Çine
Çine; Aydın’a bağlı bir ilçedir. Çine ilçesi Aydın il merkezine 38 km uzaklıkta yer almaktadır. Küçük, şirin bir ilçe olan Çine ilçesi çam ormanları ve zeytinlikler ile kaplı doğal bir havası bulunmaktadır.
Çine Gezilecek Yerler
Çine Barajı Avrupa’nın en büyük barajı olarak Çine ilçesinde açılmıştır. Köklü bir geçmişe sahip olan Çine ilçesinde çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır.
Göz at ;
- Çine Gezilecek Yerler
- Çine Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Aydın Gezilecek Yerler
- Aydın’da Gezilecek 10 Yer
- Aydın Gece Hayatı
- Ege’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
- Aydın Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Aydın Otelleri ve Aydın Otel Fiyatları
Kuvay-ı Milliye Müzesi: 1909 yılında yapılan tarihi bina restore edilerek müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu tarihi binanın önemi Malgaç Baskınından gelmektedir.
Kurtuluş Savaşı Döneminde işgalci Yunan ordusunu etkisiz hale getirmek ve ülkenin bağımsızlığını kazanmak amacıyla Yörük Ali Efe ve onunla birlik olan Kuvy-ı Milliye Kahramanları bu binada toplanıp Malgaç Köprüsünü patlatmaya karar verirler.
Malgaç Baskını olarak anılan bu planın yapılması ile ilçe düşmanlardan arındırılmış olur. İşte bu önemli karar günümüzde Kuvay-ı Milliye Müzesi olarak kullanılan bu tarihi binada alınmıştır. Kuvayı Milliye Müzesinde Yörük Ali Efe ve Aybak Şefik Aker’in heykelleri bulunmaktadır.
Ayrıca müzede etnoğrafik eserler de sergilenmektedir. Kuvayı Milliye Müzesi eserleri ve milli mücadele tarihi ile etkileyici bir güzellik oluşturmaktadır.
Ahmet Gazi Camii: Çine ilçesine bağlı Eski Çine Köyünde yer almaktadır. Menteşeoğulları Beyliğinden Orhan Bey Döneminde Hızır Bey tarafından 1308 yılında inşa edilmiştir. Zamanla tahrip olan camii Menteşeoğulları Beyliğinden İbrahim Bey zamanında oğlu Ahmet Gazi Bey tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.
İkinci kez yapan kişiden adını alan Ahmet Gazi Camii 17 metrelik kubbesi ile yapıldığı dönemin en geniş kubbeli camisi olma özelliğini taşımaktadır. Aydın’ın en eski camisi olan Ahmet Gazi Camii aynı zamanda Batı Anadolu’da bulunan ilk Türk ulu eseri olma özelliğine de sahiptir.
Kesme taşa ve moloz taştan yapılan Ahmet Gazi Camii asıl halini koruyarak çeşitli onarımlardan geçmiştir. Ahmet Gazi camisi ağaçtan oyma minberi ve mukrnas ve niş ile süslenen mihrabı oldukça dikkat çekmektedir.
Camii eski halini korusa da minaresi yapılan onarımlar ile orijinal halinden biraz uzaklaşmıştır. Tarihi her safhasına şahitlik eden Ahmet Gazi Camisini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Ahi Bayram Türbesi: Ahmet Gazi Camisinin avlusunda yer almaktadır. Ahmet Gazinin kardeşi İbrahim Bey’e ait bir türbedir. Bundan dolayı türbe Ahi İbrahim Türbesi olarak da anılmaktadır. 14. Yüzyılın ilk yarısında yapılan türbe dikdörtgen yapılı ve iki katlı olarak inşa edilmiştir.
Üstü kubbe ile örtülü Ahi Bayram Türbesinde Bizans Döneminden kalma devşirme parçalar kullanılmıştır. Tarihi Ahmet gazi Camisini ziyaret ettiğinizde Ahi Bayram türbesini ziyaret etmeyi unutmayınız.