Gümüşhane Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 17 Yer!
Gümüşhane Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 17 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Gümüşhane Doğu Karadeniz Bölgemizin şirin bir ilidir. İlimize bağlı 6 ilçe bulunur. Bu ilçelerimizde birçok tarihi yapı ve doğal güzellikle bulunur.
Gümüşhane Gezilecek Yerler
Bunları hepsini uzun uzun yazdık isteyen olursa burada okuyabilir. Bizde siz değerli okurlarımız için Gümüşhane ilimize yolunuz düştüğünde uğramanız gereken 10 yer yazdık.
Göz at ;
- Gümüşhane Gezilecek Yerler
- Gümüşhane’de Gezilecek 10 Yer
- Gümüşhane Gece Hayatı
- Gümüşhane’nin İlçeleri
- Gümüşhane Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Karadeniz’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
- Gümüşhane Otelleri ve Gümüşhane Otel Fiyatları
- Salyazı Havalimanı (Gümüşhane-Bayburt) Nerede, Nasıl Gidilir?
- Gümüşhane Şiran Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
Umarım beğenirsiniz. Sorularınız veya eklemek istedikleriniz olursa sayfanın altında yorum yapabilirsiniz. Ayrıca Gümüşhane ilimizin gezi rehberi yazımızı okuma için de Tıklayabilirsiniz.
Zigana Kayak Merkezi
Gümüşhane il merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan bu kayak merkezi Karadeniz bölgemizin en güzel kayak merkezlerinden biridir. Aralık-Nisan ayları arasında hizmet eden bu kayak merkezine yolunuz düşerse mutlaka gelmelisiniz.
Limni Gölleri
Limni Gölü, Torul ilçesi Zigana Köyü sınırları içerisinde bulunan 1700 rakımlı Saronay Yaylasındadır. 1999 yıllında mesire yeri ilan edilen göl 2004 yıllında ise A tipi Mesire alanı ilan edilmiştir. 2005 yıllında ise Limni Gölü 20 yıllığına kiraya verilmiştir.
Burası muhteşem bir alandır. Buraya her yıl binlerce insan akmaktadır. Burada Sarıçam ve ladin ağaçların oluşturduğu harika manzarayı görmelisiniz. Burada zaman zaman yaban hayvanlarına da rastlamanız mümkündür. Kesinlikle yolunuz düşerse gelmelisiniz.
Karaca Mağarası
Torul İlçemize bağlı Cebeli Köyü içerisindedir. Şehir merkezine yaklaşık 17 km uzaklıktadır. İlk olarak 1983 yıllında keşfedilmiştr. 1996 yıllında ise Turizme kazandırılmıştır.
Mağaray girdiğinizde burada Sarkıt, dikit sütunlar, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri ve traverten basamakları gibi birçok doğa harikasını bir arada görebilirsiniz.
Mağara özellikle Solunum hastalıklarına iyi gelindiği söylenir. Yolunuz düşerse hem şifa kaynağı hem de doğal güzelliğe sahip bu mağarayı ziyaret etmenizi öneririm.
Kov Kalesi
İlimizde bulunan bu kale merkez ilçeye bağlı Esenyurt diğer ismi ile Kov Köyün sınırları içerisindedir. İl merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Kaleye ulaşmak için 14 km asfalt yol yaklaşık 6 km toprak yolla ulaşabilirsiniz.
Kalenin olduğu yerde antik bir kent olduğu söylenilir. Kale etrafı sit alanı ilan edilmiştir. Bu kale bölgemizde bulunup günümüze kadar ulaşan nadir kalelerden biridir. Yolunuz düşerse uğrayın derim.
Santa Harabeleri
17.yüzyılda Rumlar tarafında kurulan bir kenttir. Bu kent daha çok yaylayı andırmaktadır. Buraya bakıldığında tarihi dokusu ve doğal güzelliği ile göz kamaştırmaktadır.
Günümüzde ‘Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olan Santa, Binatlı, Terzili, Zurnacili, Piştovlu, İşhanlı, Çinganli, Çakallı olmak üzere yedi mahalle, üç yüzü aşkın evden oluşmaktadır.
Her mahallede bir kilise her sokakta tarihi bir çeşme bulunur. Kültürel zenginliği ile bilinen harabe kentine mutlaka uğramalısınız. Bu kent Trabzon ve Gümüşhane illeri sınırlarında bulunur.
Kürtün Barajı
Gümüşhane’de, Harşit Çayı üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1999-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Doğankent projesi kapsamında yapılan 18 barajdan biridir.
Ön yüzü beton olarak inşa edilen baraj bu özelliği ile ülkemizde bir ilke imza atmıştır. 2003 yıllında hizmete açılan baraj gövde yüksekliği 113 metredir.
Gölde gerek balık avlanmak gerekse göl etrafında piknik yapmak için bulunmaz bir yerdir. Yolunuz düşerse mutlaka geliniz.
Tomara Şelalesi
Şiran İlçe merkezine 14 km uzaklıkta bulunan bu şelale Seydibaba Köyünde bulunur. Şelalenin suları, tepe yamacından, kayaların arasından ve yer altından çıkarak, yere dikey olarak akmakta ve yatağını oluşturmaktadır.
En önemli özelliği hemen kaynağında oluşmasıdır. Burada çıkan su buz gibidir. Burada birçok türden ağaç bulunmaktadır. Buradan 25 metre yükseklikte akan su ve ağaçların oluşturduğu manzarayı hayal etmenizi istiyorum. Yaz mevsiminde sevdiklerinizi yanınıza alıp buraya gelebilirsiniz.
Satala Antik Kenti
Gümüşhane ilimizin Torul ilçesine bağlı Satala yâda sadak olarak da bilinen köyünde bulunur. İlçe merkezine 28 il merkezine yaklaşık 99 km uzaklıkta bulunur. Arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen bu kenti kesinlikle görmenizi tavsiye ederim.
Krom Vadisi
Gümüşhane ilimize bağlı Yağlıdere köyün sınırlarında bulunur. İl merkezine yaklaşık 39 km uzaklıktadır. 1923 yıllına kadar burada Rum aileler yaşıyordu.
Nüfus mübadelesinden sonra Yunanistan’a göç eden aileler bir kenti de yetim bırakmışlardır. Vadi boyunca birçok tarihi yapı bulunur. Bunlar hepsi tescillenmiştir.
Burası her tarafı tarihi dokusu ve doğal güzelliği ile göz kamaştırmaktadır. Ayrıca burası maden bakımında da zengindir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayınız.
Tohumoğlu Köprüsü
Gümüşhane-Erzurum yolunun Tohumoğlu kesimindedir. 1575 Ferruh Zad Oğlu Halebî tarafından yapılmıştır. Selçuklu eseri olduğu bilinen bu köprü ilimiz için önemli bir yapıdır.
İlimizde toplam 41 adet tarihi köprü bulunmaktadır. Bu köprülerin çoğu Osmanlı dönemine aittir. Yolunuz Buraya düşerse bu tarihi köprüleri görmeye gelmelisiniz.
Boyunyurt Yaylası
Gümüşhane ili, Kürtün ilçe sınırında bulunan Boyunyurt Yaylası, Gezilip görülmeye değer bir yerdir. Buraya ziyaretçi akını bahar aylarıyla birlikte başlayıp sonbaharda son bulur. Bilindiği üzere Karadeniz Bölgesi denilince herkesin aklına hemen yeşillik ve huzur gelir. Bunları görmek içinde yayalara gitmek gerekir. Gümüşhane ilimizde bulunan Boyunyurt Yaylası’da yeşillik ve huzur için bulunmaz bir yerdir. Buraya sevdiklerinizle gelip harika zaman yaşayabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında burada çeşitli etkinliklerde yapılmaktadır.
Olucak (İmera) Manastır Kilisesi
Gümüşhane il sınırları içresinde bulunan Olucak (İmera) Manastır Kilisesi, 1350 yıllında inşa edildiği ve 19. yüzyılda onarım görüldüğü tahmin edilmektedir. Bu yapıda köy içerisinde bulunan yapılar içinde günümüze sağlam bir şekilde ulaşan yapılardan biridir. Bu yapı Dikdörtgen bir alan üzerine üç nefli bazilikal plan şemasında yapılmıştır. Buraya yolunuz düşerse bu tarihi yapıyı mutlaka ziyaret edin.
İkizevler Kent Müzesi
Gümüşhane kent merkezinde bulunan İkizevler Kent Müzesi, 2006 yıllında ziyaretçilere açılmıştır. 1920 yıllında inşa edilen Bu yapı, tarihi Gümüşhane Konaklarının tipik örneklerindedir. 2005-2006 yılları arasında restore edilerek hizmete açılmıştır. 3 katlı olan yapı her katında farklı eserler sergilenmektedir. Birinci katı giriş olarak kullanılırken, İkinci katında Gümüşhane tarihi ve kültürünü anlatan eser ve mankenler bulunur. Üçüncü katında ise Gümüşhane çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkan tarihi kalıntılar sergilenmektedir. 3 Katta toplam 1066 eser sergilenmektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.
Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Gümüşhane ili, Torul ilçe sınırında bulunan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, 1998 yılında 859 hektarlık kesimi Tabiat park ilan edilmiştir. Gümüşhane’nin 3331 metrelik en yüksek noktası Abdal Musa Tepesi’nin eteklerinde yer alan ve ülkemizin sayılı Milli Parklardan biridir. Bu park çevresinde çok sayıda Buzul Göl, Krater Göl, Yaban Hayat ve çeşitli bitkiler bulunur.
Buraya yaz aylarında yayla amacıyla birçok kişi gelir. Ayrıca huzur bulmak için gelenlerin sayısı da hayli fazladır. Burası sadece yaz ayları için değil Sonbahar mevsiminde de çok sayıda ziyaretçi gelir. Burası her mevsimde farklı bir güzelliği vardır. Bu tarafa yolunuz düşerse mutlaka gidin. Unutamayacağınız bir anınız olacaktır.
Daltaban Çeşmesi
Gümüşhane kent merkezinde bulunan Daltaban Çeşmesi, 1. Dünya Savaşı sırasında “ Cihat-ı ekber” hatırasına inşa edilmiştir. Gümüşhane ilimizde çok sayıda tarihi çeşme bulunmaktadır. Bunların içinde en popüler olan Daltaban Çeşmesidir. Bu çeşme günümüze kadar birkaç kez onarımdan geçmiş olsa da iyi durumdadır. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir.
Canca Kalesi
Gümüşhane il sınırlarında bulunan Canca Kalesi, Kim tarafında ve ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu kale; Hitit, Roma , Bizans ve Osmanlı döneminde sıkça savunma amaçlı olarak kullanılmıştır. Kale inşasında kesme ve moloz taş kullanılmıştır. Bugüne kadar birçok kez onarım gören kale, Günümüzde iyi durumdadır. Kale üzerinde dikkat çeken resimler bulunur.
Sarı Çiçek Köyü
Sarı çiçek köyü Trabzon ve Gümüşhane dağları arasında bulunan bir köydür. İsmi ilkbahar aylarında dağların arasında bulunan sarı çiçeklerden aldığını söyleyebiliriz.