi ve doğal güzelliklerine bakalım.

Gerger Kalesi: Bu kale ilçemizin merkezine bağlı oymaklı köyündedir. Fırat nehrin kıyısındadır. Bu kale tarihi ile ilgili fazla bilgi yoktur. Fakat kalenin Komagenlerin atası tarafında yapıldığı tahmin edilmektedir. Fırat nehri üzerinde geçişlerin kontrolü sağlanmak için inşa edilen bu kale iki bölümden oluşur. Aşağı Kale ve Yukarı Kale diye. Bu kalenin 3 giriş kapısı bulunur. Kalelerin giriş kapısında yazıtlar bulunur. Ayrıca kalenin olduğu yerde mezarlara rastlanmıştır. Kale günümüzde zarar görmüşse de büyük kısmı sağlam ulaşmıştır. Fakat ulaşım sıkıntısından pek ziyaret edilmiyor.

Gerger Kalesi

Kurdek Yayalası: İlçemizin en yüksek yaylasıdır. Buraya çıktığınızda çevre il ve ilçeleri çıplak gözle görmeniz mümkündür. buraya adım atar atmaz serin havası, soğuk suyu ve yeşilliği ile büyüleniyorsunuz. Bahar ve yaz mevsiminde burada birçok insanla karşılaşmak mümkündür. Ayrıca bu yaylada yaz mevsiminde şenlik ve festivaller düzenlenmektedir. Buraya yolunuz düştüğünde uğramalısınız. Çok renkli sahneler görülmektedir.

Kurdek Yayalası

Atatürk Baraj Gölü:  İlçemizin sınırlarında kurulan bu baraj gölü yöre halkı tarafında çok beklenti içerine girmişlerdi. Fakat hayal kırıklığına uğramışlardır. Göl istediklerini vermemiştir. Gölde balıkçılık yapılmaktadır. aynı zamanda hidroelektrik santrali kurulmuştur. Büyük bir enerji kaynağı olmaktadır. Ayrıca yaz mevsiminde buraya yolunuz düştüğünde gölet kenarında insanların piknik yaptıklarını ve göle girip yüzdüklerine şahit olabiliyoruz.

Atatürk Baraj Gölü

Gerger Kanyonu: Bu kanyon Fırat nehri ile Atatürk barajı gölü arasında yer alır. Bu yörede irili ufaklı birçok kanyona rastlayabiliyoruz. Fakat yapılan çalışmalar sonucunda bu kanyonu 2014 yılllında turizme kazandırılmıştır. Fakat bekledikleri ziyaretçi sayısına ulaşamadılar. Sebebi ise tanıtımı iyi yapılmadı diye düşünüyoruz.

Gerger Kanyonu

Sonuç olarak bu ilçemize yolunuz düşerse mutlaka Gerger Kanyonuna uğramalısınız. Ayrıca Kurdek Yaylasında bulunan şenliklere katılmalısınız. Ve diğer tarihi yapılarını da ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Gerger

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz