Afganistan’da Gezilecek 10 Yer
Afganistan, 33.369.945 toplam nüfusuyla Orta Asya’da yer alan ve denize sınırı olmayan bir ülkedir. Etnik ve kültürel bağlarından dolayı bazı kaynaklar bu ülkeyi Orta Doğuda kabul etmektedir.
Gezilecek 10 Yer
Afganistan denilince genelde akılla ilk olarak iç savaş gelmektedir. Fakat son yıllarda iç savaş etkisi azalmış özellikle başkent kabil olmak üzere birçok bölgesi güvenli olmaya başlamıştır.
Göz at ;
- Afganistan Gezilecek Yerler
- Kabil Nerede, Hangi Ülkede ve Nerenin Başkenti
- Afganistan’da Gezilecek 10 Yer
- Afganistan Nerede?
- Afganistan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
- Afganistan Vizesi İçin Gerekli Evraklar ve Nasıl Alınır?
3 bin yıllık tarihi ve kültürüyle çok sayıda turistik yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu ülkeye gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken 10 gözde yer seçtik. Umarım beğenirsiniz. İşte o yerler…
1-Babür Bahçeleri
Afganistan’ın başkenti Kabil’de yer alan Babür Bahçeleri, 1528 yıllında Zahir-üd-din Muhammed Babür tarafından kurulmuştur. Haftanın her günü ziyarete açık olan bu bahçe, rengârenk çiçeklerle süslü görüntüsü ve huzur dolu atmosferiyle şehrin en popüler yerlerinden birisidir. Buraya yıl boyunca çok sayıda turist akın etmektedir. Yakın tarihte İsmaili Ağa Han Vakfı tarafından restore edilerek turizme açılmıştır. Şehirde dinlenip huzur bulacağınız bu noktayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Buraya giriş 100 Afgani’dir(Yaklaşık 5,5 TL)
2-Afganistan Ulusal Müzesi
Kabil Müzesi ya da Afgan Ulusal Müzesi Afganistan’in başkenti Kabil’in 9 km güneyinde yer alan bir turistik yapıdır. Bu müze 1922 yıllında Afganistan Emiri Emanullah Han tarafında ziyarette açılmıştır. Müze binası iki katlı olup bünyesinde çok sayıda eser bulunduruyor. Afganistan’ın tarihi ve kültürünü daha yakında görüp incelemek için bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Perşembe günleri dışında haftanın her günü açık olan bu müze giriş ücreti 100 Afgani’dir. (Yaklaşık 5,5 TL yapıyor.)
3-Abdul Rahman Camii
Afganistan’ın başkenti Kabil’de yer alan Abdul Rahman Camii veya Büyük Cami, Asya kıtasında yer alan en büyük camilerinden biridir. Mimari yapısı oldukça dikkat çekmektedir. Aynı anda 10 bin kişiye ibadet etme imkanı sağlamaktadır. Ayrıca cami bünyesinde 15 bin kitapla harika bir kütüphane bulunuyor. Şehrin ve ülkenin simgesi bu camiyi mutlaka ziyaret edin.
4-Cam Minare
Afganistan’ın Gor ilinin Şahrak ilçesi sınırları içinde yer alan Cam Minare, 1190 yıllında ziyarete açılmıştır. 65 metre yüksekliğinde yer alan bu minare, kesinlikle görülmeye değerdir. Günümüze kadar birçok kez onarımdan geçilmiştir. Ülkenin simgesi haline gelen bu minareyi mutlaka ziyaret edin. Minarenin mimari yapısı oldukça dikkat çekmektedir. Bu yapı 2002 yıllında UNESCO Dünya Miras listesine alınmıştır.
5-Herat Kalesi
Herat Kalesi veya diğer adıyla İskender Kalesi, Afganistan’ın yaklaşık 1,5 milyon nüfusuyla ülkenin en büyük 2. kenti Herat şehrinde bulunuyor. Bu kale, M.Ö 3-4. yüzyıllarda Büyük İskender tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bu nedenle İskender kalesi olarak da bilinmektedir. Bu kaleyi birçok topluluk ve uygarlık kullanmıştır. Günümüzde halla büyük önemini koruyan bu kaleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
6-Kabil Hayvanat Bahçesi
Afganistan’ın başkenti Kabil’de yer alan Kabil Hayvanat Bahçesi, 1967 yıllında Kabil nehri kıyısında kurulmuştur. Burada 100’den fazla hayvan bulunmaktadır. Bölgedeki hayvan türlerini görüp tanımak için buraya gelmelisiniz. Her gün 08:00-16:30 saatleri arasında ziyarette açık olan bu hayvanat bahçesini ziyaret etmeniz tavsiye ederim. Girişi 100 Afgani’dir.(Yaklaşık 5,5 TL)
7-Band-e Amir Ulusal Parkı
Afganistan’ın doğu bölgesinde Bamyan ilinde yer alan Band-e Amir Milli Parkı, 22 Nisan 2009 tarihinde ziyarete açılan Afganistan’ın ilk milli parkıdır. Jeolojik hareketlerden dolayı ortaya harika bir doğal oluşum çıkmıştır. Bu oluşum koruma altına alınmıştır. Her yıl çok sayıda kişi tarafında ziyaret edilmektedir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret edilebilir. Bunun dışında Bamyan kentinde yer alan Buda heykellerini mutlaka ziyaret edin.
8-Qargha Gölü
Ülkenin başkenti Kabil’in 15 km batısında Baraj Bölgesi olarak kabul edilen Qargha Gölü, 450 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğinde bulunan harika bir göldür. Göl ve çevresinde çok sayıda Eğlence ve konaklama alanı bulunur. Buraya gelip göl manzarası eşliğinde oturup sohbet edilebilir veya bir şeyler yeyip içebilirsiniz. Bu göl 1933 yıllında koruma altına alınmıştır.
9-Mezar-ı Şerif
Afganistan’ın kuzeyinde Belh Vilayeti’nin merkezi olan Mezar-ı Şerif, ülkenin en büyük 4. kentidir. Bu şehirde daha çok türbeler bulunduğu için bu ismi almıştır. Kutsal olarak kabul edilen bu şehirde Peygamber Efendimizin kuzeni Ali bin Talib’in mezarı da bulunmaktadır. Buraya gelip bu dini yapıları mutlaka ziyaret etmelisiniz.
10-Celalabad
Ülkenin doğusunda yer alan Celalabad, Afganistan ile Pakistan arasında ve iki ülkeyi gerçek anlamda birbirine bağlayan önemli bir şehirdir. Bu şehir tarihi yapılarıyla bilinmektedir. Şehirde birçok turistik yapı bulunur. Bu şehrin tarihine baktığımızda çok sayıda farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu kentte gelip şehri ziyaret edin.
Bunlar dışında Afganistan hakkındaki genel bilgileri bir liste haline getirdik. Şöyle ki;
Nüfus: 33.369.945
Başkent: Kâbil
Resmi Dilleri: Peştuca, Afgan Farsçası
Para Birimi: Afgani
Bulunduğu Kıta: Asya
Kuruluş Tarihi: Nisan 1709
Önemli Şehirleri: Kabil, Celalabad, Mazar-e Sharif, Talogan, Faizabad, Samangan, Herat, Kandahar, Bamyan
Dini: İslam
Vize Durumu: Buraya gitmek için vize almak gerekir.