Darende
Darende ilçesi Malatya ilimize bağlı 13 ilçesinden biridir. İlçe şehir merkezine yaklaşık 107 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.
Darende Gezilecek Yerler
Darende ilçemiz, geçmişte Timelkia, Tiranda, Tiryandafil, Derindere ve Derende isimleriyle anılmıştır.
Darende ilçemiz tarihi çok zengindir. Buraya birçok medeniyet hüküm sürmüştür. Malatya ilimizin en zengin ilçesidir desek yeridir. İlçemizde birçok tarihi yapıyı görmek mümkündür.
Göz at ;
- Darende Gezilecek Yerler
- Darende Nerede, Nasıl Gidilir
- Malatya Gezilecek Yerler
- Malatya’da Gezilecek 10 Yer
- Malatya Gece Hayatı
- Malatya Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
- Malatya Otelleri ve Malatya Otel Fiyatları
- Malatya Ekspresi (Malatya-Elazığ) Arası Tren Saat Kaçta Fiyatı Nedir
İlçemizde bulunan doğa ve tarihi güzelliklerine bir göz atalım.
Doğa ve tarihi güzellikler bakımında ilimizde bulunan en güzel ilçedir. Burada birçok doğa güzelliği görmek mümkündür. şimdi bunlara bir göz gezdirelim.
Gürpınar Şelalesi: İlçemizde bulunan bu cennet köşesine Öncelikle Şelalenin fiziki özelikleri ile ilgili kısa bir bilgi verelim. Şelale ilçeye yaklaşık 7 km uzaklıktadır.
Şelaleyi besleyen birden fazla farklı kaynak vardır şelalenin suyu 40 metre yükseklikten adeta dans eder gibi yere düşmektedir. Bu manzara şelaleyi muazzam kılmaktadır. Şelaleyi besleyen ve şelaleden tamamen bağımsız şelalenin solunda bulunan kaynak suyu ilimizin çetin kış şartlarında donmaktadır.
Bu donma olayı kaynak suyun doğa manzarası resmini sergilemektedir. Adeta bize Pamukkale’yi andırmaktadır. Ayrıca şelalenin yan tarafında kurulan tesislerle ziyaretçilere yeme –içme hizmetlerinde bulunmaktadır. Yine ziyaretçiler için şelalenin kaynak suyuna doğru 1,5 km’lik bir yürüyüş yolu tesis etmişlerdir.
Kudret Havuzu: Tohma Kanyonu içerisnde kayaların arasında çıkan yaz kış fark etmez hep sıcaklığı 22 °C olan 3 havuz bulunur. Bu havuzlardan biri de Kudret Havuzudur.
Bu havuz özellikle yaz mevsiminde buraya gelen ziyaretçilerin sık uğradıkları bir yer olmuştur. Bu havuz serinliği ve güzelliği ile insanları kendine çekmeyi başarıyor. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.
Tohma Kanyonu: Bu kanyon ilçemizin yeryüzü şekillerini en iyi anlatan yerdir. Dik ve dike yakın bir yamaçta oluşan bu kanyonun içinde Thoma Çayı geçmektedir. Bu Çay içinde Rafting sporları için vazgeçilmez bir yerdir.
Ayrıca kanyonda bulunan dik yamaçlarından dolayı tırmanış sporcularına adrenalin saatler yaşamaktadır. Bunların dışında muhteşem manzarası ile insanları adeta büyülemektedir. Fotoğraf çekmek isteyenler için ise harika manzara fotoğrafları ile hizmetinizdedir. Buraya yolunuz düştüğünde mutlaka uğramalısınız.
Zengibar Kalesi: Bu kale ilçemizin kuzey yamaçlarında bulunur. Sengbar ismi ile bilinen bu kale Farsçadan Taşkale olarak bilinir. Kalenin kitabesi bulunmadığı için kim tarafında yapıldığı da bilinmiyor. Bu kaleyi Persler tarafında işgal edildiği rivayet edilir.. Bu kalenin işgal edilmesi pek kolay olmamıştır.
Bu kaleyi Abbasiler işgal etmeye çalışırken Abdurrahman Gazi hazretleri şehit düşmüştür. Çok savunmalı bir kaledir. Burada iki sahabenin mezarı da olduğu söylenilir. 2010 yıllında kapısı restore edilmiştir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka gelip ziyaret etmelisiniz.
Hasan Gazi Türbesi Ve Şehitlik Anıttı: Hasan Gazi Peygamber efendimizin torunlarından olan Hüseyin Gazinin kardeşi Seyyid Battal Gazi’nin amcası ve kayınpederidir.
Hasan Gazi Abbasiler zamanında Zengibar Kalesinin kuşatması sırasında şehit düşmüştür. Buraya defnedilip onun adına türbe yaptırılmıştır. ölüm tarihi olarak 830 olduğu söylenilir.
Ayrıca burada bulunan şehit anıtı ise bugüne kadar bütün savaşlarda şehit düşen Darendeli askerlerin gömüldüğü yerdir. Hepsi isimleri yazılı mermer taşları görmemiz mümkündür.
Abdurrahman Erzincani Camii ve Küllüyesi: Bu külliye ve cami ilçemize bağlı Balaban Kasabasında bulunur. Abdurrahman Erzincani Yıldırım Beyazit zamanında yaşamış ve büyük hizmetler yapmıştır. 1432 yıllında vefat etmiştir.
Onun adına cami ve külliye yaptırılmıştır. Cami ve külliye İslam şartlarına uygun ve dikkat çekici bir mimari ile yapılmıştır. Buraya yolunuz düştüğünde gelip görmenizi tavsiye ediyorum.
Aslantaşlar: İlçemize 20 km uzaklıkta bulunan bu Aslantaşlar kuzey- güney yönunde ayakta durmuş aslan heykelleridir. Hititler dönemine ait olunduğu düşünülen bu taşları ne amaçla yapıldıkları belli değildir.
Burada yapılan araştırmalar sonucunda bu bölgede yerleşik yeri de bulunamamıştır. Fakat bu bölgede hüküm süren bütün medeniyetler bu taşların güç anlamında kullanılmışlardır. Ayrıca mezarlara, anıtlara ve paralarına işlenen aslan figürleri de buna en güzel örnektir.
Maşettepe Tümülüsü: İlçemize bağlı yenice beldesinde bulunan bu anıt mezar yapılan çalışmalar sonucunda 1989 yıllında gün yüzüne çıkarılmıştır.
Mezarda Bir kadın cesedine rastlanmıştır. Ayrıca burada m.ö 1. yüzyılda değeri biçilemeyen bir eser bulunmuştur. Bu eser Malatya müzesinde teşhire sunulmuştur.
Medişeyh Türbesi: Bu türbe ilçemizin merkezine bağlı Karşıyaka köyünde bulunur. İlçe merkezine yaklaşık 9 km uzaklıktadır. Bu türbe Peygamber efendimizin Sahabelerinden Abdurahman Gazi hazretlerine aittir. Abdurahman Gazi birçok hizmeti olmuştur.
Birçok keramet sahibidir. Vefat edince buraya gömülmüştür. Ayrıca burada bir de cami bulunmaktadır. Buraya birçok kişi ziyarette gelir. Dua edip adak adarlar.
Ozan Anıt Mezarı: Bu mezar ilçe merkezine 50 km uzaklıkta bulunan ozan köyünde bulunur. Burası milattan önce 8. Yüzyılda kalma taş yapılı bir kiliseydi.
Daha sonra Seyyid Batal Gazi burayı mescide çevrilmiştir. Burası Ozan Mescidi olarak bilinir. Bu mezar 6x6x7 ölçülerine sahiptir.
Yalnız Minareler: Bu minareler yalnız başalrına durup Darende ilçesini selamlamaktadır. Birçok medeniyet geçiren bu minareler ya camileri yıkılmıştır. Yada camilerini taşımışlardır. Ama minareleri hep minareleri yerinde kalmıştır.
Bu minarelerin efsanesi çok farklıdır. Size anlatalım. Zamanın birinde Darende’de biri kayaların tepesinde, diğeri düzlükte iki kardeşe ait iki köy varmış. Bu iki kardeş hiç anlaşamaz, devamlı kavga ederlermiş. Olacak bu ya yukarı köyden bir delikanlı aşağı köyün en güzel kızına aşık olmuş, tabi iki köy halkı da bu işe tavır koymuş. Bunun üzerine delikanlı kızı kaçırınca husumet başlamış.
Aşağı köy, kızı geri isteyip, yukarı köy vermedikçe, iki kardeşte olduğu gibi köy halklarının da arası iyice açılmış. Yukarı köy bakmışlar olacak gibi değil ‘ Alın ikisini de!’ diyerek bahtsız kızı sevdiği eşine, ikisini de bir ata bağlayıp kayalardan aşağı salıvermişler. Bu manzara karşısında donup kalan aşağı köyün ahalisi ‘Artık bu diyar bizlere haram.’ diyerek neleri var, neleri yok toplamışlar, camileri dahi yerlerinden sökmüşler, terk-i diyar etmişler. Yanlarına alamadıkları sadece minareler olmuş. Bu minareler, o gün bu gündür yalnız minareler olarak anılmaktadır.
Yusuf Paşa Bedesteni: Darendeli Yusuf Paşa Osmanlı padişahlarından 3. Mustafa zamanında yaşamıştır. Urfa valisi iken bir medrese bir de hayrat yapmıştır.
Yusuf Paşa 1761 yıllında vefat etmiştir. Bu bedeseten de onun adına yapılmıştır. bu Bedesten ilçemizin en eski çarşısı da olarak bilinir. Günümüzde hala 36 dükkanı bünyesinde barındırıyor. İlçemize yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.
Sonuç olarak ilimizde bulunan bu şirin ilçemizde birçok tarihi ve doğa güzellikleri bize kucak açmaktadır.
Buraya yolunuz düşerse mutlaka gidip bu tarihi yapıları ziyaret ediniz. Burada bulunan doğal güzellikleri ile doyasıya gezip eğlenmeden dönmeyiniz.