Samsat ilçesi Adıyaman ilimize bağlı 9 ilçesinden biridir. İlçemiz şehir merkezine yaklaşık 47 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.

Samsat ilçemizin eski adı “Samusata-Sumaysat” dır. İlçemiz birçok medeniyete hizmet etmiştir. Bu medeniyetlerden birçok yapı kalmıştır. ilçemiz 1514 yıllında Osmanlı devletin etkisi altına girmiştir. 1923 yıllında Bucak haline geliyor. 1960 yıllında ilçe olup Adıyaman ilimize bağlanıyor.
Göz at ;
- Adıyaman Gezilecek Yerler
- Adıyaman’da Gezilecek 10 Yer
- Adıyaman Gece Hayatı
- Nemrut Dağı Milli parkı
- Adıyaman Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
- Adıyaman Otelleri ve Adıyaman Otel Fiyatları
- Adıyaman Üniversitesi
- Adıyaman Kalesi
- Adıyaman Müzesi
- Adıyaman Ulu Camii
- Besni Sugözü Mesire Alanı
- Sincik Nerede, Nasıl Gidilir?
- Kahta Gezilecek Yerler
- Çelikhan Gezilecek Yerler
- Gerger Gezilecek Yerler
- Adıyaman Gölbaşı Gezilecek Yerler
- Besni Gezilecek Yerler
- Sincik Gezilecek Yerler
- Tut Gezilecek Yerler
- Samsat Gezilecek Yerler
- Karakuş Tümülüsü
- Cendere Köprüsü
- Çat Barajı
- Çelikhan İçmesi
- Altınlı köprü
- Oturakçı Pazarı
- Gümüşkaya Mağarası
- Pirin Ören Yeri
- Safvan Bin Muattal Türbesi
- Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
- Gerger Kanyonu

Samsat ilçemiz Atatürk baraj Gölün hemen kıyısında kurulmuştur. Bu nedenle Göl suyunun yükselmesi ile Samsat ilçemizin yerleşimi Baraj altında kalma riski artmıştır. Bu nedenle 1988 yıllında çıkan yeni bir kanunla Samsat bugün bulunduğu yere taşınmıştır. Eski Samsat dediğimiz yer ise Barajın altında kalmıştır. Deyim yerinde ise Baraj suyu resmen şehri yutmuştur. Burada bulunan tarihi ve doğal yapıları resmen tarihin karanlık sayfalarına gömülmüştür. Burada adam akılı bir kazı çalışması yapılmamıştır. Yapılan kazılardan da bulunan kalıntıları Adıyaman müzesinde sergilenmektedir. İlçemizin tarihi ve doğa güzellikleri göz göre suya teslim ettik. İlçemizde şuan tarihi yapı yok denecek kadar azdır. Var olanları sizinle paylaşmak istedik.

Samsat Kalesi: Bu kale Burada hüküm süren Komagene Kralığı tarafında yapılmıştır. uzun süre burada hüküm sürmüştür. bu kale ile ilgili değişik efsaneler gezmektedir. Bu kalenin efsanesi de şöyle: burası Komagene ülkesinin başkenti konumundaydı. Bu ülkede zengin bir kral yaşıyormuş. Bu kralın çok güzel bir kızı varmış. Bu kızına her ülkeden talipler gelir. Hepsi de geniş topraklar, sonsuz paralar sunar kızın babasına kızıyla evlenmelerine izin versin diye. Kral, içme suyu problemi bulunan şehre suyu kim önce getirirse kızı ona vereceğini söyler. Yarışmacılar, birbirleriyle çekişerek geceli gündüzlü düşünerek çalışırlar. Bir gün şehir halkı, yakınlarına kadar uzanan ve her gün ilerleyen dev su kanalları görür. Arkasından şehre hayat veren sular akmaya başlar. Arsameia’nın genç prensi, bugüne kadar kalan su kanallarıyla şehre suları akıtır. Genç prensesle evlenerek çalışmalarının karşılığını SAMOSATA’dan alır. Ayrıca bu kaleden yapılan kazılar sonucunda Komagene’ye ait birçok kalıntı bulunmuştur. Bu kalıntıların bugün Adıyaman müzesinde sergilenmektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Sahabe Safvan Muattal Türbesi: İlçemizde bulunan bu türbe Taşkuyu ve Çiçek Köyleri arasında kalan (Doğanlar Mezrası) mevkide, yüksek bir tepede bulunmaktadır. ilçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. İslam ordusu içinde birçok savaşa katılıp zaferden zafere koşan Sahebe Safvan Muattal’a aittir. Bu sahabe bir savaşta şehit olup mezarı burada olduğu söylenilir. Yöre halkı tarafında ziyaret edilen türbe adak adayıp dua eden insanları görmek mümkündür.


Sonuç olarak bu ilçemiz Eski Samsat ve Yeni Samsat olarak bilinir. Eski Samsat baraj gölü altında kaybolup gitmiştir. Yeni Samsat ise günümüzde şehrin olduğu yerdir. Burada tarihi yapı pek yoktur. İlçemiz Komagene Devletine başkentlik yapmıştır. Bu nedenle tarihi önemli bir yere sahiptir. Ayrıca ilçemizin ismi ile meşhur Çiğköftesi bulunmaktadır. Buraya yolunuz düştüğünde çiğköftenin tadına bakmalısınız.
