Köprüköy
Köprüköy ilçesi Erzurum ilimize bağlı 21 ilçesinden biridir. İlçemiz şehir merkezine yaklaşık 58 km uzaklıktadır. İlçemize gitmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşlara binilir. Yada çevre il ve ilçelerden direk buraya ulaşılabilir.
İlçemiz karasal iklim hükmetmektedir. Yöre halkı genelde hayvancılıkla uğraşıyor. İlçemizde 2012 yıllı itibari ile nüfus sayısı 18.209’dur.
İlçemiz Erzurum – Kars (E-80 karayolu) yolu üzerinde kurulu olup Pasinler ile Horasan arasındadır. İlçeye de adını veren tarihi Çobandede Köprüsü bu yol kenarında Aras Nehri üzerinde yer almaktadır.
İlçemizin tarihi çok eskiye dayanmaktadır. fakat asıl bu ilçemizin tarihi 1071 Malazgirt zaferinden sonra başlamıştır. İlçemiz 1829 yıllında Rus işgaline uğramış. Köprüköy ilçemiz Ermeni katliamına uğramıştır.
İlçemizde bulunan doğal ve tarihi yapılarına bakalım:
Köprüköy (Deli Çermik) Kaplıcaları: ilçemizin 3 km kuzeyinde bulunan bu kaplıcanın suyu; Bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli, demirli ve bromürlü bir bileşime sahiptir. Kaplıca suyu şu hastalıklara iyi gelir. Sindirim sistemi Böbrek ve idrar yolları,kan dolaşımı ve kalp hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve romatizmal rahatsızlıklara olumlu etki yapmaktadır. Kaplıca suyu çamurdan olup buraya gelenler çamura yatıp sonra temiz su ile yıkanmaktadır. ayrıca yaz mevsiminde burada mesire alanı da bulunmaktadır. şifa bulmak isteyenler aynı zamanda burada sevdikleri ile eğlenebiliyor.
Avnik Kalesi: Bu kale il merkezine yaklaşık 60 km uzaklıktadır. Kale ilçe merkezine bağlı Güzelhisar köyün sınırında bulunan sarp bir kayalık üzerinde kurulmuştur. Yanında Avnik deresi geçmektedir. Bu kale yapılış ve mimari olarak Urartulara ait olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonra burada hüküm süren devletler bu kaleyi ele geçirip kullanmışlardır. Kale 1504-1055 yıllarında Türk boylarının burayı işgal etmeye gelince kaleden yaşayan Bizans yöneticileri İslamiyet ile tanışmışlardır. Bu ilçeyi 27 pare köyü Türklere satmışlardır. Kale tarihte hep önemini korumuştur. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlılara geçmiştir. Köprüköyün en önemli tarihi yapısıdır.
Çobandede Köprüsü: Bu köprü ilçemizde bulunan Aras Nehri üzerinde kurulmuştur. Tarihi olarak kimin yaptığı tam belli olmasa da 13.yy’da İlhanlı Hükümdarı Garzan Han tarafında yapıldığı söylenmektedir. Köprü 7 adet kemer gözlü olarak inşa edildi. Fakat özellikle bahar mevsiminde suyun taşıp taşkınlık yaptığı zaman köprü zara görmüştür. Günümüze 6 gözü ulaşabilmiştir. Köprü günümüzde koruma altına alınıp kullanılmamaktadır. Köprü ile ilgili iki farklı rivayet vardır. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum.
1.Rivayet: Bugün köprünün bulunduğu yerin hemen yakınlarına bir köprü yapılmaya karar verilir. Zamanın teknik elemanları gelirler, ölçerler, biçerler ve köprünün kurulacağı yere karar verirler. Köprü inşasına başlanabilmesi için köprü ayaklarına yer hazırlamak gerekir. Fakat yapılan bütün çalışmalar boşa gider, bir türlü köprünün ayaklarını tutturamazlar. Bunlar bu işin nasıl olacağım düşünüp taşınırlarken, civardaki sürüsünü otlatan bir çoban yanlarına yanaşır. İşin aslını öğrendikten sonra sağma, soluna bakınır; biraz düşündükten sonra elindeki bastonu Aras Nehri’nin uygun bir yerine saplar. Orada bulunanların hayret eden bakışları arasında yapılacağı yeri eliyle işaret edip sürüsünün başına döner. Çoban gittikten sonra, onun işaret ettiği yeri ve ona uygun olan yerleri köprüye ayak olarak seçerler. Nitekim yaptıkları yeni ayaklar dayanıklı olur ve böylece köprüyü tamamlarlar. Köprünün meydana gelmesinde emeği olduğu için adına ‘’Çoban dede Köprüsü’’ denilir.
2.rivayet: Bugün köprünün bulunduğu taşların Ejderha ve koç figürlerini görmemiz mümkündür. vakti ile burada bir çoban sürüsü ile her gün köprünün olduğu tarafa gelir. Bir ejderha sürüsüne musallat olur. Her gün bir sürüsünde bir koyun alıp gider. Gün geçtikçe sürü azalır. Çobanın canı sıkılıp Ejderha Beddua okur Allah’ım Sen onu taş et diye. Beni de koç diye. Allah duasını kabul etmiştir.
Sonuç olarak bu ilçemize yolunuz düşerse mutlaka bu tarihi yapıları ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.