Kağızman | Gezilecek Yerler
Gezi RehberiKarsTürkiye

Kağızman

Kağızman, Kars ilimize bağlı 8 ilçesinden biridir. Kağızman ilçemiz ile Kars ilimiz arası yaklaşık 76 km’dir.  Buraya ulaşmak isteyenler il merkezinden buraya giden dolmuşlar vardır.

Kağızman Gezilecek Yerler

Ayrıca belediye otobüsleri de günün belirli saatlerinde sefer yapmaktadır. Ayrıca çevre il ve ilçelerden buraya direk arabalar bulunmaktadır.

Kars İlçeleri
Kars İlçeleri

ilçemizin tarihi milattan önce Urartulara dayanmaktadır. Onu takip eden Persler, Arsak Krallığı, Romalılar, Parthlar ve Sasaniler denetimine girdi.

Daha sonra Selçuklular ve Osmanlıların hakimiyetine girdi. 93 harbinde Rusların eline geçti. 1. Dünya savaşında Ermeniler burayı işgal etti. Kurtuluş Savaşı yıllarında imzalanan Gümrü Anlaşması ise topraklarımıza katıldı.

İlçe daha tektonik hareketlerini tamamlanmamış olmasından dolayı Çoğu zaman Deprem yaşanmaktadır. İlçemize bağlı 62 köy bulunmaktadır.

Göz at ;

  1. Kağızman Gezilecek Yerler
  2. Kağızman Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Kağızman Paintball ve Gokart Oyun Sahası Nerede, Nasıl Gidilir?
  4. Kurbanağa Mağarası
  5. Kars Gezilecek Yerler
  6. Kars Gece Hayatı
  7. Kars’da Gezilecek 10 Yer
  8. Doğu Ekspresi Hakkında Merak Edilen 10 Şey
  9. Kars Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  10. Kars Harakani Havalimanı Ulaşım Nasıl Gidilir
  11. Çıldır Gölü Nerede, Nasıl Gidilir
  12. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
  13. Kars Otelleri ve Kars Otel Fiyatları
Kars ilçe haritası(Kars (il merkezi) Akyaka. Arpaçay. Digor. Kağızman. Sarıkamış Selim. Susuz.)
Kars ilçe haritası(Kars (il merkezi) Akyaka. Arpaçay. Digor. Kağızman. Sarıkamış Selim. Susuz.)

ilimizin iklimi ve bitki örtüsü Kars ilimizden farklıdır. Kars ilimizin soğuk ve karasal ikliminden geçip Kağızman’a vardığınızda daha sakin ve nemli bir hava bulunur. Daha çok Akdeniz iklimini yansıtmaktadır. Burada yetişen ürünler daha çok Akdeniz iklimin ürünleridir.

Kars- Kağızman
Kars- Kağızman

Kağızman Gezi Rehberi

İlçemiz tarihi ve doğası olarak zengin bir ilçemizdir. Buraya yıl içerisinde birçok ziyaretçi gelmektedir. Şimdi burada bulunan doğal ve tarihi güzellikleri sizin için listeledik.

Kimmerya dönemi kaya resimleri: İlçeye bağlı Çamuşlu köyünde bronz çağın döneminde kaya üzerinde çizilmiş kaya resimleri bulunmaktadır. yılların vermiş olduğu tahribat resimler bugün görünmez durumundadır.

Kimmerya dönemi kaya resimleri
Kimmerya dönemi kaya resimleri

Çengilli Ortodoks Kilisesi: İlçe merkezine bağlı Çengilli Köyünde bulunur. Yapılış ve inşa tarihi hakkında pek bilgi yoktur.

Çengilli Ortodoks Kilisesi
Çengilli Ortodoks Kilisesi

Keçivan Kalesi: İlçe merkezine bağlı Tunçkaya Köyünde bulunur. Osmanlı dönemine ait olunduğu söylenilir. Bugün harabe durumundadır.

Keçivan Kalesi
Keçivan Kalesi

Kurbanağa Mağarası: Bu mağara ilçe merkezine bağlı camuşlu köyün sınırlarındadır. Bu mağaranın en önemli özeliği Paleotik dönemde kalmış olmasıdır. Bu yönü ile önemlidir. Mağaranın duvarlarında çizilen resimlerle de anlayabiliyoruz. Yaklaşık 11,50 metre derinliğinde 8,50 metre genişliğinde bulunan bu mağaranın giriş kapısı 4,5 metre genişliğindedir.

Kurbanağa Mağarası
Kurbanağa Mağarası

Kağızman Uzun Kayısısı: Bu kaysı sadece bu yöremize ait bir kaysı türüdür. Kesinlikle tadına bakılması gerekir. buraya geldiğinizde ilk tadına bakacağınız meyve olmalı.

Kağızman Uzun Kaysı
Kağızman Uzun Kaysı

Ayrıca ilçemizde kiraz,nar, köme ve balı ile meşhur bir ilçemizdir bunları tatmadan kesinlikle dönmemelisiniz.

Kağızman Narı
Kağızman Narı
Kağızman Kömesi
Kağızman Kömesi
Kağızman Kirazı
Kağızman yer Kirazı
Kağızman Balı
Kağızman süzme  Balı

Sonuç olarak tarihi ve doğal güzellikleri bilinen bu ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp burada yetişen ürünleri tadıp tarihi yerleri gezmelisiniz.

Kağızman Tabelası
Kağızman Tabelası

1- Kars Gezi Rehberi

2- Kars’da Gezilecek 10 Yer

3- Kars Gece Hayatı

4- Kars Otelleri ve Kars Otel Fiyatları

2 thoughts on “Kağızman

  • Salih okumuş

    KULOĞLU KÖYÜ HAKKINDA BİLGİ

    Kuloğlu köyü Kars Kağızman’a bağlı olan köyümüzdür. Kağızman ilçe merkezine uzaklığı 20km dir. Köyümüz eski yıllarda ilk olarak çayırlar mevkiinde(yaşlılar eski köy diye adlandırır) olup şuan ise çayırlar mevkiinde hiç ev yoktur. Çayırlar mevkiini gezdiğiniz zaman eski köy evi kalıntıları mevcut olup eski mezarlıkta vardır. Zamanla köy halkı aras nehrinin kıyısına Gabut Deresi kenarına evlerini taşımış ve günümüz kuloğlu köyüdür. Köyümüzün eski adı hakkında bilgi yoktur.Eski yıllardan beri kuloğlu olarak bilinir ve kayıtlarda böyle geçer.

    Köyümüzün güvenliği geçici köy korucuları sayesinde sağlanmaktadır.

    Köyümüzün yaylası olan Kağızman ilçemizde meşhurdur. Yaylamız hayvancılığa el verişli ve yaylamızın gölüde vardır. Ayrıca civar köylerde çukurçam yaylamızın suyuda meşhurdur. İçinde zengin mineraller barındırır.

    Ayrıca yapılan araştırmalarda devlet kayıtlarında olmayan iki adet tarihi eserde köyümüzde mevcuttur. Köyümüzden gabut deresine doğru gidildiğinde doğal taşla yapılmış çok güzel bir eser olan Kalemiz mevcuttur ve dahada ilerledikçe çok eskilere dayanan kilise bulunmaktadır. Köyümüz dağlarında yaban hayatı olarak dağ keçisi, yaban domuzu, kurt, ayı, yabi tavşan, tilki, varşak, keklik, çulluk, yabani tavuk, çeşitli yılanlar(boynuzlu yılan dahil),köstebek vb. hayvanlar mevcuttur.

    Köyümüz sınırları içinde olan Madur dağı çok ihtişamlı olup ama bir o kadarda tehlikelidir. Terör tehlikesi vardır. Törer den dolayı son yıllarda köyümüzde yaylaya çıkılmamaktadır. Sadece çobanlar gönderilir aileler gidememektedir. Köyümüzde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık fazladır. Ayrıca köyümüzün iklimi ılıman olduğu için ilk olarak Kayısı, elma, ceviz, vişne, erik, dut, kiraz, vb. Meyveler yetiştiriliyor.

    Erzurum-Iğdır karayolu köyümüzün içinden geçtiği için ulaşım kolaydır ve kışın yol kapanma gibi bir sorun yoktur.
    Köy nüfusu 1000 den fazladır ve kadın erkek nüfusu hemen hemen dengelidir.

    Köyümüzün camisi mevcuttur ama minaresi yoktur. İki senedir yeni yapılan cami halen daha bitmemiş ve sadece minaresi yapılmıştır caminin ise sadece kaba inşaatı yapılmıştır.

    Köyümüzünde ilk ve orta okul mevcut olup okulumuz üç katlıdır. Ama malesef aktivite sınıfları ve top sahası yoktur.

    Köyümüzün altından geçen aras nehrinde çok çeşitli balık türleri vardır. Ama son yıllarda aras nehrine yapılan hidro elektrik santrallerinden dolayı balık sayısı büyük oranda azalmıştır.

    KÖY OLUMSUZLUKLARI

    Köyümüz çok güzel bir köy olmasına rağmen köy içi temiz değildir ve köy içindeki yollar parke döşenmesine rağmen muhtar ihmali dolayısıyla temiz değildir. Ayrıca yeni yapılan mezarlığa ulaşım yoktur. Köyümüzde sağlık ocağı mevcut değildir. Hemşire veya ebe yoktur. köyde sadece üç küçük bakkal mevcuttur. İhtiyaçlar kağızman ilçesinde karşılanmaktadır. Ayrıca köy muhtarı A.K ihmallerinden dolayı köydeki bir çok köy mera alanı bazı kişiler tarafından sahiplenildiği için diğer köy halkı bu alanı kullanamamaktadır. Ayrıca köy muhtarı A.K köylülerin sıkıntıları ile pek ilgilenilmediği de söylenmektedir.

    NOT:Bu yazı kuloğlu köyü hakkında bilgi veriyor olup hiçbir taraf tutmadan yazılmıştır.

    Yanıtla
    • Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Köyünüz baya güzelmiş bu sefer ki Kağızman gezimizde Kuloğlu Köyünü de gezip görmek isterim.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir