Arguvan
Arguvan ilçesi Malatya ilimize bağlı 13 ilçesinden biridir. İlçemiz şehir merkezine yaklaşık 72 km uzaklıktadır. İlçemize ulaşmak için şehir merkezinden buraya giden dolmuşlar bulunur. Bu dolmuşlarla buraya ulaşım sağlanır.
Arguvan Gezilecek Yerler
İlçemizin tarihi m.ö 4. Yüzyılla dayanır. İlçemizde birçok medeniyet hüküm sürmüştür.
Bizans kaynaklarında: Argaous
Arapça kaynaklarında: Argaün
Ermenice Kaynaklarında: Argawana olarak kullanılmıştır.
Osmanlı zamanında isimi Tahir olup Arapgir ilçemize bağlanmıştır, sonradan ilçe olarak Diyarbakır’a bağlanmıştır. 1873 yıllında tekrar Tahir ismi ile Keban’a bağlı bir nahiye olmuş, 1923 yıllında sonra merkez ilçe olup Malatya’ya bağlanmış, 1954 yıllında Tahir ismi nahiye olarak kalmıştır. Arguvan ise ilçe olup Malatya ilimize bağlanmıştır.
Göz at ;
- Arguvan Gezilecek Yerler
- Arguvan Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Malatya Gezilecek Yerler
- Malatya’da Gezilecek 10 Yer
- Malatya Gece Hayatı
- Malatya Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
- Malatya Otelleri ve Malatya Otel Fiyatları
- Malatya Ekspresi (Malatya-Elazığ) Arası Tren Saat Kaçta Fiyatı Nedir
İlçemizde bulunan Doğa ve tarihi güzellikleri size tanıtalım.
İlçemizin doğa ve tarihi yapılar bakımında zengin bir ilçedir. Özellikle ilçemizde bulunan Ballı meşhurdur. Buraya gidip gezdiğinizde bu balı tadıp hatta gelirken mutlaka yanınıza satın alıp getiriniz.
Karahöyük: İlçemize bağlı Karahöyük Köyündedir. Bu höyük milattan önceki dönemleri yansıtır. Özellikle Hitit dönemini çok iyi yansıttır. Bu höyük herhangi resmi bir kazı çalışması yapılmamıştır. Bu höyük aydınlanmayı beklenmektedir.
Morhamam Höyüğü: Bu höyükte ilçemize bağlı Morhamam Köyünde bulunur. Bu höyük Tunç devrin döneminin izlerini bize gösterir. Bu höyükte herhangi bir resmi kazı yapılmamıştır.
İsahöyük: Bu höyük ilçemize bağlı İsahöyük Köyünde bulunur. Burada yapılan araştırmalar sonucu bu höyük Tunç devrinde kalma yerleşimi anlatmaktadır.
Kutsal Balıklar Parkı: Bu park ilçe merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Kızık Köyündedir. Burada 700 yıl öncesine ait gelenekler ve inanışların mekanıdır bu park. Bu parkta bir içme suyu çeşmesi bulunur. Burada bulunan balıklar kutsal kabul edilmektedir. Hastalar şifa çocuğu olmayanlara Çocuk nasip etmesine vesile oluyormuş. Yeni evlenen çiftler parka gelip yuvaları bozulmaması için dua ederler. Buraya yolunuz düşerse gelip bu parkı ziyaret etmelisiniz.
Sonuç olarak Yolunuz buraya düşerse bu tarihi yapıları ziyaret etmelisiniz. Burada her yıl Türkü Festivali yapılmaktadır. Bu festivalle katılmanızı tavsiye ediyorum. Çok renkli olmaktadır. Ayrıca ilçemizde bulunan Kızık Balıklı Göl Parkı Bulunmaktadır. Bu parkı da gidip görmelisiniz.