Divriği
Sivas iline bağlı bir ilçedir. Yüz ölçümü 2.782 kilometre kare olan Divriği ilçesinin doğusunda Erzincan, batısında Kangal, güneyinde Malatya, kuzeyinde ise Zara ve İmranlı ilçeleri bulunmaktadır.
Divriği Gezilecek Yerler
Sivas merkeze olan uzaklığı 174 kilometre olan bu ilçe tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Her tarafı tarih kokan bu şehrin her köşesinde sizleri hanlar, hamamlar, camiler, kiliseler, çeşmeler vb. tarihi yapılar karşılar. Bu tarihi ilçenin gezilecek başlıca yerleri şunlardır:
Göz at ;- Divriği Gezilecek Yerler
- Divriği Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
- Sivas Gezilecek Yerler
- Sivas Gece Hayatı
- Sivas’da Gezilecek 10 Yer
- İç Anadolu Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
- Sivas Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Sivas Ulu Camii
- Sivas Otelleri ve Sivas Otel Fiyatları
- Sivasın Hobbit Evleri
- Sivas Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
Divriği Kalesi
İlçenin kuzeyinde ırmağa bakan yüksek bir kayalık üzerinde kurulmuştur. MS. 9 yüzyıldan kalenin büyük bir kısmı Mengücekoğulları tarafından 13. Yüzyılda yapılmıştır.
Kale içinde cami, sarnıç, erzak depoları, sarnıç ve kaya kovukları bulunmaktadır. Kale içinde bulunan cami Süleyman Şah oğlu Emir İshak tarafından yapılmıştır.
Yapım tarihi; 1180 yılıdır. Mimarı; Maragalı Firuz Oğlu Hasan’dır. Kale Camii Türklerin en eski yapısı olmasından dolayı büyük öneme sahiptir.
Hüseyin Gazi Türbesi
Divriği ilçesinde ilçe manzarasına hakim Igımbat Dağının zirvesinde bulunmaktadır. Hüseyin gazi; savaşarak Divriği’ye kadar gelir fakat kolundan yaralıdır.
Kolu kangren olur ve kopar bundan dolayı gazi denilir. Vefat edince yaralı olduğu yere gömülür. Taşlar ile örülü 3 metre uzunluğunda bir türbedir.
Ayanağa Konağı
Divriği’nin en eski evlerindendir. 1838 yılında yapılmıştır. Konak; selamlık, arakada avlu tarafına bakan mabeyn ve arkada ara sokak boyunca uzanan haremlikten oluşur.
Günümüzde haremlik ve mabeyn orijinal halini koruyamadığı için sadece selamlık bölümü restore edilerek ziyarete açılmıştır.
Divriği Ulu Camii
Sivas’ın en önemli tarihi yapısıdır. Muazzam bir taş işçiliğine sahiptir. İslam Mimarisinin başyapıtı konumundadır. Mengüçoğullarından Turan Melek Şah tarafından yapılmıştır.
Yapılı tarihi; 1128-1229 yıllarıdır. Igımbat Dağının eteklerinde yer almaktadır. Dikdörtgen planlıdır. Caminin en dikkat çeken yönü kapılarda ve sütunlarda işlenen motiflerdir. Caminin güneyinde ve bitişiğinde Darüşşifa bulunmaktadır.
Darüşşifanın taç kapısı işlemeleri ile dikkat çekmektedir. Divriği Ulu Camii ve bitişiğinde bulunan Darüşşifa görkemli yapısı ile görülmesi gereken önemli tarihi yapılarımızdandır.