Artvin Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 22 Yer!
Artvin Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 22 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? – Artvin 168.068 nüfusu ile Karadeniz Bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Hiç düz yeri bulunmayan güzel bir ilimiz olan Artvin doğal güzellikleri ve tarihi mirasları ile ön plana çıkmaktadır.
Artvin Gezilecek Yerler
Artvin; ülkemizde müzesi bulunmayan sayılı şehirlerdendir. Artvin ilimizde gezilip görülecek çok sayıda yer bulunur. Bunların hepsini uzun uzun yazdık . İsteyen olursa burada OKUYABİLİR.
Göz at ;
- Artvin Gezilecek Yerler
- Artvin’de Gezilecek 10 Yer
- Sarp Sınır Kapısından Batum’a Nasıl Gidilir, Ulaşım
- Artvin Gece Hayatı
- Artvin Otelleri ve Artvin Otel Fiyatları
- Karadeniz’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
- Artvin Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Hopa Otelleri ve Hopa Otel Fiyatları
- Artvin Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
Şimdi ilimizde gezilecek 10 yer seçtik. Umarım beğenirsiniz. Sorularınız olursa yorum kısımında sorabilirsiniz.
Karagöl
Borçka ilçe merkezine 25 km uzaklıkta Aralık Köyü yakınlarında yer almaktadır. Karadeniz’in muhteşem yeşilliği ile bütünleşen Borçka Karagöl dünyanın en güzel göllerinden biridir. Heyelan Gölü olan Borçka Karagöl 2002 yılında Bakanlar Kurulu tarafından tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
Çam ağaçları başta olmak üzere çeşitli ağaçlar ile çevrili göl yeşilin yansıması ile muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır. Rengarenk çiçeklerin içinde doğanın tüm ihtişamını sergileyen Karagöl saklı bir cenneti andırıyor. Karagöl’ün çevresi karavan, çadırlı kamp ve piknik için uygundur. Ayrıca Karagöl’e yakın yerlerde konaklama imkanı da bulunmaktadır.
Arsiyan Yaylası
Şavşat ilçesine bağlı Kayadibi Köyünde bulunmaktadır. Arsiyan Yaylası’nda 4 adet göl bulunmaktadır. Bu göller; Boğa, Çimenli, Kız ve Uzun göllerdir. Yapılan bir araştırmada bu göllerin üstünde 12 tane yüzen ada bulunmaktadır.
Ayrıca yaylada bu göller dışında irili ufaklı 20 tane göl daha bulunmaktadır. Yeşillikler içinde yer alan bu göller hayranlıklar içinde bırakıyor. Arsiyan Yaylasında yürüyüş parkurlarında yürüdükçe çok güzel manzaralara şahit olacaksınız.
Kafkasör Yaylası
Artvin il merkezine 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ormanlar ile çevrili Kafkasör Yaylası yeşilin tonları ile muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır. Yaylada Cıskaro, Yalnızhasan ve Acısu olarak adlandırılan şifalı sular yer almaktadır. Yaylada her türlü alt yapı hizmeti yapılmış ve Belediye tarafından bungalov tarzı konaklama yerleri yapılmıştır.
Artvin il merkezinden belediye otobüsleri ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Her yıl haziran ayının ikinci haftasında bu yaylada Kafkasör Kültür ve Sanat Festivalleri düzenlenmektedir.Yöre halkı ve turistler tarafından yoğun ilgi gören festivaller dört gün sürmektedir. Festivalde müzik şölenleri, folklor gösterileri, boğa ve karakucak güreşleri yapılmaktadır.
Bu tarihlerde Artvin’de bulunursanız siz de bu eğlence dolu festivale katılabilirsiniz. Kafkasör Yaylasının temiz havasında ve güzel doğasında güzel bir tatil yapabilirsiniz. Merkezden bölgeye giden küçük dolmuşlar ve otobüslerle ulaşım yapılabilir.
Mençuna Şelalesi
Arhavi ilçesinde yer alan Mençuna Şelalesi Artvin ilinin en güzel yerlerindendir. 100 metre yüksekliğinde düşen Mençuna Şelalesi Karadeniz bölgesinin en yüksek ve en büyük şelalesidir.
Şelalenin döküldüğü yerde bir göl oluşturmaktadır. Bu gölde kırmızı alabalık yaşamaktadır. Şelalenin muhteşem manzarasına karşı oturup piknik yapabilir ya da gölde yüzebilirsiniz.
Hatila Vadisi Milli Parkı
Artvin il merkezine 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Vadide; Hatila Deresi olmak üzere çok sayıda büyük ve küçük dereler bulunmaktadır. Hatila Vadisinde yer alan kayaçlar, endemik bitkiler ve akarsu şelalesi dikkat çekmektedir.
Eşsiz bir güzelliğe sahip Hatila Vadisi çadırlı ya da karavanlı kamp yapmak mümkün. Ayrıca bölgede bungalov tarzı konaklama yerleri bulunmaktadır.
Dolishane Kilisesi
Artvin il merkezine yaklaşık olarak 32 km uzaklıkta bulunan Hamalı Köyünde yer almaktadır. Dolishane Kilisesi; Bagrat Kralı Sumbath tarafından 10. Yüzyılda inşa edilmiştir.
Kilisenin mimarı; Gabriel’dir. 14. Yüzyıla kadar kilise olarak kullanılmış ve 17. Yüzyılda özgün mimarisi korunarak restore edilip cami olarak kullanılmıştır. Eskiden manastır olmamasından dolayı Kilise Camisi olarak anılmaktadır.
Cehennem Deresi Kanyonu
Karadeniz bölgemizin engebeli ilinde bulunan doğa harikası olarak kitaplarda yer edinen ve aynı zamanda bir o kadar da gizemli Cehennem Kanyonu sizinle paylaşacağız. Bu kanyon yamaç eğimi 90 dereceyi bulmaktadır. Adeta elle yapılmış bu kanyon dik yamaç üzerinde 200 metre uzunluğunda ihtişamlı bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu uzunluğu dikkat çekmektedir. Bu kanyonu dünyada sayılı kanyonlardan biridir. Hatta Amerika’dan sonra ikinci sırayı bu kanyon almaktadır. Fakat üzülelim ki bu kadar büyük ve değerli bir kanyonu ülkemizin sınırları içerisinde bulunmasına rağmen turistik olarak hiçbir hazırlık bulunmamaktadır.
Bu kanyonu yukarıdan baktıkça pek bir şey ifade etmese de aslında içeriye doğru uzandıkça doğa harikası bu kanyon insanı adeta büyülüyor. Fakat size tavsiyemiz buraya gelirken yanınıza orayı bilen biri ve bol bol fotoğraf çekmek için fotoğraf makinesi ve son olarak rahat elbiseler giymenizi öneririz.
Artvin Kültür Evi
Artvin ilimizin merkezinde bulunan ve tarihe şahitlik eden bir yapıyı size tanıtacağız. Bu yapı Artvin ilimizin geçmişten bugüne kültürünü yansıtan Artvin Kültür Evi ile ilgili bilgiler paylaşacağız. İlimizde bulunan bu yapı 1847 yıllında inşa edildiği rivayet edilmektedir.
Fakat Başa bir rivayet ise 1799 yılında inşa edilmesidir. Bu yapı Bicanoğlu Yahya tarafında inşa edilmiştir. Üç katlı bu yapı Osmanlı mimarisini rahatlıkla görebiliriz. Süslemeleri Artvin kültürüne özgüdür. Aynı yörede bulunan ve aynı işçilikle inşa edilen ve aynı zamanda benzer malzemeler kullanan başka bir yapı ise kültür evinden 16 yıl sonra yapılan Orta Mahalle Camisidir.
Kültür evi 2004 yıllında restore edilip 2009 yıllında ise başka bir isimle hizmet vermeye devam etmektedir. Günümüzde yöresel yemeklerin yenilebileceği bir mekan haline gelmiştir.
Artvin (Livane) Kalesi
Livane Kalesi; Artvin il merkezinde Çoruh Nehri üzerinde bulunan köprünün hemen karşısında yer almaktadır. Artvin Köprübaşı Mevkiinde yüksek bir ana kaya üzerinde yer almaktadır. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de kalenin 10. Yüzyılda Bağratlı Krallığı tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir.
Kale Osmanlı Devleti zamanında onarım görerek kullanılmıştır. Artvin Kalesi; yüksek kulesi ile dikkat çekmektedir. Günümüze sağlam olarak ulaşan kalenin içinde su sarnıcı ve küçük bir kilise (şapel) bulunmaktadır.
Atabarı Kayak Merkezi
Artvin il merkezine 17 km uzaklıkta bulunmaktadır. Atabarı Kayak Merkezinde her seviyeye uygun pistler bulunmaktadır. Ayrıca kayak merkezi her türlü imkanlara sahiptir. Kayak sezonu aralık ayında başlamaktadır. Kayak keyfini doyasıya çıkarmak istiyorsanız gezinize Atabarı Kayak Merkezini de dahil edebilirsiniz.
Porta Manastırı
Doğu Karadeniz bölgemizin eşsiz güzelliklerini saymakla bitirmeyiz. Bu bölgemize bir gezi turu düşünüyorsanız. Muhakkak Artvin ilimizi de eklemeyi ihmal etmeyiniz. İlimizde doğa ve tarihi turizm için vazgeçilmez bir yerdir.
Opiza Manastırı
Artvin il sınırları içerisinde bulunan Opiza Manastırı, günümüze ulaşan herhangi bir kitabesi bulunmamaktadır. Bu nedenle ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat Kral Vahtang Gorgaslan tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Kafkasör Turizm Merkezi
İlimizde bulunan bu küçük cennet köşesi gidip gezip görülmesi gereken yerlerden biridir. 250 metre yükseklikte bulunan yayla görülmeye değer yerlerden biridir. Sizde şehir hayatından sıkılmışsanız ve stres atmak için bir yer arıyorsunuz kesinlikle burası doğru bir adrestir. Buraya gelip konaklamak isteyenler için 10 adet 80 yataklı Bungalovlar adlı Artvin evleri bulunmaktadır.
Hatila Vadisi Cam Terası
Hatila Deresi’nden 220 metre yükseklikte sarp kayalara monte edilerek yapılan bu teras, Türkiye’nin en yüksek cam terası olma özelliğine sahiptir. 7 metre uzunlukta, 7,5 metre genişlikte ve 50 metrekare cam alana sahip bu cam terasa çıkmak için cesaret gerekir. Buraya yıl boyunca çok sayıda kişi ziyaret ediyor. Yolunuz düşerse Artvin manzarasını ve güzelliklerini bu cam teras üzerinde izleyebilirsiniz.
Yoldere Köyü Kemer Köprüsü
Karadeniz bölgemizin en eğimli ve engebeli ili diyebiliriz Artvin için. Buda beraberinde tarih boyunca köprü ihtiyacını doğurmuştur. Burada hüküm süren her medeniyet neredeyse buraya köprü yapmıştır. Biz sadece Bu köprülerden Yoldere Köyü Kemer Köprüsünü ele alacağız.
Salih Bey Cami
İlimizde bulunan bu cami 1792 yıllında o dönemde Artvin ilimizde hakimiyetini sürdüren Livane sancak beylerinden Salih paşa tarafında inşa edilmiştir. Cami Salih Paşa ismini de bu şekilde almıştır. ayrıca Çayağzı camisi de denilmektedir. Camiye cemaat yeri sonradan eklenmiştir.
Aros Yaylası
Şehirden yola çıkıp yaylaya yaklaştığımızda bizi farklı bir hava karşılamaktadır. O havanın vermiş olduğu enerji birde üstüne manzarası da eklenince insan adeta büyülenmektedir. Burada yöre halkı ile yaptığımız hoş sohbetler ve misafirperverlikleri bizi mutlu etti.İlimizde bulunan bu yayla hem yöre halkı hem de dışarıdan gelen ziyaretçiler için vazgeçilmez bir yerdir.
Esbeki Manastır Kompleksi
İlimizde bulunan bu manastıra ait kitabe bulunmadığı için kim tarafında yapıldığı da belli değildir. Yapılış tarihi olarak da 9. Yüzyıl olduğu söylenilir. Manastırın etrafına kilise, şapel, mezar, gözetleme kulesi bulunmaktadır. manastırın etrafı surlarla çevrilidir. Mezar şapeli dışında diğer yapılar günümüzde pek onarım yapılmadığı için harabe şeklindedir.
Aralık Köyü Köprüsü
Artvin ilimizin Borçka ilçesine bağlı Aralık köyünde bulunan Aralık Köyü Köprüsünü sizlere tanıtacağız. Bu köprünün kitabesi bulunmadığı için tam olarak ne zaman yapılmış, kim tarafında yapılmış tam bilgi sahibi değiliz.
Düzköy Vaniti Köprüsü
Artvin İlimizin Borçka-Hopa yolu üzerinde bulunan bu köprü kitabesi bulunmamaktadır. kitabesi bulunmayan bu köprü ne zaman yapıldığı net bir tarih yoktur.
Artvin Yıldız Gölü
Doğanın çocuğu olarak bilinen Artvin ilimizde hoş görüntüsüyle Yıldız Gölü sizi karşılamaktadır. Gölün suyu oldukça soğuk olmaktadır. Yaz aylarında buraya gittiğinizde biran önce göle girip yüzmek isteyeceksiniz.
Artvin Beyazsu Yaylası
Karçal Dağlarının eteklerinde yer alan Beyazsu Yaylası doğal güzelliği ve temiz havası ile hayran bırakıyor. Beyazsu Yaylası adını yaylanın girişinde bulunan bir kayadan akarken beyaz köpükler çıkaran sudan almıştır.