gezilecekyerlercom
gezilecekyerlercom

Oslo, Norveç’in başkenti ve en kalabalık şehridir. Oslo, 175 mil karelik arazi ve 10 mil karelik sudan oluşan bir alanı kaplamaktadır. Şehirde 2016 yılı itibariyle kilometrekare başına 3.500 kişi bulunuyordu. Seçilmiş bir belediye başkanı Oslo’yu yönetiyor. Harald Hardrada şehri MS 1040 yılında bir ticaret merkezi olarak kurdu ve MS 1300 yılında Haakon v Oslo’yu şehir statüsüne yükseltti. Orman yangını 1624’te Oslo’yu yok etti ve bundan sonra şehir Akershus Kalesine yaklaştırıldı. O zamanki Danimarka Kralı IV. Christian, onuruna şehri Christiania olarak yeniden adlandırdı. 1883’te Oslo belediye ilan edildi ve orijinal Norveç adı 1925’te restore edilmeden önce adını Kristiania olarak değiştirdi.

Oslo coğrafyası ve iklimi

Oslo, Oslofjord’un kuzeybatısında, yeşil tepeler ve dağlarla çevrili bir konumda yer almaktadır. Şehirde ayrıca 40 ada ve şehre su sağlayan 343 küçük göl bulunmaktadır. Belirli endüstrilere su gücü sağlayan şelaleli iki nehir vardır. Şehrin en yüksek zirvesi, 2.064 fitte duran Kirkeberget’tir. Oslo’nun üçte ikisinden fazlası, onu yaprak Dökmeyen tutan ormanlar, göller ve dağlar gibi korunan vahşi yaşamdan oluşuyor. Yaz ortasında gün ışığı 18 saate kadar çıkabilir ve asla tamamen kararmaz. Kışın ortasında altı saate kadar gün ışığı görülür. Yaz sıcaklıkları ortalama 68 ° F’nin biraz üzerindedir, kışlar ise -17 ° F’ye kadar düşebilir.

Parklar ve Rekreasyon

Şehrin içinde ve çevresinde heykel koleksiyonlarıyla ünlü Frogner Parkı ve denizle çevrili Bygdøy (Oslo Müze Yarımadası) gibi birkaç yeşil park bulunmaktadır. Diğer parklar arasında St., Hanshaugen Parkı ve Tøyen Parkı bulunmaktadır. En dikkat çekici müze, Munch Müzesi tarafından işletilen Oslo Üniversitesi. Ayrıca birkaç botanik bahçesi vardır. Doğu ve kuzey ormanları, Oslo’yu, şehrin her yerinin bir ormana nispeten yakın olduğu noktaya kadar çevreler. Şehirde sekiz halka açık yüzme havuzu ve bazı kapalı yüzme havuzları bulunmaktadır.

Oslo Ekonomisi

Oslo, ekonomik potansiyeli bakımından Avrupa Şehirleri arasında birinci, Avrupa’da iş yapma açısından ikinci sırada yer alıyor. Denizcilik sektörü, Oslo ekonomisine en büyük katkılardan biridir ve aynı zamanda 9.000’e yakın işçi istihdam etmektedir. Buraya yılda 6.000’e yakın gemi yanaşıyor. Oslo ekonomisine demir atan petrol ve gaz endüstrileri de var. Şehir, yaşamak için dünyanın en pahalı şehirlerinden biri olarak sıralanıyor, ancak aynı zamanda ortalama çok yüksek bir gelire sahip.

Dünyanın en iyi şehirlerinden biri olan Oslo

Avrupa Konseyi’nin pilot şehri Oslo’dur ve aynı zamanda Kültürlerarası Şehirler Programındadır. Çalışmaların çoğu Oslo’yu bir Beta Dünya Şehri olarak görüyor ve aynı zamanda yaşam kalitesi açısından Avrupa’da bir numara. Diğer şeylerin yanı sıra, şehir en hızlı büyüyen şehirlerden biri ve Avrupa’da en çok ağaç bulunan şehirlerden biri. Oslo, iş arayan çok sayıda göçmen sayesinde şehir nüfusunun hızla büyüdüğü bir faktör olan çok düşük bir işsizlik oranına sahiptir. Şehirdeki göçmen nüfusun büyümesi Norveçlilerinkinden daha hızlıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz