Artvin'de Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? | Gezilecek Yerler
ArtvinGezi RehberiTürkiye

Artvin’de Nereye Gidilir, Nereler Gezilir?

Doğu Karadeniz bölgesinin küçük şehri Artvin, yeşilliği, muhteşem doğası ve harika manzarasıyla her zaman ziyaretçi akınına uğrayan bir kenttir. Özellikle dağlık alanları hayli fazla şehirde Hopa ilçesiyle de Batum’a yakın olması, ticari anlamda da ön plana çıkmasına neden olmaktadır.

Karagöl Dünyanın en güzel gölleri listesinde yer almaktadır. Hopa ilçesi sınır ilçedir. Batum’a geçişler buradan olmaktadır. Sitemizde daha önce “Artvin Gezilecek Yerler” ve “Artvin’de Gezilecek 10 Yer” isimli harika yazılar paylaşmıştık. Bu yazıyı okuduktan sonra lütfen onları da okuyun.

Artvin Gezilecek Yerler

Karagöl : Artvin il merkezine 57 km, Borçka ilçe merkezine 25 km uzaklıkta bulunuyor. Karagöl Dünyanın en güzel gölleri listesine kesinlikle girmesi gerektiğini düşünüyorum. Karagöl, Karadeniz’in saklı kalmış cennetlerinden sadece bir tanesidir. Özel Aracınızla buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Cehennem Deresi Kanyonu : Artvin-Ardanuç kara yolunun üzerinde bulunur. Buraya gelen dolmuşlarla ulaşım sağlanabilir.

Artvin (Livane) Kalesi : Livane Kalesi; Artvin il merkezinde Çoruh Nehri üzerinde bulunan köprünün hemen karşısında yer almaktadır. Artvin Köprübaşı Mevkiinde yüksek bir ana kaya üzerinde yer almaktadır. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de kalenin 10. Yüzyılda Bağratlı Krallığı tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Kale Osmanlı Devleti zamanında onarım görerek kullanılmıştır. Artvin Kalesi; yüksek kulesi ile dikkat çekmektedir.

Dolishane Kilisesi : Artvin il merkezine yaklaşık olarak 32 km uzaklıkta bulunan Hamalı Köyünde yer almaktadır. Dolishane Kilisesi; Bagrat Kralı Sumbath tarafından 10. Yüzyılda inşa edilmiştir. Kilisenin mimarı; Gabriel’dir. 14. Yüzyıla kadar kilise olarak kullanılmış ve 17. Yüzyılda özgün mimarisi korunarak restore edilip cami olarak kullanılmıştır. Eskiden manastır olmamasından dolayı Kilise Camisi olarak anılmaktadır.

Porta Manastırı : Artvin il merkezine bağlı olan Pırnallı Köyünün Bağlık Mevkiinde yer almaktadır.Doğu Karadeniz Bölgesinin doğal güzellikleri arasında tarihe ışık tutan Porta Manastırı 896-918 yılları arasında Bagrat Kralı I. Aşot’un torunu Prens Khaouli tarafından yapılmaya başlanmış ve 918-941 yıllarında Kral Gürgen tarafından son şeklini almıştır. Günümüze bu manastırdan bir şapel, çan kulesi ve çeşme sağlam olarak ulaşmıştır. Merkeze bağlı Pınarlı Kasabasına giden dolmuşlarla ulaşım yapılabilir.

Opiza Manastırı : Artvin il merkezine bağlı Bağcılar Köyünde yer almaktadır. Merkezinde yer almasından ulaşımı gayet kolaydır. İberya Kralı Vahtang Gorgaslan tarafından inşa edilmiştir. Yeşil bir tabiat içinde yer alan tarihin derinliklerinden günümüze ulaşan Opiza Manastırı görülmesi gereken tarihi yapılardandır.

Mençuna Şelalesi : Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan Mençuna Şelalesi, Doğu Karadeniz’in en büyük şelalesidir. Ulaşımı az da olsa yorucu ama görülecek manzaraya değiyor. Arhavi İlçesine giden dolmuşlarla buraya ulaşım sağlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir