Bartın Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 16 Yer!
Bartın Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 16 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Bartın İli Karadeniz bölgemizde bulunan şirin bir ildir. İlimize bağlı 4 ilçe bulunur. İlimiz 1999 yıllında il statüsüne kavuşmuştur. İlimiz tarihi çok eskiye dayanmakla birlikte tarihi yapıları ile değil de daha çok doğal güzellikleri ile ön plana çıkmıştır.
İlimizde birçok doğal güzellik ve tarihi yapı bulunmaktadır. Bunları hepsini uzun uzun yazdık isteyen olursa burada OKUYABİLİR. Siz değerli okurlarımız için burada 10 güzide yer seçtik umarım beğenirsiniz.
BARTIN GEZİLECEK YERLER
Amasra Müzesi
İlçe merkezinde bulunan bu müze İlçemizin 3000 yıllık tarihini gözler önüne sermektedir. Amasra’da tek bulunan bu müze Amasra için önemli bir yere sahiptir. Amasra’da ilk müze 1955 yıllında Belediyenin bir odası yapıldı.
Daha sonra 1969 yıllında bir ilkokula taşındı. 1982 yıllında ise günümüzdeki müze tesis edildi. Müze 2 adet arkeolojik adet ise etnografik olmak üzere toplam 4 adet sergi salonu bulunmaktadır.
Bu salonlarda Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemine ait eserler vardır. Birde bu müzeyi çevreleyen bir bahçe bulunur. Bu bahçede ise yakın tarihte olan eserler sergilenmektedir. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayanız.
Amasra Ağlayan Ağaç
Bu ağaç Amasra-Boztepe’de bulunur. Turistlerin aşırı ilgisini çekmektedir. Bu ağaç denizden aldığı nemi bünyesinde barındırdığı için yılda en az 2-3 defa yapraklarında çiselemesi, damlaması şeklinde olmaktadır. Özellikle Nisan –Mayıs aylarında olmaktadır. Bu ağacın asıl ismi Selvi Ağacıdır.
Fakat böyle nemden dolayı yapraklarında damlama olduğundan dolayı bu ismi almıştır. Ağaç yaklaşık 300-350 yaşında olduğu söylenir. Bu isimle aynı yerde Çay bahçesi bulunur. Burada çayınızı yudumlarken manzarayı seyretmek müthiş bir duygudur.
Anlatılmaz yaşanılır denilir ya öyle işte. Kesinlikle yaşamalısınız. Ayrıca burada oturup çayını yudumlarken burada kiralanan dürbünle karşı tarafta bulunan Tavşan adasını seyredebilirsiniz. Lezzet içinde lezzeti yaşayabilirsiniz.
Amasra Çekiciler Çarşısı
Bu çarşını tarihi 17.yüzyıla dayanmaktadır. Birçok ağaçtan yapılan el emeği göz nuru el sanatların satıldığı çarşıdır. Merkezde bulunan bu çarşıya mutlaka uğramalısınız. Amasra’da dönerken burada hediyelik eşya almadan dönmeyiniz.
Direkli Kaya
İlçemizde bulunan bu yapı kesinlikle görülmeye değer bir yapıdır. 7 metre uzunluğunda bulunan bu yapı denizle bağlantılı bir havuz ve kayaya oyulmuş basamaklar ile mermerden bir iskele görülmektedir. Bu yapıyı Cenevizler tarafında inşa edildiği söylenmektedir.
Gürcüoluk Mağarası
Amasra İlçe merkezine 12 km uzaklıkta bulunan bu mağara Makaracı Köyü’nün Göller yazı mevkiindedir. Yaklaşık 169 m uzunluğunda bulunan bu mağara içeri girer girmez sizi farklı bir dünya karşılamaktadır. İçinde bulunan sarkıt ve dikitlerle kendinizi bir film sahnesinde hissedeceksiniz. Yolunuz düşerse mutlaka uğramanız tavsiye ediyorum.
Amasra Fatih Cami
Amasra İlçemizde bulunan bu cami 9. Yüzyılda Bizanslılar tarafında yapılan bir kilisedir. Amasra’nın fethi sırasında buraya gelen Fatih Sultan Mehmet burayı camiye çevirtilmiştir. Daha sonra birçok kez onarımdan geçen cami özgünlüğünü yitirmiştir. Görülmeye değer mimari bir yapısı vardır.
Amasra Plajı
Yukarıdan da bahsettiğim gibi ilçemiz sadece tarihi bir kent değil aynı zamanda turizm kentidir. İlçenin kuzeyinde bulunan bu plaj yaz mevsiminde birçok kişi buraya akın etmektedir.
Deniz, kum ve güneş üçlüsü birde Karadeniz suyu da eklenince çok ayrı bir haz yaşayacaksınız. Kesinlikle yolunuz düşerse bu plaja uğramalısınız. Karadeniz’in serin sularına kendinizi teslim etmelisiniz.
Amasra Kalesi
İlçemizin merkezinde bulunan bu kale Zindan ve Sormagir kalelerin birleşmende oluşur. Kale Roma döneminde inşa edilmiş olup Bizans, Ceneviz ve Osmanlı döneminde çeşitli onarımlardan geçirilerek kullanılmıştır.
Kale içinde Bizanslıların yapmış olduğu küçük kilise bulunur. Ayrıca kiliseden Fatih Sultan Mehmet zamanında camiye çevrilen kile bulunuyordu. Şimdi yerinde Fatih Camisi bulunur. Kaleye girip gezdiğinde sizde tarihi bir haz bırakacaktır.
Kuş Kayası Yol Anıtı
Bu yapı ilçemize 4 km uzaklıkta bulunur. Bu yapı ilçemiz için çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü bu yapının dünyada eşi ve benzeri bulunmamaktadır.
Burası Karayolu dinleme yeri olarak da bilinir. Burada kaya üzerinde bir kartal ve Kral heykeli bulunur. İlçemize yolunuz düşerse bu yapıyı mutlaka görmelisiniz. Bu yapıda tahrip olmadan tavsiye ediyorum.
Göldere Şelalesi
Kurucaşile İlçe merkezine 18 km uzaklıkta bulunur. Amasra ve Kurucaşile arasında kalan bu şelale görülmeye değer bir yerdir. Kanatlı köyüne ise 3 km uzaklıkta bulunur. Suyun serinliği ve yeşilliği ile gelenlere hoş vakit geçirmektedir.
Ulukaya Şelalesi
Ulus İlçe merkezine 17 km uzaklıkta bulunan Ulukaya Köyünde bulunur. Şelale 10 metre genişliğinde bir kaya içinde çıkıyor. 20 metre yükseklikten dans eder gibi yere dökülüyor. Şelalenin döküldüğü yerde 30-40 metre genişliğinde bir gölet oluşmuş.
Buraya gelip bu şelalenin oluşturduğu manzarayı kesinlikle görmelisiniz. Daha 50-100 metre uzaktan gelirken bile suyun sesini duyup vücudunuzda serinliği hissediyorsunuz. Burası yaz mevsiminde suyu bazen azalmakta fakat İlkbahar mevsimi ile birlikte Çağlayan gibi akmaktadır.
Uluyayla
Ulus İlçe merkezine 27 km uzaklığında bulunan bu yayla serin havası, soğuk suyu ve yeşilliği ile insanı buraya çağırmaktadır. Yaylaya ulaşır ulaşmaz burada bulunan rengârenk çiçekleri ve doğal güzellikleri siz karşılamaktadır.
Burada yaban hayatta da şahit olabilirsiniz. Özellikle çok sayıda domuz bulunur. Her yaz mevsiminde Ağustos ayı içerisinde şenlikler yapılmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayınız.
İnkumu
İnkumu Bartın ilimize bağlı bir beldedir. İl merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için Bartın merkezden özel taşıtlarla veya İnkumu durağından kalkan toplu taşıma araçları ile 15-20 dakikada ulaşmak mümkündür.
Burada 2-3 km uzunluğunda bir plaj bulunur. yaz mevsiminde çevre il ve ilçelerin buraya akın etmektedir. Güneş, kum ve deniz üçlüsünü burada çok rahat yaşayabilirsiniz.
Fakat size bir uyarı yapmadan geçemeyecem İnkumu sahilindeki çeken akıntısında etkisiyle deniz sezonunda zaman zaman boğulma vakaları görülmektedir. Bunun için dikkat etmeniz gerekir.
Galla Pazarı (Kadınlar Pazarı)
Bartın ili, Amasra ilçe sınırında bulunan Galla Bazarı (Kadınlar Pazarı), Burada geleneksel hale gelmiş, Haftanın belirli günlerinde yöre kadınlarının üretiği ürünleri satıldığı yer olarak bilinir. Burada birçok sebze, meyve ve köy ürünlerin en organik halliyle size sunulduğu yerdir. 200 yıllık bir gelenektir. Bu gelenek sayesinde köylü ve kentli kaynaşmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka alışveriş için dahi olmasa uğrayın derim. Tabi uğramışken bir şeyler almadan da dönmeyin.
Amasra Fatih Camii
Bartın ili, Amasra ilçe sınırında bulunan Amasra Fatih Cami, 9. Yüzyılda Bizanslılar tarafında yapılan bir kilisedir. Amasra’nın fethi sırasında buraya gelen Fatih Sultan Mehmet burayı camiye çevrilmiştir. İlçe merkezinde bulunan cami birçok kez onarımdan geçilmiştir. Günümüzde iyi durumda olan bu yapı görülmeye değerdir.
Amasra Tavşan Adası
Bartın ili, Amasra ilçe sınırında bulunan Tavşan Adası, Tarihi Amasra Kemere Köprüsü’nün karşısında yer almaktadır. Gezilip görülmeye değer bir yerdir. Amasra’da karayla bağlantısı bulunmayan tek adadır. Bu ada ismini yıllar önce yerliler tarafında adaya bırakılan tavşanlarda alınmaktadır. Günümüzde ada üzerinde tavşanlar bulunmaktadır.
Göz at;
- Bartın Gezi Rehberi
- Bartın’da Gezilecek 10 Yer
- Bartın Gece Hayatı
- Bartın Otelleri ve Bartın Otel Fiyatları
- Bartın’ın İlçeleri
- Ulus Gezi Rehberi
- Amasra Gezi Rehberi
- Amasra Otelleri ve Amasra Otel Fiyatları
- Kurucaşile Gezi Rehberi
- Çakraz Otelleri ve Çakraz Otel Fiyatları
- Çakraz Gezi Rehberi
- Karadeniz Otelleri ve Karadeniz Otel Fiyatları