Japonya’nın Başkenti Neresidir? | Gezilecek Yerler
AsyaGezi Rehberi

Japonya’nın Başkenti Neresidir?

Tokyo, 1868’den beri Edo’dan yeniden adlandırıldıktan sonra şehrin sahip olduğu bir unvan olan Japonya’nın başkentidir. Tarihsel olarak, o zamanki imparator şehirde otorite koltuğunu kurduktan sonra şehir ülkenin başkenti oldu. Japonya tarihindeki ilk başkent, Japonya’nın ilk imparatoru İmparator Jimmu döneminde kurulan Kashiwabara’ydı. Uzun tarihi boyunca Japonya’nın başkenti olarak hizmet veren çok sayıda şehri olmuştur.

Nagaoka-Kyo (784-794)

Nagaoka-Kyo, İmparator Kanmu’nun hükümet koltuğunu Heijo’dan (bugünkü Nara) devretmesinden sonra 784’te Japonya’nın başkenti olarak kuruldu. İmparatorun Nagaoka-Kyo’yu tercih etmesinin nedeni, mükemmel su taşımacılığı sağlayacak nehirlerin varlığından kaynaklanıyordu. Ancak bu nehirler, sık sık sular altında kaldıkları ve su kaynaklı hastalıkları sakinlere yaydıkları için şehrin ölümünün sebebiydi. Sonunda, imparatoru başkenti 794’te Heian-Kyo’ya taşımaya zorladılar.

Kyoto (794-1868)

Kyoto aslen Heian-Kyo olarak biliniyordu ve bin yıldan fazla bir süredir Japonya’nın başkentiydi. Kyoto, İmparator Kanmu’nun hükümet koltuğunu Nagaoka-Kyo’dan şehre taşımasının ardından 794 yılında başkent statüsüne ulaştı. İmparator, Kyoto’yu eski Çin şehri Chang’an’dan sonra modelledi ve şehir oldukça geniş sokaklara (78 fit genişliğinde) yerleştirildi. Sakinlere sürekli su temini sağlayan ve aynı zamanda şehri selden koruyan iki yapay kanal kazıldı. Yüzyıllar boyunca, Heian-Kyo yangınlar tarafından tahrip edildi ve 1467-1477 Savaşı sırasında neredeyse yere yakıldı. Yükselişi Tokugawa şogunluğu 17. yüzyılın başlarında, sonunda hükümet koltuğunun 1608’de Edo’ya devredildiğini gördü. Ancak Kyoto, Edo’nun adı 1868’de Tokyo olarak değiştirilene kadar resmi başkent olarak kaldı.

Edo (1608-1868)

Edo, Tokugawa klanının feodal askeri yönetimi sırasında hükümetin koltuğu ve dolayısıyla 1608 ile 1868 yılları arasında Japonya’nın fiili başkentiydi. Tokugawa, ‘Shogun’un resmi ikametgahı olan şehirde Edo Kalesi’ni inşa etmişti. Edo şehri kalenin etrafında gelişti ve mütevazı bir balıkçı köyünden hızla büyüyerek 18. yüzyılda dünyanın en büyük şehir merkezi haline geldi. Tokugawa Şogunluğu, cezai ve hukuki ihtilaflarda hakim olarak görev yapan yöneticiler kurduğu ve ayrıca bir şehir itfaiyesi kurduğu için şehrin yönetimi ve planlanmasında oldukça etkiliydi. Edo, tahmini 100.000 kişinin ölümüne neden olan 1657 Büyük Meireki Yangını da dahil olmak üzere çok sayıda feci yangınla boğuştuğu için itfaiye kritikti. Edo siyasi gücün merkezi ve fiili başkent iken, Kyoto hala Japonya’nın resmi başkenti olarak tanınıyordu. 1868’de Tokugawa şogunluğu yönetimi sona erdi ve Edo’nun adı Tokyo olarak değiştirildi ve ülkenin fiili başkenti rolünü korudu.

Tokyo (1868-Günümüz)

1867’de Tokugawa Şogunluğu’nun görevden alınmasından sonra ülke, 17 yaşındaki imparator Meiji yönetiminde, Edo’nun 1868’de Tokyo’ya yeniden adlandırılması da dahil olmak üzere büyük reformlar yaşadı, Edo Kalesi ise İmparatorluk Sarayı olarak yeniden adlandırıldı. Şehir, dünyanın en önemli şehirlerinden biri ve birçok endüstri için bir merkez haline geldi. Tokyo metropol bölgesi aynı zamanda yaklaşık 40 milyon nüfusu ile dünyanın en yüksek nüfusudur.

Yasal açıklama

Tokyo, Japonya’nın başkenti olarak kabul edilirken, ülkede Tokyo’ya bu ayrımı açıkça veren hiçbir yasa yoktur. Bu nedenle Tokyo, Japonya’nın gerçek başkenti değil fiili başkenti olarak kabul edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir