Söğüt
Söğüt Bilecik iline bağlı bir ilçedir. Söğüt ilçesi; Bilecik il merkezine 28 km uzaklıkta yer almaktadır.
Söğüt İlçesi
Söğüt; Osmanlı Devleti’nin ilk kurulduğu yer olmasından dolayı tarihte büyük öneme sahiptir. Osmanlı Devleti’nin kurulma anlarına şahit olmuş Söğüt ilçesinde yer alan tarihi yapıları ziyaret ettikçe koca bir imparatorun kuruluşunun her safhasına şahit olacaksınız. Söğüt ilçesinde yer alan gezilecek yerler şunlardır:
Ertuğrul Gazi Türbesi
Söğüt ilçesinde yer almaktadır. Türbe; Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in babası Ertuğrul Gazi’ye aittir. Osman Bey tarafından açık mezar olarak yapılmıştır. 1. Çelebi Mehmet tarafından türbe halini almıştır. Türbe, çevresi geniş duvarlar ile çevrili bir bahçe içinde yer almaktadır. Çeşitli zamanlarda onarımdan geçen türbe günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Türbenin yanında yer alan çeşmeler 1987 yılında yapılmıştır. 93 yaşında vefat eden ve tüm dünyaya hüküm süren Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin türbesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Dursun Fakıh Türbesi
Söğüt ilçesine bağlı Küre Beldesinde yer almaktadır. Türbe; Şeyh Edabali’nin damadı ve aynı zamanda Osman Gazi’nin bacanağı Dursun Fakıh’a aittir. Tefsir, fıkıh, hadis eğitimi almış olan Dursun Fakıh Osmanlı Devleti’nin kurulmasına büyük katkı göstermiş, savaşlara katılmış ve Osmanlı Devleti’nin ilk kadısı olmuştur. Osmanlı Devleti’nin kurulmasına büyük hizmetlerde bulunan Dursun Fakı Türbesi ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.
Çelebi Sultan Mehmet Camii
Söğüt ilçe merkezinde yer almaktadır. Cami; Sultan I. Mehmet tarafından 1414-1420 yılları arasında inşa edilmiştir. Çelebi Sultan Mehmet Camii; Osmanlı mimarisinin kubbeli yapıların ilk örneklerinden biri olmasından dolayı önem kazanmaktadır. Dikdörtgen yapıda inşa edilen caminin üç girişi ve 12 kubbesi bulunmaktadır. Çarşı Camii olarak da anılan Çelebi Sultan Camii II. Abdulhamit Döneminde büyük onarım görmüştür. Çelebi Sultan Mehmet Camii avlusunda yer alan asırlık çınar ağaçları ile muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır.
Hamidiye Camii
Söğüt ilçe merkezinde İstiklal Caddesinde yer almaktadır. 1905 yılında Sultan II. Abdülhamit tarafından kare planlı, tek kubbeli ve iki minareli olarak inşa edilmiştir. Caminin iki minaresi bulunmasından dolayı Çifte Minareli Camii olarak da anılmaktadır. Caminin duvarları kırmızı taş ile örülmüş ve kubbesi kurşun ile kaplanmıştır. İlçenin en güzel yapılarından olan Hamidiye Camii; Osmanlı mimarisi ve minareleri ile dikkat çekmektedir.
Hamidiye İdadisi
Hamidiye Camisi’nin hemen karşısında yer almaktadır. İdadi; günümüzdeki lise seviyesine denk okul demektir. II. Abdülhamit tarafından cami ile birlikte iki katlı, taş bir yapı olarak inşa edilmiştir. Yapının giriş kapısında yer alan İstanbul’dan dokuz manda arabası ile taşınarak getirilen Osmanlı Arması dikkat çekmektedir.
Darul Eytam (Yetimler Yurdu)
Hamidiye İdadisi’nin yanında yer almaktadır. Sultan Reşat zamanında Hamidiye İdadisine ek olarak yapılmıştır. Taştan yapılan iki katlı bir binadır. Giriş kapısı üzerinde yer alan 22 parça çiniden 11 tanesi kırılmış ve geri kalan 11 tane çini; Söğüt Müzesinde sergilenmektedir.
Kaymakam Çeşmesi
Söğüt ilçe merkezinde yer almaktadır. Osmanlı mimarisinin son dönem örneklerinden olan Kaymakam Çeşmesi 1919 yılında ilçe Kaymakamı Sait Bey tarafından yapılmıştır. Dört cepheli olan çeşmenin üstü Kütahya çinileri ve mermerle kaplanmıştır.
Ertuğrul Gazi Müzesi ( Söğüt Müzesi)
Söğüt ilçe merkezinde Kayhan Mahallesinde yer almaktadır. Eski bir Türk evi restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. 2001 yılında müze olarak hizmete açılan Ertuğrul Gazi Müzesi çadır şeklini andıran mimari yapıya sahiptir. Müze tek salondan oluşmaktadır. Müze içinde sikkeler, tartı aletleri, Osmanlı Çinileri, arkeolojik eserler ve etnoğrafik eserler sergilenmektedir. Söğüt ilçesinin tarihini ve kültürünü yansıtan Söğüt Müzesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.