Kars Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 16 Yer! | Gezilecek Yerler
Gezi RehberiHaberlerKarsTop 10Türkiye

Kars Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 16 Yer!

Kars Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 16 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Kars, 289.786 toplam nüfusu ile ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir şehirdir. İlimize bağlı 8 ilçe bulunur.

Kars Gezilecek Yerler

Serhad şehri olarak bilinen Kars ilimizde gezilip görülecek birçok tarihi yapı ve doğal harikası yer bulunur. Bu yerleri uzun uzun yazdık isteyen olursa burada OKUYABİLİR.

Göz at ;

  1. Kars Gezilecek Yerler
  2. Kars Gece Hayatı
  3. Kars’da Gezilecek 10 Yer
  4. Doğu Ekspresi Hakkında Merak Edilen 10 Şey
  5. Kars Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Kars Harakani Havalimanı Ulaşım Nasıl Gidilir
  7. Çıldır Gölü Nerede, Nasıl Gidilir
  8. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
  9. Kars Otelleri ve Kars Otel Fiyatları

Şimdi ise Kars ilimizde bulunan 10 gözde yeri seçtik bunları sizinle paylaşacağız. Umarım memnun kalırsınız. Sorularınız veya eklemek istediğiniz bir şey olursa yorum kısımında bizimle paylaşabilirsiniz. İyi okumalar…

Ani Harabeleri

Ermenistan-Türkiye sınırında, Arpaçay Nehrinin kıyısında yer alan Ani Harabeleri şehir merkezinden yaklaşık olarak 45 km mesafede bulunmasına rağmen çok rağbet gören tarihi yapıtlarımızdan birisidir.

4500 metreyi aşan uzunluğu ve 8 metreye ulaşan yüksekliğiyle görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Bilindiği üzere ülkemizde çok sayıda antik kent bulunur. Bu antik kentlerin içinde en popüler olanı hiç şüphesiz Ani Antik Kenti (Ani Harabeleri)’dir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka gelip ziyaret etmelisiniz.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Kars ili, Sarıkamış ilçe sınırında bulunan Sarıkamış Kayak Merkezi, Kış turizmi ve Kış Sporları açısında ülkemizin en önemli beş kayak merkezden biridir. Kayak merkezi  2200 metre ile 2900 metre yükseklikleri arasında bulunan bir platoda bulunmaktadır.

Burası diğer kayak merkezlerinden ayıran en önemli özelliği Sadece Alp dağlarına özgü olan kristal karın burada bulunmasıdır. Bu da kayak merkezini önemli kılmaktadır.

Günlük 15.000 kayakçıya hizmet veren kayak merkezi,  Pist Uzunluğu 25 km’dir. Burada bir adet teleski tesisi ile iki adet telesiyej bulunmaktadır. Kış aylarında buraya sevdiklerinizle gelip harika zaman geçirebilirsiniz.

Çıldır Gölü

Kars ve Ardahan illeri arasında yer alan Çıldır Gölü Doğu Anadolu Bölgesinin Van Gölünden sonra en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahiptir.

Tatlı su gölü olan Çıldır Gölü içinde sazan, alabalık ve tatlı su kefali gibi balık türleri yaşamaktadır. Kış aylarında donan Çıldır Gölü üzerinde buz pateni, kayak ve kızak yarışları düzenlenmektedir.

Taş Köprü

Kars kent sınırları içerisinde bulunan Kars Taş köprü, 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından inşa edilmiştir.

Daha sonra yıkılan köprü, 1725 yılında Karahanoğlu Hacı Ebübekir tarafında inşa edilmiştir.  Birçok kez onarım gören bu köprü günümüzde iyi durumdadır. Buraya gelip tarihi köprüyü ziyaret edebilirsiniz.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı ve Sanat Galerisi

Kars kent sınırları içerisinde yer alan Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı ve Sanat Galerisi, 19. Yüzyılın ilk çeyreğiende inşa edilmiş Osmanlı yapısıdır.

Bu konak bir süre Karargah olarak kullanılmıştır. 2001 yıllında Kars Valiliği tarafından restore edilen konak, Günümüzde Sanat Galerisi olarak kullanmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka konağı ziyaret edip sanat galerisini gezin.

Kars Kalesi

Kars kent sınırlarında bulunan Kars Kalesi, 1153 yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi’in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından inşa edilmiştir.

Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak bilinen Kars Kalesi, 1386 yıllında Timur baskısıyla yıkılmıştır. 1579 yıllında buraya gelen Osmanlı Padişahı III.Murat’ın fermanı ile Lala Mustafa Paşa tarafından yeniden inşa edilmiştir.

1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında kale iyice yıprandı. Günümüzde harabe şeklinde kalan kale önemli bir tarihi yapıdır. Yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.

Katerina Köşkü

Kars ili, Sarıkamış ilçe sınırında bulunan Sarıkamış Katerina (Av) Köşkü, 1877-78 yıllarında Rus işgali sırasında buraya yerleşen Rus Çarı eşi için inşa edildiği bir yapıdır.

Halk arasında Katerina Köşkü olarak bilinen Av Köşkü, 1896 yıllında inşa edildiği düşünülmektedir. Daha sonra Kışlık Köşk olarak kullanılan bu bina 2010 yıllında restore edilmiştir. Buraya yolunuz düşerse bu tarihi yapıyı mutlaka ziyaret edin.

Kümbet Camii (12 Havariler Kilisesi)

Kars kent merkezinde bulunan Kümbet Camii, Gezilip görülmeye değer tarihi bir camidir. Bu cami kilise olarak inşa edilip daha sonra camiye çevrilmiştir.

12 Havariler Kilisesi, Bagratlı Krallığı döneminde Kral Abbas tarafından M.S. 932-937 yılları arasında 12 Havari adına inşa edilmiştir. 1064 yıllında bu bölge Müslümanların eline geçince camiye çevrilmiştir. 1877-1878 yılları arasında yapılan Osmanlı-Rus Savaşında bu bölge Rusların eline geçmiştir.

Camii, Rus Ortodoks Kilisesine dönüştürülmüştür. 1918 yıllından sonra tekrar Camiye dönüştürüldü. 1964 yıllında ise burası müzeye dönüştürüldü. 1993 yıllında tekrar onarıp camiye çevrildi. Günümüzde cami olarak kullanılan bu camiyi mutlaka ziyaret edin.

Ekomüze Zavot Peynir Müzesi

Kars’ın Zavot (Boğateğe) Köyünde bulunan Ekomüze Zavot Peynir Müzesi, Ülkemizin ilk ve tek peynir müzesidir. Müze Binası, Eski Eski bir mandırayı restore edilerek müze yapılmış halidir. Burası gravyer peynirin üretildiği tek yerdir. Ayrıca Kaşar Peynirin de  burada önemi büyüktür.

Müzenin amacı peynir kültürünü yaşatmak ve bunu belgeleyip gelecek nesillere aktarmaktır. 2005 yıllında açılan bu müze ile köye çok sayıda turist akın eder. Sizin de yolunuz düşerse mutlaka bu müzeye uğrayın. Köyde bu harika peynirin tadına bakıp sevdiklerinize de satın alabilirsiniz.

Kars Müzesi

Kars kent sınırlarında Kars Müzesi, Gezilip görülmeye değer tarihi bir müzedir. Kars’ta müzecilik faaliyetleri ilk olarak 1959 yıllında başlanmıştır.

Daha sonra Arkeolojik kazılarda çıkarılan eserler fazla olunca 1964 yıllında Kümbet Camii Müzeye dönüştürülmüştür. 1978 yıllında daha büyük bir müze gereksinim duyulmuştur. 1981 yıllında günümüzdeki binasında hizmete açılmıştır.

Burada arkeolojik, etnografik ve taş eserlerin sergilendiği harika bir müzedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp Kars’ın tarihi ve kültürünü daha yakında tanıyın.

Büyük Katedral (Fethiye Camii)

Kars kent merkezinde bulunan Büyük Katedral (Fethiye Cami), gezilip görülmeye değer tarihi bir yapıdır. Büyük Katedral’in yapımı M.S. 990 yıllarında yapıldığı düşünülmektedir. Kilisenin mimarı aynı yüzyılda İstanbul Ayasofya Kilisesinin tamiratını yapan Tiridat ustadır. 1064 yıllında Sultan Alparslan’ın Anı’yı feth etmesinden sonra camiye çevrilmiştir. İlk fetih Namazı bu camide kılınmıştır. Bu nedenle Fethiye Cami ismini almıştır. Günümüzde cami olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Harrani Türbesi

Kars kent sınırları içerisinde bulunan Harrani Türbesi, gezilip görülmesi gereken önemli bir şahsiyetin mezarıdır.

Tigran Honents (Resimli) Kilisesi

Kars kent sınırları içerisinde bulunan Tigran Honents (Resimli) Kilisesi, 1215 yıllında Anılı bir tüccar olan Tigran Honents tarafında inşa edilmiştir. Kilise de özellikle freskleri dikkat çekicidir. Burada duvarları üzerinde Hz. İsa’nın doğumdan ölüme kadar geçen olayları sembolize eden freskler bulunur.

İnkaya Micingirt Kalesi

Kars ili, Sarıkamış ilçe sınırında bulunan İnkaya Micingirt Kalesi, Kim tarafında ve ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat 7. Veya 8. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bizanslılar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafında aktif olarak kullanılan bu kale günümüzde harabe durumundadır. Yolunuz buraya düşerse mutlaka bu kaleyi ziyaret edin.

Kurbanağa Mağarası

Kars ili Kağızman ilçe sınırında bulunan Kurbanağa Mağarası, Gezilip görülmeye değer tarihi bir mağaradır. Bu mağara en önemli özelliği Paleotik dönemde kalmış olmasıdır. Bu yönü ile önemlidir. Mağaranın duvarlarında çizilen resimlerle de anlayabiliyoruz.

Cıbıltepe Kayak Merkezi

Kars-Sarıkamış ilçe sınırında bulunan Cıbıltepe Kayak Merkezi, Kış aylarında genelde yakın illerde gelen ziyaretçileri ağırlayan bir kayak merkezidir. Bu kayak merkezinde 5 etaplı pist bulunmaktadır. Bu kayak merkezin diğer kayak merkezlerden ayıran en önemli özelliği kristal karlara sahip olmasıdır. Buraya yolunuz düşerse kış aylarında içinizi ısıtacak bu kayak merkezine mutlaka uğrayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir