Dünyanın En Yağışlı On Yeri
Dünyanın En Yağışlı On Yeri

Dünya genelinde pek çok bölgede yağışlar olmaktadır. Ancak bazı bölgelerde diğer yerlere göre çok daha fazla yağış almaktadır. Bugün sizler için Dünya genelinde en yağışlı yerlere göre gezilecek yerler listesi hazırladık.

Mevsinram, Hindistan

Hindistan’ın Meghalaya eyaletinde bulunan Mevsinram, yıllık 11.871 milimetre yağışla dünyanın en yağışlı yeridir. Büyük yağmur hacmi, Himalaya sıradağlarının kuzeye doğru olan Ağır uçuşu engellemesinden kaynaklanmaktadır. Bölgedeki yağışlar 12 metreye çıkarak bölgedeki nehirlere ve şelalelere barınak sağlıyor. Mevsynram sakinleri ıslak koşullara adapte olmuş ve evden asla şemsiyesiz çıkmamışlardır. Sakinler tarlada çalışırken yağmuru engellemek için sazlıklarla sepet benzeri örtüler yapıyor. Köylüler çimleri kulübeleri için ses yalıtımı olarak kullanıyorlar. Yağışların sadece 60 milimetreye ulaşabildiği bölgede daha kurak dönemlerin aralık ve Ocak ayları arasında olduğu düşünülüyor.

Cherrapunji, Hindistan

Mevsynram’a 15 kilometre uzaklıkta, dünyanın en yağışlı ikinci yeri. Cherrapunji yıllık 11.777 milimetre yağış alır ve aynı zamanda Hindistan’ın Meghalaya eyaletinde bulunur. Bölge, Khasi Tepelerinde deniz seviyesinden 4500 fit yükseklikte duruyor ve yağışları Bengal Körfezi’nden gelen muson rüzgarlarından alıyor. Bölge, ayda değişen miktarlarda yağış alan muson mevsimi ile karakterizedir. Yaz mevsiminde sıcaklıklar 23 santigrat dereceye kadar yükselir ve kış aylarında yedi santigrat dereceye kadar düşer. Belki de Cherrapunji, özellikle bir seferde 50 kişiyi barındıracak kadar güçlü, Yaşayan Kök Köprüleri ve köylülerin biyomühendislik çabalarının ürünleri ile ünlüdür.

Tutendo, Kolombiya

Tutendo, Güney Amerika’daki Kolombiya ülkesinde bulunur ve yıllık 11.770 milimetre yağış alır. Tutendo’nun iki yağışlı mevsimi vardır ve 1.000’den az nüfusu olan küçük bir nüfusa sahiptir. Bölgede az sayıda sakin, sızıntıyı önlemek için su geçirmez levhalarla kaplı evler inşa ediyor. Quibdo şehri yakınlarda bulunur ve dünyanın en yağışlı şehirlerinden biridir.

Cropp Nehri, Yeni Zelanda

Cropp Nehri Yeni Zelanda’da bulunur ve yıllık 11.516 milimetre yağış alır. Cropp Nehri 9 kilometre uzunluğundadır. İklim, Yeni Zelanda’nın geri kalanının özelliği olan ağırlıklı olarak kurak iklimin tam tersidir. Cropp Nehri, 12-13 Aralık 1995’te 1.049 milimetre yağmur kaydetti ve bu, Yeni Zelanda’da 48 saatlik bir dönemde kaydedilen en yüksek yağmurdu.

Diğer aşırı yağış alan yerler

Aldıkları yağış miktarına göre dünyadaki diğer yağışlı yerler, Ekvator Ginesi’ndeki Bioko adası olan ve yılda 10.450 milimetre yağmur alan San Antonio de Ureca’dır; Debundscha, Kamerun, Afrika (10.299 milimetre); Büyük Bataklık, Maui, Hawaii (10.272 milimetre); Mt. Waialeale Kauai, Hawaii (9.763 milimetre); Kukui, Maui, Hawaii (9.293 milimetre) ve Sichuan eyaleti, Çin (8.169 milimetre). Cherrapunji önemli bir turistik cazibe merkezidir. Umchiang çift katlı Canlı Kök Köprüsü ve aynı doğadaki diğer köprüler muhteşem cazibe merkezleri sunar. Cherrapunji ve Mawsynram şelalelere, mağaralara, taş Geçitlere, yemyeşil ovalara ve ideal trekking alanına ev sahipliği yaparak onları turistik noktalar haline getirir.

1 Mevsinram Meghalaya eyaleti, Hindistan 11,871 mm
2 Cherrapunji Meghalaya eyaleti, Hindistan 11,777 mm
3 Tutendo Kolombiya, Güney Amerika 11.770 mm
4 Cropp Nehri Yeni Zelanda 11.516 mm
5 San Antonio De URECA Bioko Adası, Ekvator Ginesi 10,450 mm
6 Debundscha Kamerun, Afrika 10,299 mm
7 Büyük Bataklık Maui, Hawaii 10,272 mm
8 Mt Waialeale Kauai, Hawaii 9763 mm
9 Kukui Maui, Hawaii 9293 mm
10 Emei Shan Sichuan eyaleti, Çin 8169mm

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz