Tut-Adıyaman

Tut ilçesi Adıyaman ilimize bağlı 9 ilçesinden biridir. Şehir merkezine yaklaşık 60 km’dir. bu 60 km’nin yaklaşık 14 km’si toprak yol olup hızlı ulaşmanıza engel olmaktadır. İlçeye ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşabilir.

Adıyaman İlçeleri

Tut ilçemiz  1954 yılına kadar köy kalmıştır  1954 yılında Belediye statüsüne kavuşuyor. 1990 yılında ise ilçe olmuştur. Daha sonra Adıyaman ilimize bağlanıyor. İlçemize bağlı 7 mahalle, 14 köy ve 7 mezradan oluşmaktadır.

Göz at ;

  1. Adıyaman Gezilecek Yerler
  2. Adıyaman’da Gezilecek 10 Yer
  3. Adıyaman Gece Hayatı
  4. Nemrut Dağı Milli parkı
  5. Adıyaman Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  7. Adıyaman Otelleri ve Adıyaman Otel Fiyatları
  8. Adıyaman Üniversitesi
  9. Adıyaman Kalesi
  10. Adıyaman Müzesi
  11. Adıyaman Ulu Camii
  12. Besni Sugözü Mesire Alanı
  13. Sincik Nerede, Nasıl Gidilir?
  14. Kahta Gezilecek Yerler
  15. Çelikhan Gezilecek Yerler
  16. Gerger Gezilecek Yerler
  17. Adıyaman Gölbaşı Gezilecek Yerler
  18. Besni Gezilecek Yerler
  19. Sincik Gezilecek Yerler
  20. Tut Gezilecek Yerler
  21. Samsat Gezilecek Yerler
  22. Karakuş Tümülüsü
  23. Cendere Köprüsü
  24. Çat Barajı
  25. Çelikhan İçmesi
  26. Altınlı köprü
  27. Oturakçı Pazarı
  28. Gümüşkaya Mağarası
  29. Pirin Ören Yeri
  30. Safvan Bin Muattal Türbesi
  31. Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
  32. Gerger Kanyonu
Tut

Tut ilçemizin tarihi ve doğal güzelliklerine bir göz gezdirelim.

 Tut ilçemizi tarihi çok eskiye dayanmaktadır. birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür. Bu medeniyetler ait birçok tarihi yapı ilçemizde bulunmaktadır. bu tarihi yapılara bir bakalım.

Tut İlçesi

Ulu Cami:  İlçemizde bulunan bu cami bir Osmanlı eseridir. Yapılış tarihi olarak 1634 yıllı olarak biliniyor. Cami kesme taştan inşa edilmiştir. Cami uzun yıllar yöre halkına hizmet etmektedir. En son 1953 yıllında onarım görmüştür.

Ulu Cami

Salah Cami:  İlçemizde bulunan bu cami bir Osmanlı eseridir. Yapılış tarihi olarak 1630 olarak biliniyor. Cami sağlam yapılmadığından sürekli yıkılıp tekrar onarılmıştır. Fakat daha sonra tamamen yıkılıp yeniden yapılmıştır. bu nedenle tarihi özelliklerini tamamen kaybetmiştir.

Salah Cami

Musulla Cami: İlçemizde bulunan bu cami bir Osmanlı eseri olup yapılış tarihi 1913 yıllı olarak biliniyor. Cami ilçede bulunan önemli tarihi eserlerden biridir. Cami özellikle iç ve dış süslemeleri camiye ayrı bir estetik katmıştır. Cami birçok kez onarımdan geçmiştir.

Kaşlıca Kalesi: İlçemizde bulunan bu kale Mihri Babil kalesi olarak da bilinir. Bu kale Babiller tarafında inşa edildiği bilinmektedir. Bu kale diğer kalelerden bir farkı yüksek dağılık bir tepeden değil de bir vadi içinde yapılmıştır. bununla ilgili de birçok rivayet vardır. Söylenenlere göre Battalgazi Malatyadan gelip bu kaleyi fethetmiştir. Günümüzde kale harabe durumundadır. Kaleye ait kalıntılar bulunur.

Kaşlıca Kalesi

Memekli Mağara: İlçemizin kuzeyinde bulunan Cıllaz mevkiinde bulunur. Bu mağara özellikle bahar mevsiminde kar sularlın erimesi ve yağmur suları ile birlikte mağara da yan yana iki çeşme akmaktadır. Bu çeşmeler Bayan göğüslerine benzettiği için Memekli Mağara demişlerdi.

Memekli Mağara

Geyik Mağarası: Memekli mağaranın 500 metre ötesinde bulunan bu mağara çıkılması zor bir yerdir. Burada oyuk şeklinde yerler bulunur. İnsanlara ait oda ve yataklar bulunur. Bu mağarayı mesken olarak kullandıklarını söyleyebiliriz.

Şovak Köprüsü: Bu köprü Şovak deresi üzerinde kurulmuştur. Osmanlı dönemine ait olan bu köprü taştan yapılmıştır. Osmanlı Devleti döneminde kervanların bu yol güzergahını kullandıkları için yapıldığı düşünülmektededir.

Vijne Köprüsü: Bu köprü Çamlıca mahallesinde bulunur. Köprü Göksu Deresi üzerinde kurulmuştur. Sürekli kervan geçişine şahitlik etmiştir. Köprü günümüzde hala ayakta durmaktadır.

Vijne Köprüsü

Şeyh Ali Baba Türbesi: Bu türbe ilçemizin merkezinde bulunur. Yöre halkı tarafında Ala Baba olarak bilinir. Yöre halkının sık sık ziyaret ettiği bir yerdir. Bu türbeyi gelip dua ederler.

Ayrıca İlçemizde Menevşe Ziyareti, Habib ziyareti, Hüseyin Gazi ve evren tepe ziyaretleri, Tum Tumu Mağarası ve Malkaysı gezilip görülecek diğer tarihi yapılardır.

Göksu Çayı
Tut da Bahar
Tut Nerede
Tut-Adıyaman
Tut İlçesi

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz