Niğde Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 20 Yer!
Niğde Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 20 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Niğde Gezilecek Yerler bakımından hem zengin hem de sakin yaşamıyla sizi yormadan vakit geçirebileceğiniz bir kenttir.
Niğde Gezilecek Yerler
Gümüşler Manastırı
Niğde ilimizin Gümüşler kasabasında bulunur. Niğde il merkezine yaklaşık 9 km uzaklıktadır. Büyük bir kaya içinde oyulmuş bu manastır. Kapadokya bölgemizde korunarak günümüze gelmeyi başarmıştır.
Bölgeden en büyük manastır olarak bilinir. Bizans dönemine ait olunduğu söylene bu manastır 1973 yıllında koruma altına alınmıştır. Bu harika yapıyı görmeden geri dönmeyiniz.
Niğde Kalesi
Niğde ilimizin merkezinde bulunan bu kale yapılış tarihi hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alâeddin Keykubat tarafında inşa edildiği söylenmektedir. Kale 1740 yıllarında Sadrazam İshak Paşa tarafından onarılmıştır.
Uzun yıllar savaş bölgesi olan bölge kaleyi de baya yıpratmıştır. Bugün ise Belediye tarafından tepenin etrafı duvarla çevrilerek, Tepenin üstü park haline getirilmiştir. Yolunuz düşerse kaleyi görmeden dönmeyiniz.
Niğde Müzesi
Niğde il merkezinde bulunan Yukarı Kayabaşı Mahallesinde bulunur. Bu müze; üç büyük teşhir salonu, ihtisas kütüphanesiyle, modern konferans ve sergi salonlarıyla, Orta Anadolu’nun en önemli müzelerinden birisi durumundadır.
Bu müze birçok medeniyetin izi taşıdığı Niğde ilimizde yapılan çeşitli kazılardan Çıkarılan tarihi kalıntılar burada sergilenmektedir. Yolunuz buraya düşerse mutlaka bu müzeyi ziyaret etmeye gelmelisiniz. Müze giriş ücreti 5 liradır. Müze kartınız varsa ücretsiz girebilirsiniz.
Niğde Saat Kulesi
Niğde ilinin merkez ilçesinde bulunur. Bu kule Ziya Paşa tarafında inşa edilmiştir. İnşa tarihi 1866 yıllıdır. 41 metre yükseklikte bulunan bu kule şehrin her tarafında görülebilmektedir.
Kule Niğde kalesinin yükseklikte geçmektedir. Yolunuz düşerse bu kuleyi mutlaka ziyaret ediniz.
Ak Medrese
Niğde ilimizin Saruhan Mahallesinde bulunan bu medrese 1409 yıllında Karamanoğullarından Alaeddin oğlu Mehmed’in kardeşi Ali Bey tarafından inşa edilmiştir.
Yakın tarihte büyük bir onarımdan geçilen medrese günümüzde müze olarak hizmet etmiştir. Bu yapı bahçesinde birçok yapı sergilenmektedir.
Taç kapısı tamamen beyaz mermerden yapılmış. Adını da zaten buradan alıyor. Müthiş bir yapı mutlaka görmeye gelmelisiniz.
Kayardı Bağları
İlimizde bulunan bu bağlar ilimiz ve bölgemizde önemli bir yer tutmaktadır. Hatta bununla ilgili bir söz bile söyleniyor. Dünyada malın olacağına kaya ardında bağın olsun derler. İşte ilimizde bulunan bu yer huzurun adresidir.
İlimize gelenlerin mutlaka buraya uğraması gerekir. Burada bulunan yeşilliği ve huzuru hiçbir yerde bulamazsınız. Burada bulunan insanları da çok misafirperverdir. Bu insanlarla muhabbet edebilir. Burada çok güzel bir gün geçirebilirsiniz.
Tiyana Su Kemerleri
Bu yapı Niğde ilimize bağlı Bor ilçesinde bulunan Kemerhisar beldesindedir. İlçe merkezine yaklaşık 8 km uzaklıktadır. Bu yapının olduğu antik kent birçok medeniyete hizmet etmiştir.
Bizans döneminde kent savaş nedeni ile geçerliğini yitirmiştir. Antik kente bulunan bu su kemerleri de Roma döneminde kalma bir eserdir. İlçemize veya ilimize yolunuz düşerse mutlaka bu yapıyı ziyaret etmeye gelmelisiniz.
Narlı Göl
Niğde ilimizin Sınırında bulunan bu göl krater bir göldür. 2500 metre yüz ölçümünde 70 metre derinliğe sahiptir. Burada huzur bulacağınız bir yerdir. Burada konaklama için otel yapılmıştır.
Otele ait havuz bulunur. Burada 1 haftalığına tatile gelebilirsiniz. Kafanızı dinlemek için bulunmaz bir yerdir. Uygun fiyata yaz mevsiminde sevdiğinizi de yanınıza alıp küçük bir tatil için ne dersiniz???
Murat Paşa Camii
Niğde ilimiz 10.000 yıllık tarihi geçmişiyle birçok medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Bu da beraberinde birçok tarihi zenginliğe kucak açtığını söyleyebiliriz. Murat Paşa Camisi 1670 yılında Osmanlı Valisi(Mutasarrıfı) Murat Paşa tarafında inşa edilmiştir.
Murat paşa vefat edince oğlu Ali paşa camiyi genişletmiştir. Bu yüzden bu camiye bazı kesimler tarafında Murat Ali Paşa camisi de denilmektedir. Bu cami Osmanlı Devletinin 17.yy eseri olup o dönemdeki sanat yapıları da işçiliğine yansıtmıştır. Bu cami 1909 yıllında onarımdan geçip neredeyse orjinaliğini hiç kaybetmeden günümüze kadar ulaşmıştır.
Bu camiye ilaveten daha sonra türbe ve çeşme de eklenmiştir. Sonuç olarak İç Anadolu’muzun tarihi kokan şehrine gelip burada tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz. Niğde şehrimize geldiğinizde siz de göreceksiniz ki birçok medeniyetin izi vardır.
Bu medeniyetler sırasıyla Asur, Hitit, Frigyalılar, persler,Makedonya krallığı, Kapadokya Krallığı, Romalılar,Bizans imparatorluğu,Anadolu Selçuklular, Eretna Beyliği, Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı devleti. Bu medeniyetlere ait eserlerini ziyaret edebilirsiniz.
Dört Ayak Türbesi
Niğde ilimizde bulunan Dört Ayak Türbesi ile ilgili edindiğimiz bilgileri ve izlenimleri sizinle paylaşacağız. Dört Ayak Türbesinin inşa kitabesi bulunmadığı için yapılış tarihi ve kim tarafında yapıldığı belli değildir.
Fakat rivayet edilen tarih 1764-1765 yıllarıdır. Dıştan 3,82×3,82 kare yapısındadır. L biçimli 2 metre yüksekliğinde dört ayağa sahiptir. Bu türbenin yanında aynı isimle anılan cami ve çeşme de bulunmaktadır. Bunların üzerinde de ne bir kitabe ne de bir sanduka bulunmamaktadır.
Rivayete göre bunların üçünün de aynı kişi ve aynı tarihlerde yapıldığı yönündedir. Ve bu türbenin içinde kimin yatığı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Önemli bir din adamın yatığı rivayet edilmektedir. Bazen gidip buradan adak adayan insanları olduğu söylenilir.
Niğde Akmedrese
Niğde kent sınırları içerisinde bulunan Ak Medrese, 1409 yıllında Karamanoğullarından Alaeddin oğlu Mehmed’in kardeşi Ali Bey tarafından inşa edilmiştir. Yakın tarihte büyük bir onarımdan geçilen medrese günümüzde müze olarak hizmet etmiştir. Bu yapı bahçesinde birçok yapı sergilenmektedir. Taç kapısı tamamen beyaz mermerden yapılmış. Adını da zaten buradan alıyor.
Narlıgöl Krater Gölü Ve Jeotermal Alan
Niğde il sınırlarında bulunan Narlı Göl, 2500 metre yüz ölçümünde 70 metre derinliğe sahip krater bir göldür. Niğde halkı ve Niğde’ye gelen ziyaretçiler yaz mevsiminde buraya akın ediyorlar. Yüzmek ve güzel bir gün hatta birkaç gün geçirmek için buranın yolunu tutarlar. Burada konaklama imkanları da bulunmaktadır. Daha uygun bir fiyatta burada birkaç günlük huzur bulabilirsiniz.
Dörtayak Türbesi
Dört Ayak Türbesinin inşa kitabesi bulunmadığı için yapılış tarihi ve kim tarafında yapıldığı belli değildir. Fakat rivayet edilen tarih 1764-1765 yıllarıdır. Dıştan 3,82×3,82 kare yapısındadır. L biçimli 2 metre yüksekliğinde dört ayağa sahiptir. Bu türbenin yanında aynı isimle anılan cami ve çeşme de bulunmaktadır. bunların üzerinde de ne bir kitabe ne de bir sanduka bulunmamaktadır. Rivayete göre bunların üçünün de aynı kişi ve aynı tarihlerde yapıldığı yönündedir. Ve bu türbenin içinde kimin yatığı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Önemli bir din adamın yatığı rivayet edilmektedir.
Niğde Alaaddin Cami
Niğde kent sınırlarında bulunan Alaaddin Camii, 1223 yıllında Sultan Alaedin Keykubad adına Ahur Abdullah oğlu Zeyneddin Beşare Bey’tarafından inşa edilmiştir. Niğde’nin sembollerinden biri olan bu cami gezilip görülmeye değer tarihi bir camidir. Bugüne kadar birçok kez onarım görse de günümüzde iyi durumdadır. Mimarisi oldukça etkileyicidir.
Kesikbaş(Şemsi Tebrizi) Türbesi
Niğde kent sınırları içerisinde bulunan Kesikbaş (Şemsi Tebrizi) Türbesi, 2002 yıllında inşa edilmiştir. Mimari yapısı oldukça sade olan bu türbe gezilip görülmeye değerdir. Burada kesik baş yatmaktadır. Kesikbaş’ın Şemsi Tebrizi olduğu söylenmektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu türbeyi ziyaret edin.
Niğde Eskiciler Mescidi
Niğde kent sınırları içerisinde bulunan Eskiciler Mescidi, 1413–14 yıllında Hacı Mahmut tarafında inşa edilmiştir. Günümüze kadar birçok onarım gören yapı orijinal yapısını kaybetmiştir. Mimarisi oldukça dikkat çeken yapıyı ziyaret etmelisiniz.
Aktaş Kilise Cami (Rum Kilisesi)
Niğde kent sınırlarında bulunan Aktaş Kilise Cami(Rum Kilisesi), tam olarak ne zaman ve kim tarafında yapıldığı beli değildir. Fakat yöre halkına göre 1842 yıllında kilise bu yapı Camiye çevrilmiştir. Mimari yapısı oldukça dikkat çekicidir. Günümüzde ibadete açık bu cami görmeye değer bir tarihi yapıdır.
Çiftehan Kaplıcaları
Niğde kent sınırları içerisinde bulunan Çiftehan Kaplıcaları, gezilip görülmeye değer bir şifa kaynağıdır. Bu kaplıcalar, Birçok hastalığa şifa dağıtmaktadır. Buraya her yıl çok sayıda kişi ziyaret etmektedir.
Öküz Mehmet Paşa Külliyesi
Niğde ili, Ulukışla ilçe sınırında bulunan Öküz Mehmet Paşa Külliyesi, 1610-1622 yılları arasında 1.Ahmet ve Genç Osman zamanında sadrazamlık yapan Öküz Mehmet Paşa ipekyolu üzerinde inşa edilmiştir.
Göz at ;